Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026
25.1 C
Athens
Σάββατο, 30 Μαΐου, 2026

    Το «οπλοστάσιο» του Μητσοτάκη για τρίτη θητεία

    Αποθήκευση δημοσίευσης
    Αποθηκεύθηκε

    Στρατηγική με ορίζοντα την άνοιξη του 2027 έχει χαράξει ο πρωθυπουργός, σε μια προεκλογική περίοδο που είναι βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει η πόλωση.


    Αντώνης Κατωπόδης


    Η σύγκρουση έχει ήδη χτυπήσει «κόκκινο», κάτι που γίνεται σαφές από τις καθημερινές συγκρούσεις τόσο στη Βουλή, όσο και στις μονομαχίες στα τηλεοπτικά πάνελ.

    Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει έτοιμο ένα βαρύ «οπλοστάσιο» για να περάσει το μήνυμα ότι μόνον ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί ασφάλεια και σιγουριά σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας.

    Στην ουσία δηλαδή, ο πρωθυπουργός «επενδύει» στη σύγκριση με τους πολιτικούς του αντιπάλους και καλεί τους πολίτες να επιλέξουν ποιος είναι ο ικανότερος για να κρατήσει το τιμόνι της χώρας.

    Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί και η αιχμηρή δήλωση του για πολιτική βαβέλ από πρωτοεμφανιζόμενους και επανεμφανιζόμενους, με κοινό τόπο την καταγγελία της κυβέρνησης.

    Με βάση αυτό ως δεδομένο, δύο είναι οι βασικές στοχεύσεις του κ. Μητσοτάκη:

    Α. Να «επαναπατρίσει» τους ψηφοφόρους, που του έδωσαν το 41% το 2023 και για διάφορους λόγους έχουν απομακρυνθεί από τη Ν.Δ.

    Β. Να δώσει προοπτική και όραμα για καλύτερες ημέρες με «όχημα», τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του στην οικονομία.

    Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, το Μαξίμου καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες στα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα, με το «πακέτο» μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

    Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν, ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της ακρίβειας, τονίζουν όμως ότι η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση.

    Εμπιστοσύνη

    Ο πρωθυπουργός παίζει ήδη το «χαρτί» της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας, θέτει με τον τρόπο του ένα ξεκάθαρο δίλημμα στους πολίτες, σχετικά με τον καταλληλότερο να ηγηθεί της χώρας.

    Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε, στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο ερώτημα ποιον θεωρούν οι πολίτες ως καταλληλότερο για την πρωθυπουργία της χώρας.

    Η στρατηγική αυτή έγινε σαφή, με το δίλημμα του κ. Μητσοτάκη για τον πρωθυπουργό που εμπιστεύονται οι πολίτες να σηκώσει το τριψήφιο τηλέφωνο στις τρεις τα ξημερώματα για να διαχειριστεί μείζονα κρίση.

    Στην ίδια λογική εντάσσεται και ένα δεύτερο δίλημμα που έχει σχέση με το «Μητσοτάκης ή Ανδρουλάκης;» «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;» «Μητσοτάκης ή Κωνσταντοπούλου». Στόχος του είναι να αναδείξει τις μεγάλες του διαφορές με όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους κατηγορεί για τοξικότητα και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

    Μέσα στο επόμενο διάστημα είναι βέβαιο ότι θα ενταθούν τα διλήμματα που σχετίζονται με τον κίνδυνο της πολιτικής αστάθειας στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός θα αναδείξει τον κατακερματισμό της αντιπολίτευσης, υπογραμμίζοντας ότι διακατέχεται από αντιμητσοτακικό μένος, αλλά δεν εμπνέει καμία σιγουριά για το αύριο της χώρας.

    Η απεύθυνση αφορά όσους δεν θέλουν να ρισκάρουν τα κεκτημένα τους, αυτούς δηλαδή που μπορεί να κρατούν αποστάσεις από τη Ν.Δ., αλλά θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά για να ψηφίσουν άλλο κόμμα.

    Προεδρία Ε.Ε.

    Στο «οπλοστάσιο» του Μαξίμου για τρίτη κυβερνητική θητεία είναι και η Προεδρία της Ε.Ε. την οποία αναλαμβάνει η χώρα μας το καλοκαίρι του 2027.

    Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα ενταθεί η πίεση στους πολίτες, προκειμένου να εκλεγεί κυβέρνηση ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρώτης κάλπης. Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μειωθούν οι πιθανότητες για χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη και το κυριότερο να βάλει φρένο στα σενάρια για τρίτες εκλογές.

    Στην ουσία δηλαδή, το Μαξίμου θέλει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή των εκλογών κοντά στο 36%, προκειμένου να πιάσει το στόχο της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες.

    Οι παροχές

    Το «οπλοστάσιο» περιλαμβάνει και παροχές, όπως για παράδειγμα η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, που θα αυξήσει τις αποδοχές τους.

    «Γαλάζιοι» βουλευτές τονίζουν ότι οι παροχές θα αρχίσουν μέσα στο καλοκαίρι και θα κορυφωθούν στην ΔΕΘ, με ένα «πακέτο» το οποίο θα ξεπεράσει  το 1 δισ. ευρώ.

    Οι παροχές αυτές, δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, με τον πρωθυπουργό να έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν «πρέπει να αφήσουμε χρέη στα παιδιά μας».

    «Τους επόμενους μήνες θα στηρίξουμε κι άλλο την ελληνική κοινωνία αλλά δεν θα διακινδυνεύσουμε το μέλλον», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης.

    Ο μεγάλος φόβος

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κυβερνητικό επιτελείο χαράσσει τη στρατηγική του, γνωρίζοντας ότι η αντιπολίτευση θα ανεβάσει τους τόνους σε θέματα όπως η ακρίβεια, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι υποκλοπές.

    Ο μεγάλος φόβος σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλος από την κόπωση του εκλογικού σώματος, που ενδεχομένως θέλει να επιλέξει κάτι διαφορετικό μετά από δύο κυβερνητικές θητείες Ν.Δ.

    Στο… φουλ

    Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή να δουλέψουν στο φουλ οι κυβερνητικές μηχανές, ώστε να είναι ορατά τα αποτελέσματα του έργου στους πολίτες πριν φτάσουν στις κάλπες.

    Το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου είναι περισσότερη δουλειά και ότι ο τόπος δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητος, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα είχε οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία.

    ΑΡΘΡΑ ΙΔΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας!
    Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ