Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Ψάχνουν την αιτία των κρουσμάτων ακόμα και στα σκυλιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας σε παιδιά. Οι υγειονομικές αρχές ανά τον κόσμο ερευνούν τα αίτια πίσω από τη λοίμωξη με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να βρουν αν υπάρχει συσχέτιση των κρουσμάτων αυτών με την ύπαρξη σκύλων στην οικογένεια των παιδιών που νόσησαν.

Στη Βρετανία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 160 περιπτώσεις ηπατίτιδας, οι ερευνητές εξετάζουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της πρόσφατης αύξησης κρουσμάτων και των σκύλων.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας της Βρετανίας (UKHSA) ανακοίνωσε ότι σε 64 από τις 92 περιπτώσεις που εξετάστηκαν, είτε οι οικογένειες είχαν σκύλο, είτε τα παιδιά είχαν επαφή με σκύλους. Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι τυχαίο, καθώς στη χώρα είναι πολλές οι οικογένειες με κατοικίδιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος στη Βρετανία, αν και 11 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος. Οι υγειονομικές αρχές τονίζουν ότι ο κίνδυνος ηπατίτιδας είναι «εξαιρετικά χαμηλός».

Η συσχέτιση πάντως των συμτωμάτων αυτών με τα σκυλιά είναι σχεδόν απίθανη καθώς τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταφέρουν αδενοϊούς.

Οι υποθέσεις των βρετανικών επιστημόνων ΄

Yπενθυμίζεται ότι η κύρια θεωρία είναι πως πρόκειται για ιογενή λοίμωξη, πιθανώς με έναν αδενοϊό – μια κοινή οικογένεια ιών που μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα, μεταξύ άλλων καταστάσεων. Ένα είδος αδενοϊού, ο τύπος 41, προκαλεί συνήθως οξεία γαστρεντερίτιδα και έχει αναφερθεί ότι προκαλεί ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά, αλλά ποτέ στο παρελθόν σε υγιή παιδιά. Από τα προσβεβλημένα παιδιά στη Βρετανία, το 75% βρέθηκε θετικό στον αδενοϊό.

Είναι επίσης πιθανό να εμπλέκεται ένα νέο παθογόνο ή να υπάρχει έκθεση σε μια τοξίνη, αλλά η γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων υποδηλώνει ότι μάλλον πρόκειται για μόλυνση.

Οι υποθέσεις εργασίας των βρετανών ερευνητών σύμφωνα με την έκθεση των υγειονομικών αρχών (με σειρά από την πιθανότερη προς την λιγότερο πιθανή) με τα ισχύοντα δεδομένα είναι οι εξής σύμφωνα με όσα έχει τονίσει ο και και ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

Α. H ευαισθησία, για παράδειγμα λόγω έλλειψης προηγούμενης έκθεσης στο παθογόνο κατά
τη διάρκεια της πανδημίας
Β. προηγούμενη λοίμωξη κορονοϊού ή άλλη λοίμωξη
Γ. διπλή / ταυτόχρονη λοίμωξη πχ με κορονοϊό
Δ. έκθεση σε τοξίνη/ες, φάρμακα ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
2. Μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, με ή χωρίς συνεισφορά από κάποιο ενισχυτικό παράγοντα
3. Ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη
4. Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχουν ακόμα νεότερα και το χειρότερο σενάριο θέλει να κρύβεται μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού πίσω από τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αλλά είναι και το λιγότερο πιθανό.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα παιδιά

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά είναι κατά κύριο λόγο ηλικίας μεταξύ 3 και 5 ετών (53: 65,4%), με διάμεση ηλικία τα 3 έτη και το 54,3% αφορά κορίτσια και τα συμπτώματα είναι τα εξής:

Η κλινική εικόνα ξεκινά συχνά με συμπτώματα τύπου γαστρεντερίτιδας, συχνά ακολουθούμενα από την εμφάνιση ίκτερου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρώτο σημάδι που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς είναι ο ίκτερος, που φαίνεται «στο ασπράδι του ματιού».

Τα παιδιά μπορεί επίσης να έχουν κόπωση, μπορεί να εκδηλώσουν πυρετό, τα ούρα τους να είναι έντονα χρωματισμένα και τα κόπρανά τους αποχρωματισμένα. Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα γαστρεντερικού, όπως εμετούς, διάρροιες και πόνο στην κοιλιά.

Αναλυτικά τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δείξουμε προσοχή είναι:

Ίκτερος
Υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμό κοπράνων
Κνησμός
Αρθραλγία/μυαλγία
Πυρετός
Ναυτία
Εμετός ή κοιλιακό άλγος
Λήθαργος ή απώλεια όρεξης
Τρανσαμινάσες ορού > 500 IU/L

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μετάδοσης

Η καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης του πλυσίματος των χεριών στα μικρά παιδιά, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν ηπατίτιδα. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα εμβόλια για την ηπατική νόσο Α και Β.

Μια άλλη θεωρία για την αύξηση των κρουσμάτων είναι ότι τα lockdown και η κοινωνική απόσταση απέτρεψαν την έκθεση των παιδιών σε κοινές λοιμώξεις, με αποτέλεσμα η άμυνα του οργανισμού τους να εξασθένησε.

«Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή», δήλωσε η δρ Μίρα Τσαντ, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων του UKHSA.

«Ωστόσο, συνεχίζουμε να υπενθυμίζουμε σε όλους να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας – ιδιαίτερα τον ίκτερο, να αναζητούν μια κίτρινη απόχρωση στο ασπράδι των ματιών – και να επικοινωνούν με το γιατρό εάν υπάρχει ανησυχία. Οι έρευνές μας συνεχίζουν να υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό», πρόσθεσε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα σχεδόν 300 πιθανές περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή ηπατίτιδα εντοπίστηκαν σε 20 χώρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ