Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Μεγάλο αφιέρωμα στη Μικρά Ασία από το Λ. Χριστοδούλου: Βούρλα (Βρυούλα)

Δημοσιεύθηκε

στις

Η συνέχεια του μεγάλου αφιερώματος στη Μικρά Ασία που μπορείτε να βρείτε κάθε εβδομάδα με τον Χ-τύπο από τον Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, Λουκά Χριστοδούλου

Η στρατιωτική Διοίκηση Βρυούλων, περιγράφει την κατάσταση στην περιοχή:

A. Τομεύς: O Ανατιθειμένος εις την υπ’ εμέ Διλοχίαν τομεύς εκτείνεται εκ Τσεσμέ Δυτικώς μέχρι της γραμμής Άγιος Γεώργιος ύψ. 1080 – ύψ. 1170 Μοναστηράκι-άκρα υψηλή ανατολικώς (φύλ. χάρτου Σμύρνης 1:250.000). Χερσόνησος λίαν εκτεταμένη.

Β. Πληθυσμός: Η περιφέρεια αύτη κατοικείται καθ’ άπασαν μεν την ύπαιθρον χώραν υπό Οθωμανών, μόνον δε εις την πόλιν Βρυούλων υπάρχουν περί τας 25.000 κάτοικοι Έλληνες, εις Σιβρί-Χισάρ περί τους δυσχιλίους και εις τρία άλλα χωρία ελάχιστοι (Γκιούλ Μπαχτσέ, υψηλή Γιατζιλάρ). Οι Οθωμανοί της περιφερείας Σιβρί-Χισάρ και των περί των ορεινών όγκων Γκιζίλ-Ντάγ χιλίων είναι φανατικοί και ρέπουν προς την φυγοδικίαν. Οι Έλληνες των Βρυούλων φανατικοί και αυτοί πατριώτες άγονται υπό φοβερού μίσους και εκδικήσεως κατά των Τούρκων.

Γ. Δύναμις: Μία διλοχία πεζικού εκ (380) τριακοσίων ογδοήκοντα τυφεκίων.

Δ. Εντολαί: Τήρησις της τάξεως και ασφαλείας, καταδίωξις και σύλληψις των ατάκτων ενόπλων στοιχείων, αφοπλισμός των κατοίκων γενικώς, ειρήνευσις της υπαίθρου χώρας. Καταδίωξις των εκ των νήσων επερχομένων λαθρεμπόρων.

Ε. Διάθεσις δυνάμεως: Η Διοίκησις της Διλοχίας μετά των τριών Διμοιριών του 6ου λόχου παραμένει εις Βρυούλα δια την ασφάλειαν της πόλεως και την φρουράν ταύτης και ίνα έχη πάντοτε η Διοίκησις υπό τας διαταγάς της μίαν δύναμιν επαρκήν δια την απόκρουσιν παντός απροόπτου, όπου κι αν αναφανή τούτο. Η τετάρτη Διμοιρία του λόχου τούτου κατατετμημένη εις τρία μεταβατικά αποσπάσματα υπό την εποπτείαν Ανθυπασπιστήν έχει αναλάβει την τήρησιν της τάξεως και ασφαλείας και την καταδίωξιν των λαθρεμπόρων δυτικώς των Βρυούλων μέχρι Τσεσμέ. Ο πέμπτος λόχος με την έδραν του και ένα ουλαμό παραμένει εις Ολαμίς. Έχει αποστολή δύο μικρά φυλάκια εις Τσαμπλή και Σιβρί-Χισάρ, έχει δε καταρτίσει δυο μεταβατικά αποσπάσματα ισχυρά υπό αξιωματικούς εις ους έχει ανατεθή η καταδίωξις των ατάκτων των εις τον ορεινόν όγκον Κιζίλ-Νταγ.

ΣΤ. Κατάστασις. 1). Περί τον όγκον Κιζίλ-Νταγ περιφέρονται εντός των δασών και χαραδρών εις ειδικά φυσικά κρησφύγετα ένοπλοι Οθωμανοί μη επιθυμούντες να υποταγώσιν εις τους νόμους και επιδοθώσιν εις τα έργα τους οίτινες διατρέφονται υπό των πλησίον Οθωμανικών χωριών. 2). Οι Οθωμανοί πάντες σχεδόν είναι οπλισμένοι δια πολεμικών όπλων, άτινα διανέμεινεν αυτοίς ο αποχωρήσας Τουρκικός Στρατός συμπρατόντων και των Καϊμακάμηδων και άτινα δεν παραδίδονται κρύπτοντες καταλλήλως έξω των οικημάτων ή εντός της γης παραδώσαντες μόνον παλαιά και άχρηστα όπλα. 3). Μεταξύ των Τούρκων υπάρχει οργάνωσις ην δυσκόλως δύναται τις να αποκαλύψη λόγω του φανατισμού των, διότι ενώ κατ’ επιβολήν επιτάσσονται, δράττονται πάσης ευκαιρίας όπως εκδηλώσωσι το μίσος των και τας κακάς προθέσεις ων. Οι υποδιοικηταί Σιβρί-Χισάρ και Τσεσμέ, Τούρκοι φανατικοί και βεβαρυμένοι με ολόκληρον το παρελθόν, προσπαθούν να δημιουργούν ψευδείς κατηγορίες κατά του Στρατού, ας υποβάλλουσιν εις τον Βαλήν Σμύρνης, ίνα τας ανακοινώση εις τους αρμοστάς. Έχουν οπλίσει τους κατοίκους Οθωμανούς προ της κατοχής δια των όπλων του αποχωρήσαντος Τουρκικού Στρατού: γενικώς ουδεμίαν δύνανται να παράσχωσιν εμπιστοσύνην ειλικρινούς συνεργασίας. 4). Τα Τηλεγραφεία και Ταχυδρομεία εις χείρας των Τούρκων υπαλλήλων, μη ενασκουμένης υπευθύνου λογοκρισίας ήτις τα μέγιστα θα συντελέση εις την ασφάλειαν του Στρατού Κατοχής. 5). Κυκλοφορούν εγέρτικα προκηρύξεις, ων μία κατεσχέθη και ενεργούνται ανακρίσεις αίτινες όμως χάριν εις τον φανατισμόν των Τούρκων είναι δύσκολον να αποκαλύψουν τους ενόχους. 6). Μεμονωμένα άτομα φανατικά πυροβολούσαν κατά των στρατιωτών:

Ούτω την 6ην Ιουλίου εντός της Τουρκικής συνοικίας των Βρυούλων Οθωμανός ανηψιός του Μουφτή, επυροβόλησε κατά του σκοπού στρατιώτου και παρ’ ολίγον να τον φονεύση. Έτεροι δύο οπλισμένοι Οθωμανοί επυροβόλησαν την νύκτα της 9ης Ιουλίου και περί ώρα 1η μ.μεσονύκτιον κατά μικρού φυλακίου επί της οδού Ολαμίς-Σιβρί-Χισάρ.

Παρά ταύτα η γενική κατάστασις της περιφερείας μου παρουσιάζει τάξιν και ασφάλειαν καλήν εκτός των περί ορεινών όγκων Κιζίλ-Νταγ κρυπτομένων ατάκτων Οθωμανών οι λοιποί κάτοικοι επιδίδονται εις την εργασίαν των. Οι λαθρέμποροι αφ’ ης εγκατεστάθησαν τα τμήματα της Διλοχίας δεν ενεφανίσθησαν. Αι ακταί όμως είναι αδύνατον να φυλαχθώσιν καλώς υπό των αποσπασμάτων λόγω της εκτάσεως αυτών και των πολυπληθών όρμων, ως εκ τούτου ανάγκη πυκνής περιπολίας κατά θαλασσών.

Συμπέρασμα: Ανάγκη διορισμού λογοκριτού δια τηλεγραφεία και Ταχυδρομεία Βρυούλων, να διέρχωνται δε εκ Βρυούλων και τα ταχυδρομεία Τσεσμέ και Σιβρί-Χισάρ, καθώς διέρχονται τα Τηλεγραφήματα. Αντικατάστασις και απομάκρυνσις του Καϊμακάμη Τσεσμέ τουλάχιστον αν μη και Σιβρί-Χισάρ. Ενέργεια αφοπλισμού δια δραστικών μέσων. Η δύναμις της Διλοχίας είναι αρκετή, ως είναι η κατάστασις δια την τήρησιν της τάξεως, δεν θα ήτο όμως άσκοπον να υπάρχη ενταύθα και ο λόχος πολυβόλων του τάγματος όστις θα ησχολείτο μόνον εις εκπαίδευσιν, θα απετέλλει δε απειλήν κατά παντός σκεπτομένου διατάραξιν της τάξεως.

Πυκνή και συνεχής περιπολία κατά θάλασσαν.

Εν Βρυούλοις τη 13η Ιουλίου 1919
Ο Στρατιωτικός Διοικητής
Μπουρδάρας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ