Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Το καλοριφέρ στους 19 βαθμούς» λέει η Κομισιόν – «Kλείστε τα φώτα» λέει η Γαλλία – Πόσο πιθανές οι διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να προχωρήσει τελικά σε μονομερή και αιφνιδιαστική πλήρη διακοπή των ροών αερίου προς την εκπονούνται εναλλακτικά σχέδια ενεργειακής επάρκειας σε Ευρώπη και Ελλάδα.

Κόκκινος” συναγερμός έχει σημάνει σε Ευρώπη και Ελλάδα για το ενδεχόμενο η Ρωσία να προκαλέσει ενεργειακή ασφυξία ανεξαρτήτως της εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Χθες το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του ΥΠΕΝ, για τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εξεταστεί. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας και παρουσιαστήκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης.

Η αυξημένη χρήση του λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή αξιολογήθηκε ως μέτρο πρώτης προτεραιότητας για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης εφοδιασμού σε φυσικό αέριο αλλά και των υψηλών τιμών, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια ακόμη βασική εναλλακτική πηγή εφοδιασμού θα είναι το LNG, με την πλωτή δεξαμενή που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα της Ρεβυθούσας να έχει ήδη τοποθετηθεί και να ξεκινά τη λειτουργία της το επόμενο διάστημα.

Ακόμα, και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) θα μπουν ακόμα ισχυρότερα στο ενεργειακό μίγμα, ενώ η χώρα μας είναι κοντά σε συμφωνία και με την Ιταλία για αποθήκευση ποσοτήτων LNG.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ το σχέδιο για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης περιλαμβάνει:

1. Την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.

2. Τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. Ευρώ.

3. Την εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων στην (απίθανη με τα σημερινά δεδομένα) περίπτωση που ανατραπεί το σκηνικό στην διεθνή αγορά ενέργειας και καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.

4. Την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40 – 50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), της περιόδου του 2007.

Ουσιαστικά η λιγνιτική παραγωγή θα υποκαταστήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία εκτός από ακριβή ενδέχεται να μην είναι και διαθέσιμη στην περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε διακοπή του εφοδιασμού. Δεδομένου ότι από τις αρχές του Ιουλίου έχει επιβληθεί πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα αποζημιώνεται με 208 ευρώ ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου με τις σημερινές διεθνείς τιμές του καυσίμου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 ευρώ. Έτσι για τις 5 επιπλέον τερραβατώρες που καλείται να καλύψει ο λιγνίτης το κόστος περιορίζεται στο 1 δισεκ. ευρώ ενώ για το φυσικό αέριο θα ήταν διπλάσιο. Χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τις τοπικές οικονομίες στις λιγνιτικές περιοχές.

Αρμόδιες πηγές επεσήμαναν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι θα χρειαστεί κινητοποίηση με “πολεμικά χαρακτηριστικά” για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόσθεταν ότι είναι κρίσιμο οι εργασίες να αρχίσουν άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι και πριν οι καιρικές συνθήκες δυσχεράνουν τις εκσκαφές και πάντως, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις για εγκρίσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Το χειρότερο σενάριο

Η ενεργειακή επάρκεια είναι ζητούμενο ώστε να μην υπάρξουν και παρεμβάσεις τύπου… “Δελτίου Ενέργειας”, κάτι που κυβερνήσεις χωρών της Ε.Ε. με μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, συζητούν σοβαρά ωστόσο για την Ελλάδα ένα τέτοιο σενάριο μοιάζει μάλλον μακρινό.

Οι περικοπές βιομηχανικών φορτίων ή και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος ανά γεωγραφική περιοχή πάντως θα αποτελέσουν το ύστατο μέτρο και θα εφαρμοστούν βάσει σχεδίου που έχουν καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ.

«Το καλοριφέρ στους 19 βαθμούς» – Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

«Αγαπητοί Γερμανοί, ελάτε να ξεχειμωνιάσετε στην παραλία» έγραφε η γερμανική Bild, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να περάσουν έναν χειμώνα χωρίς… θέρμανση στην Ελλάδα. Τι γίνεται όμως με την πλειονότητα των Ευρωπαίων, που ασφαλώς θα πρέπει να περάσει τον χειμώνα στη χώρα του;

Η εφημερίδα Die Welt αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που εισηγείται η Κομισιόν για την περίπτωση που η Ρωσία κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου: «Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι από το φθινόπωρο δημόσια κτίρια, γραφεία και εμπορικά ακίνητα θα θερμαίνονται σε θερμοκρασίες έως το πολύ 19 βαθμών Κελσίου.

“Εάν αναλάβουμε δράση από τώρα, μπορούμε να αμβλύνουμε κατά το 1/3 τις επιπτώσεις που θα έχει μία ξαφνική διακοπή στην ενεργειακή τροφοδοσία” επισημαίνει σχετικό κείμενο που έχει περιέλθει στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βερολίνου και όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, «στόχος είναι να προστατευθούν βιομηχανίες που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές για τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αλλά και τα ιδιωτικά νοικοκυριά καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση, σε εθελοντική βάση.

“Ο καθένας μπορεί να εξοικονομήσει ενέργεια και μάλιστα αμέσως”, γράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου δίνεται προτεραιότητα στα ιδιωτικά νοικοκυριά και στα νοσοκομεία».

Μακρόν: Κλείστε τα φώτα, ετοιμαστείτε για ρεύμα «με σύνεση»

Ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε τον λαό της Γαλλίας να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου υποστηρίζοντας εναλλακτικές λύσεις, σβήνοντας τα δημόσια φώτα τη νύχτα και συμμετέχοντας σε μια περίοδο ενεργειακής «σύνεσης» σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή την εθνική εορτή της Γαλλίας, την Ημέρα της Βαστίλης. «Το καλοκαίρι, αρχές φθινοπώρου θα είναι πολύ δύσκολα» διεμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια, όπως και τα τρόφιμα, ως όπλο», συνέχισε ο Μακρόν. «Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το σενάριο όπου πρέπει να πάμε χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή του θα προετοιμάσει ένα «σχέδιο σύνεσης» για την εξοικονόμηση ενέργειας, το οποίο θα ξεκινούσε με το σβήσιμο των δημόσιων φώτων τη νύχτα όταν δεν είναι χρήσιμα.

Η Γαλλία θα συνεχίσει να επιδιώκει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου, είπε, ζητώντας μια ταχύτερη μεταστροφή προς τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και περισσότερη ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία για να ξεπεράσει την τρέχουσα κρίση.

Προειδοποίηση για «σκληρό χειμώνα» με δελτίο σε ρεύμα και καύσιμα

Οι δηλώσεις Μακρόν έρχονται σε συνέχεια της προειδοποίησης (και) της Shell ότι τον προσεχή χειμώνα οι ευρωπαϊκές χώρες ίσως αναγκαστούν να χορηγούν με δελτίο καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια.

«Θα είναι πραγματικά ένας σκληρός χειμώνας στην Ευρώπη» δήλωσε ο Μπεν βαν Μπόιρντεν, διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής πετρελαιοβιομηχανίας.

«Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με σημαντική κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας. Στη χειρότερη περίπτωση, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να επιβάλει δελτίο στην κατανάλωση ενέργειας» προειδοποίησε σε συνέδριο που παρακολούθησε ο Guardian στην Οξφόρδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ