Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ανησυχία για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση: Συναγερμός για ελλείψεις σε σιτηρά και βρεφικό γάλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπάρχουν 25 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών που αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένοι στο λιμάνι της Οδησσο ενώ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ανακοινώσει μέτρα αντιμετώπισης της έλλειψης σε βρεφικό γάλα.

Πληθωριστικές πιέσεις, ελλείψεις πρώτων υλών, ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, αυξημένα μεταφορικά κόστη, σε συνδυασμό με το ενεργειακό ράλι που σημειώνεται από τις αρχές του χρόνου, είναι ο προπομπός για την έλευση της νέας επισιτιστικής κρίσης που θα χτυπήσει συγκεκριμένες γωνιές του πλανήτη, όμως οι οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις θα είναι ορατές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτινάξει τις διεθνείς τιμές των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων
Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο σοβαρής επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται η διεθνής κοινότητα καθώς εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία τα αποθέματα σιτηρών, πετρελαίου, φυσικού αερίου καθώς επίσης και επεξεργασμένων τροφών πλησιάζουν σε επικίνδυνο επίπεδο.

Την κρισιμότητα της κατάστασης ως προς την επάρκεια των αποθεμάτων τροφής μαρτυρά η δεύτερη κατά σειρά στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών, προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με το ενδεχόμενο επισιτιστικού «κραχ», εξαιτίας πρωτίστως της έλλειψης σιτηρών από την Ουκρανία.

Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στη Γερμανία προειδοποιούσε πριν από λίγες ημέρες ότι εκατομμύρια τόνοι σιτηρών «έχουν κολλήσει» στην Ουκρανία λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών. Ο Μάρτιν Φρικ είχε αναφέρει ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών σε εμπορευματοκιβώτια στα λιμάνια της Ουκρανίας δεν μπορούν να μεταφερθούν λόγω μη ασφαλών ή κατειλημμένων θαλάσσιων διαδρομών, καθώς και απρόσιτων λιμανιών. «Κανένα από τα σιτηρά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή τη στιγμή. Απλώς μένουν εκεί».

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, καθώς και σημαντικός παραγωγός καλαμποκιού. Περίπου 30 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού και περίπου 25 εκατομμύρια τόνοι σιταριού συγκεντρώθηκαν στη χώρα το 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Πολλές χώρες της βόρειας Αφρικής, ειδικότερα, εξαρτούν τη βασική τους διατροφή από το σιτάρι χαμηλού κόστους που φθάνει από την Ουκρανία.

Ο Λευκός Οίκος ανακοινώνει μέτρα για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα

Στις ΗΠΑ εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαμαρτύρονται έντονα για τις ελλείψεις σε βρεφικό γάλα, αφού τα ράφια στις υπεραγορές τροφίμων έχουν ήδη αδειάσει. Διάγγελμα αναμένεται να απευθύνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας μέτρα για τη θεραπεία του φαινομένου, το οποίο προκάλεσε, όμως, αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Σημειωτέον ότι το μερίδιο του βρεφικού γάλακτος εκτός αποθέματος έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 40% στις 24 Απριλίου, ενώ σειρά καταστημάτων έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς στον αριθμό των τεμαχίων που διαθέτει προς τους καταναλωτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ