Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (20/5) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Νέο άλμα κατά 11,3 δισ. ευρώ (13,6%) έκανε η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο, αγγίζοντας το 2022 τα 94 δισ. ευρώ- από 82,7 δισ. ευρώ που ήταν το 2021- συμβάλλοντας σημαντικά στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που περιλαμβάνονται στην εξαμηνιαία Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το «πλαστικό» χρήμα κερδίζει σταθερά έδαφος από το 2015 και εντεύθεν, ωθούμενο αρχικώς από τις συνθήκες που διαμόρφωσαν τα capital controls και εν συνεχεία η πανδημία.

 

  • Οικονομική ανάπτυξη 2,4% το 2023, πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ, «βλέπει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα στις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις που έδωσε στη δημοσιότητα, επισημαίνοντας ότι η επέκταση της παραγωγής υποστηρίζεται από μια ανθεκτική αγορά εργασίας και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRP). Ο βασικός πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο 9,3% το 2022, αλλά αναμένεται να μετριαστεί στο 2,4% έως το 2024 λόγω της χαλάρωσης των τιμών της ενέργειας. Αν και παραμένει αρνητικό, το έλλειμμα του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης συνεχίζει να συρρικνώνεται λόγω της βελτιωμένης συλλογής εσόδων. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω.

 

  • Σημαντική έκπτωση στο φορολογητέο εισόδημα θα έχουν όσοι φορολογούμενοι πληρώνουν ηλεκτρονικά κλάδους με υψηλές επιδόσεις στην φοροδιαφυγή. Πρόκειται για μια προσπάθεια να εντοπιστεί το εισόδημα ελεύθερων επαγγελματιών που δεν δηλώνουν τα αληθινά εισοδήματα και να παταχθεί η παραοικονομία. Μπορεί οι φορολογούμενοι να θέλουν να πληρώσουν με κάρτα αλλά κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες εξακολουθούν να γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να γίνει και το crash test σχετικά με την απόδοση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους για ηλεκτρονικές πληρωμές σε κλάδους με υψηλές επιδόσεις στην φοροδιαφυγή.

 

  • Ισχυρό πλήγµα στη νέα επιχειρηµατικότητα επέφερε η πανδημική κρίση, με το ποσοστό των νέων εγχειρημάτων να υποχωρεί το 2021 σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003. Βασικό κίνητρο, παρά τη μείωση της ανεργίας, παραμένει ο βιοπορισμός και όχι η επιθυμία να κάνει κάποιος μέσω της επιχειρηματικής του ιδέας τη διαφορά, ενώ τα περισσότερα νέα εγχειρήματα εξακολουθούν να σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών προς τους καταναλωτές –ένδειξη χώρας χαμηλού εισοδήματος–, με σχεδόν το 30% του συνόλου να υπάγονται στον κλάδο του λιανεμπορίου και της εστίασης.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ