Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (30/7) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

  • Καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι και επιτρέπεται η διενέργεια προσφοράς ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα. Αυτό προβλέπεται σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή. Κατά τη διενέργεια των προσφορών θα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς, στα σημεία όπου πωλούνται τα προσφερόμενα προϊόντα, η αρχική και η νέα μειωμένη τιμή των προϊόντων, με αναφορά στην κατάλληλη μονάδα μέτρησης ανά προϊόν.

 

  • Σε παραγωγική λειτουργία βρίσκεται η Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης – EUGO (eugo.gov.gr). Η πύλη EUGO αποτελεί το κεντρικό σημείο επαφής για Ευρωπαίους πολίτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα είτε μέσω φυσικής εγκατάστασης, είτε διασυνοριακά. Από την Ελληνική Πύλη Ενιαίας Εξυπηρέτησης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα, μέσω της ηλεκτρονική διεύθυνσης eugo.gov.gr, να έχουν πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στη χώρα μας. Ειδικότερα, θα μπορούν να ενημερωθούν για τις σχετικές διαδικασίες, τους αρμόδιους φορείς, το κόστος διεκπεραίωσης της διαδικασίας, τη σχετική κείμενη νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/123/ΕΚ σχετικά με την υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

 

  • Αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι συνολικές πωλήσεις σε αξία του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του 2022 (στοιχεία YTD έως 19 Ιουνίου 2022), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αναφορικά με την πορεία επιλεγμένων κατηγοριών ταχέων διακινούμενων καταναλωτικών αγαθών (FMCGs), η τάση σε αξία του +0,7% που σημειώνουν οδηγείται κυρίως από τις κατηγορίες των τροφίμων & ποτών, οι οποίες παρουσιάζουν και τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις, στο +4,2%, με αποτέλεσμα οι όγκοι πωλήσεων να υποχωρούν κατά -2,7%. Ωστόσο οι επιμέρους κατηγορίες εμφανίζουν εντελώς διαφορετικές δυναμικές. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι κατηγορίες του ελαιόλαδου, του συσκευασμένου τυριού, αλλά και των αλεύρων, των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά +22,7%, +9,6% & +9,1% αντίστοιχα.

 

  • Συνολικό πρόστιμο 1.373.307 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε τέσσερις εταιρείες των κλάδων εμπορίας μηχανοκίνητων εργαλείων χειρός και εργαλείων κήπου γιατί παραβίασαν το δίκαιο του ανταγωνισμού και προχώρησαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, σε κάθετες συμπράξεις. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι η πρώτη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που αφορά υπόθεση Διευθέτησης Διαφορών.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ