Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Η ώρα της κάλπης: Τα στοιχήματα Μητσοτάκη- Τσίπρα και η στρατηγική του δεύτερου γύρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην αυριανή κάλπη στρέφουν το βλέμμα τους τα κομματικά επιτελεία, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες θα δρομολογηθούν την επόμενη ημέρα.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσαν μια σκληρή μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ευελπιστούν ότι θα πετύχουν το καλύτερο δυνατό εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και τα επιτελεία των άλλων πολιτικών αρχηγών που θέτουν ως προτεραιότητα ένα ποσοστό που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η σημερινή ημέρα ως είθισται δεν έχει κάποια προεκλογική δραστηριότητα και οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναλωθούν σε συζητήσεις και προγνωστικά με φίλους και δημοσιογράφους για το τελικό αποτέλεσμα.

Η αισιοδοξία είναι διάχυτη, αλλά τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης που φέτος αναμένεται να ανακοινωθεί γύρω στις 10 το βράδυ, πιο γρήγορα δηλαδή από κάθε άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Ασφαλείς προβλέψεις δεν είναι εύκολο να γίνουν, αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν προϊδεάσει για την πρωτιά στις εκλογές και τα κόμματα που θα πάρουν ξανά το “εισιτήριο” και για την επόμενη Βουλή.

Όλοι πάντως έχουν στο μυαλό τους τη γνωστή ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη “η κάλπη είναι γκαστρωμένη”, κάτι που σημαίνει ότι ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο έκπληξης της τελευταίας στιγμής.

 

Μάχη πρωτιάς

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα κυνηγήσουν στην αυριανή κάλπη την πρωτιά, προκειμένου να έχουν τον πρώτο ρόλο στις διερευνητικές εντολές που θα λάβουν.

Το γεγονός ότι οι εκλογές γίνονται με απλή αναλογική, καθιστά κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν θα προκύψει αυτοδυναμία και πρέπει να αναζητηθούν συγκλίσεις για να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλιώς θα ξαναγίνουν εκλογές.

 

Το “ιδανικό” ποσοστό για τη Ν.Δ.

Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως στόχο ένα ποσοστό που θα εκπέμπει το μήνυμα ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στις πολιτικές εξελίξεις.

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για έναν “ιδανικό” ποσοστό, το οποίο εάν καταφέρει να πιάσει η Ν.Δ. θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία της και θα υποχρεώσει τους αντιπάλους της σε δεύτερο και τρίτο ρόλο.

Το ποσοστό που θέλουν στην Πειραιώς. είναι τουλάχιστον 34%, προκειμένου να γίνει σαφές ότι παρά τα προβλήματα και τα λάθη που έγιναν στην τετραετία, οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, αλλά σε κάθε περίπτωση ο στόχος θεωρείται εφικτός με τα στελέχη της Ν.Δ. να επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μια πολύ καθαρή πρόταση διακυβέρνησης.

 

Η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στην Κουμουνδούρου, όπου κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν και θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ μια δεύτερη ευκαιρία.

Στελέχη που είναι κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι θέματα όπως η ακρίβεια “σφραγίζουν” την επιλογή των πολιτών και ελπίζουν σε πρωτιά που θα ανοίξει το δρόμο σε προοδευτική διακυβέρνηση.

Το στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα ποσοστό που θα είναι κοντά στο 3, δηλαδή λίγο πάνω ή κάτω από το 30% και ιδανικά όπως επισημαίνουν το 31,6% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2019.

Ένα τέτοιο ποσοστό σύμφωνα με την Κουμουνδούρου θα υποχρεώσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς να αλλάξουν ρότα για να σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Η κρισιμότητα του β’ γύρου

Η αβεβαιότητα ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης, λόγω της απλής αναλογικής υποχρέωσε και τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξετυλίξουν στρατηγικές με το βλέμμα στο β’ γύρο των εκλογών.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων έχουν αρχίσει να πιέζουν εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ, ώστε στις δεύτερες εκλογές –εάν κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο- να βρουν τις νέες “δεξαμενές” για να κερδίσουν την εξουσία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ζητάει από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν τη σταθερότητα “για να μην γυρίσει η χώρα στην αβεβαιότητα” και ο κ. Τσίπρας “να βάλουν πλάτη για να φύγει ο Μητσοτάκης” .

 

 

Το διψήφιο ποσοστό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έδωσε μια πολύ σκληρή μάχη και ευελπιστεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει να πετύχει το στόχο που έχει θέσει, ένα διψήφιο δηλαδή ποσοστό που θα το βάλει δυναμικά στο παιχνίδι της συγκυβέρνησης.

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο, με δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ πιέζεται και από τον κ. Μητσοτάκη και από τον κ. Τσίπρα που θεωρούνται οι δύο βασικοί “παίχτες” της εκλογικής αναμέτρησης.

 

 

Τα μικρότερα κόμματα

Τους δικούς τους στόχους θέτουν και τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, με το ΚΚΕ και τον Δημήτρη Κουτσούμπα να δείχνουν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έτοιμοι για την έκπληξη, θέτοντας ως στόχο ένα ποσοστό άνω του 6,5%.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος παρά τα προβλήματα του τελευταίου διαστήματος είναι αισιόδοξος και ευελπιστεί ότι θα πετύχει το στόχο του 3% ώστε η Ελληνική Λύση να είναι και στην επόμενη Βουλή

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είδε τις “μετοχές” του να αυξάνονται και όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι με τη βοήθεια της νέας γενιάς το ΜέΡΑ25 θα είναι και στη νέα Βουλή.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ