Ανακούφιση προκαλούν στην ΕΥΔΑΠ οι φετινές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις, καθώς ενισχύθηκαν σημαντικά τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες που τροφοδοτούν την Αττική.
Χαρακτηριστικό της βελτίωσης είναι ότι στο φράγμα του Μόρνου καλύφθηκε ξανά το χωριό Κάλιο, το οποίο είχε επανεμφανιστεί λόγω της υποχώρησης της στάθμης των υδάτων κατά τις προηγούμενες περιόδους ξηρασίας.
Παρά τη βελτίωση, στελέχη της εταιρείας επισημαίνουν ότι η απειλή της λειψυδρίας παραμένει υπαρκτή, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει μετατρέψει τον κύκλο του νερού σε ιδιαίτερα απρόβλεπτο.
Η κλιματική κρίση αλλάζει τη διαχείριση νερού
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, οι παρατεταμένες περίοδοι ανομβρίας εναλλάσσονται πλέον με ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, καθιστώντας τη διαχείριση των υδάτινων πόρων κρίσιμο ζήτημα για την οικονομία, τη δημόσια υγεία και τη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας.
Όπως επισημαίνεται, η πρόσβαση σε καθαρό νερό αποτελεί βασικό πυλώνα της δημόσιας υγείας, ενώ η ανάγκη προστασίας των αποθεμάτων και εκσυγχρονισμού των υποδομών γίνεται ολοένα πιο επιτακτική.
Επενδυτικό πρόγραμμα 2,5 δισ. ευρώ
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας βρίσκεται επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2025-2034, με στόχο τον συνολικό μετασχηματισμό του μοντέλου ύδρευσης της Αττικής.
Το ένα τρίτο των επενδύσεων αφορά έργα ύδρευσης, όπως:
- Ανακαίνιση υποδομών
- Κατασκευή νέων αγωγών
- Έξυπνα υδρόμετρα
- Ψηφιακά δίκτυα εντοπισμού διαρροών
Οι νέες υποδομές θα επεκταθούν σε περιοχές όπως η Δυτική Αττική και τα νότια προάστια.
Επαναχρησιμοποίηση νερού και κυκλική οικονομία
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην επαναχρησιμοποίηση νερού μέσω επεξεργασίας λυμάτων, στο πλαίσιο της στρατηγικής κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η εταιρεία.
Κεντρικό ρόλο έχουν οι εγκαταστάσεις της Ψυττάλεια, αλλά και τα νέα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.
Παράλληλα, στο Μαρκόπουλο λειτουργεί πιλοτική μονάδα επεξεργασίας λυμάτων και παραγωγής ανακτημένου νερού για άρδευση αστικού πρασίνου, με στόχο την εξοικονόμηση πόσιμου νερού.
Το σύστημα βασίζεται στην επιτόπια «εξόρυξη» λυμάτων από το αποχετευτικό δίκτυο και την παραγωγή ανακυκλωμένου νερού υψηλής ποιότητας.
«Το 2026 είναι χρονιά-ορόσημο»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης χαρακτήρισε το 2025 μεταβατική χρονιά, τονίζοντας ότι από το 2026 θα τεθεί πλήρως σε εφαρμογή νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει ανάκτηση κόστους και σταθερότητα για τις επενδύσεις.
Όπως ανέφερε, η εταιρεία εισέρχεται σε νέα φάση ανάπτυξης με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εξασφάλιση ποιοτικού και οικονομικά προσιτού νερού για τους πολίτες της Αττικής.