Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (25/3) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • «Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση κινείται εντός της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ. Στην παρούσα συγκυρία που ο υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει τα εισοδήματα η σχετική παρέμβαση ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων-καταναλωτών είναι θετική για τη αγορά». Αυτό επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωση προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για την ανακούφιση των επιχειρήσεων. “Στο πλαίσιο αυτό μέτρα που θα μειώνουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων (πχ μείωση προκαταβολής φόρου εισοδήματος και πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος) και μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, είναι αναγκαία ώστε τελικά η αύξηση του κατώτατου μισθού να ωφελήσει τόσο τα νοικοκυριά, όσο και τις επιχειρήσεις”, προσθέτει.

 

  • Ποινές που θα κυμαίνονται, από 48 ώρες έως και 10 ημέρες κλείσιμο της επιχείρησης, θα επιβάλλονται σε όλους εκείνους που δεν έχουν αποστείλει τα στοιχεία από την έκδοση αποδείξεων λιανικής, όπως έχουν υποχρέωση, στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει απόφαση που εξέδωσε ο διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής. Το μέτρο μάλιστα, όπως προβλέπει η απόφαση θα έχει και αναδρομικό χαρακτήρα, δηλαδή θα ισχύει για παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από 31η Οκτωβρίου 2022 και μέχρι και 18 Μαρτίου 2023 και θα αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες, οι οποίες δεν συμμορφώθηκαν προς … τας υποδείξεις.

 

  • Τα ελληνικά τρόφιμα έδωσαν το… παρών ξανά στην Ιαπωνική Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών Foodex Japan 2023. Η Foodex Japan είναι η μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στην Ασία. Το ελληνικό περίπτερο διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και φιλοξένησε 16 εκθέτες με ελληνικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, κρασί, ξύδι, μαστίχα, σταφίδες, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς, είδη αρτοποιίας και σνακ, τυριά, και χυμούς. Η συμμετοχή στην έκθεση κρίθηκε ως εξαιρετικά πετυχημένη, καθώς το σύνολο των Ελλήνων εκθετών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επισκεψιμότητα του περιπτέρου, αλλά και τον ενθουσιασμό των επισκεπτών για τα ελληνικά προϊόντα.

 

  • Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις 111,5 μονάδες (από 107,4 μονάδες τον Ιανουάριο) στην υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ένδεκα μηνών, επίπεδο, όμως, χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό (116,7 μονάδες). H αρχική ανησυχία για ύφεση στην Ευρώπη κατά τον χειμώνα φαίνεται να έχει εξαλειφθεί, ενώ οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες. Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής υποχώρησαν στους 5,1 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να εξασθενεί στο 72,9% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (από 74,2% τον Ιανουάριο).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ