Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στις 19:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα για το ρεύμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

«Ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο Πέμπτη», ανέφεραν χθες Τετάρτη κυβερνητικές πηγές για το Εθνικό Σχέδιο που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας θα ζητήσει ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα ενέργειας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πραγματοποιηθεί 16-18 Μαΐου.

Ρήτρα αναπροσαρμογής

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει και φρένο στην ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβαρύνει τους λογαριασμούς αλλά και έχει φέρει μεγάλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Επιπλέον βασικός στόχος για το ηλεκτρικό ρεύμα είναι η τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφωθεί στα 15 λεπτά με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί να μειωθούν αρκετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το τέλος της Ρήτρας αναπροσαρμογής θα έρθει τον Ιούλιο, και μάλιστα θα δοθούν υψηλότερες επιδοτήσεις από τον Μάϊο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να απορροφηθεί το 80% της αύξησης.

Σε τρία επίπεδα οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση θα είναι σε τρία επίπεδα για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων.

Βασικός άξονας του κυβερνητικού σχεδίου παραμένει η επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν σκέψεις ωστόσο για υβριδικές λύσεις όπως η παράλληλη συνέχιση της επιδότησης στις κύριες κατοικίες με διεύρυνση των μηνιαίων ορίων κατανάλωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κοστολόγηση του μέτρου της αναδρομικής αποζημίωσης των καταναλωτών ρεύματος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, με στοχευμένες ενισχύσεις στις μεγάλες καταναλώσεις κύριας κατοικίας, που αυτό το διάστημα λαμβάνουν εκκαθαριστικούς.

Επιπλέον, η στήριξη θα είναι για όλους τους καταναλωτές (όχι μόνο για πρώτη κατοικία και 300 κιλοβατώρες το μήνα)

Σχέδιο με «Ορίζοντα»

Συμφώνα με πηγές, η παρέμβαση θα έχει εξάμηνο ορίζοντα – δηλαδή το τέλος του 2022 – και το ύψος θα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τονίζεται ότι το 1 δισ. ευρώ θα αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ