Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στα… όπλα η Κουμουνδούρου: Η στρατηγική Τσίπρα & ο σασμός με Πολάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και στην Κουμουνδούρου αναζητούν νέα στρατηγική για να απευθυνθούν με καλύτερους όρους στην κοινωνία.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν για ένα πολύ ισχυρό σοκ στην κοινωνία και υπογραμμίζουν ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί δυνάμεων.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, σημειώνουν όμως ότι το ζητούμενο είναι πως αυτή η οργή στην κοινωνία θα μεταφραστεί και σε πλειοψηφικό ρεύμα στις κάλπες.

Στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε στον “Χτύπο” ότι η πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. δεν είναι συγκυριακή και εξέφραζε την εκτίμηση ότι η τάση στην παρούσα συγκυρία είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα συνεχίζει να διατηρεί το δημοσκοπικό προβάδισμα, αλλά στην Κουμουνδούρου υπάρχει η βεβαιότητα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αναδειχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής.

Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι η τραγωδία άνοιξε το καπάκι από μία χύτρα που έβραζε εδώ και πολύ καιρό και σημειώνουν ότι η οργή δεν αφορά μόνον τη νεολαία, αλλά όλες τις ηλικιακές και επαγγελματικές ομάδες.

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής σε θέματα όπως η οικονομία, η ακρίβεια, η υγεία, η παιδεία και γενικότερα το κοινωνικό κράτος.

 

Ήπιος λόγος

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν έχει αλλάξει και δεν περιορίζεται μόνο σε έναν καταγγελτικό λόγο με προσωπικές επιθέσεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο πολιτικός λόγος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο ήπιος, καθώς στόχος του δεν είναι ένα κοινό που είναι κοντά του, αλλά η μεσαία τάξη, που είναι αυτή που δίνει τις νίκες στις εκλογικές αναμετρήσεις.

 

Αναποφάσιστοι

Από την Κουμουνδούρου δεν έχει περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η Ν.Δ. χάνει ψηφοφόρους, αλλά αυτοί δεν κατευθύνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Κάποιοι θεωρούν λογική μια τέτοια εξέλιξη με το σκεπτικό ότι χρειάζεται κάτι ενδιάμεσο για να γίνει η μετάβαση και υπενθυμίζουν ότι κάποτε η ΔΗΜΑΡ ήταν το δημοσκοπικό “σκαλοπάτι” πριν οι ψηφοφόροι μεταβούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλοι ωστόσο μιλούν για μια γκρίζα ζώνη ψηφοφόρων και αφήνουν να εννοηθεί ότι η τελική τους επιλογή ως προς το κόμμα που τελικά θα ψηφίσουν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνουν ότι απαιτείται ένα εναλλακτικό και κυρίως πειστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα φέρει κοντά στην Κουμουνδούρου ψηφοφόρους οι οποίοι θεωρούνται πιο μετριοπαθείς.

 

Συστημικό κόμμα

Με δεδομένο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που έχει κυβερνήσει, πολλοί από τους ψηφοφόρους το κατατάσσουν στις συστημικες δυνάμεις και το θεωρούν εξίσου υπεύθυνο με τη Ν.Δ. για την τραγωδία στα Τέμπη.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι “δεν είναι όλοι ίδιοι”.

 

 

Χρόνος εκλογών

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πολύ σημαντικό το χρόνο που θα στηθούν οι κάλπες, με το σκεπτικό ότι εάν ο κ. Μητσοτάκης επιλέξει τον Ιούλιο, μια μεγάλη μερίδα των νέων δεν θα προσέλθει γιατί θα εργάζεται σε τουριστικές περιοχές.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική στη νέα γενιά, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθεί η πίεση στον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

 

 

Εκεχειρία

Στην Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ευρύτερη συσπείρωση που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να απευθυνθεί και προς τα “αριστερά”, με πολύ καλύτερους όρους και προϋποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εκεχειρία με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μέσω της επιστολής συγγνώμης που έστειλε έδωσε τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να τον επαναφέρει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σασμός με τον Σφακιανό βουλευτή πάντως δε σημαίνει ότι θα μπορεί να γράφει και να κάνει ότι θέλει, καθώς ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ζητήσει φυγή προς τα εμπρός.

Όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ λένε με νόημα ότι δύο ήταν οι βασικοί λόγοι που άνοιξαν την πόρτα της επιστροφής στον κ. Πολάκη.

  1. Η αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε στην αποκάλυψη υποθέσεων που προκάλεσε τριγμούς στη Ν.Δ. όπως αυτές του Πάτση και της Νικολάου.
  2. Η βεβαιότητα ότι θα ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά με την παρουσία του κ. Πολάκη.

Το γεγονός ότι ακόμη και στελέχη της “Ομπρέλας” όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, του επέστησαν την προσοχή στο λόγο του, καθιστά σαφές ότι ο κ. Πολάκης, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Σε κάθε περίπτωση, η αυτοκριτική Πολάκη αποδείχτηκε σωτήρια για τον ίδιο και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να επικεντρωθεί στον προεκλογικό αγώνα, με στόχο την πρωτιά στις προσεχείς εκλογές.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ