Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (25/6) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

 

  • Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο από τις αρχές του 2023 θα δώσει τη δυνατότητα χορήγησης δανείων, κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Όσον αφορά στο νέο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο, είπε, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η Ελλάδα δεσμεύει 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν το εθνικό σκέλος του «InvestEU» για επενδύσεις στη χώρα. Το πρόγραμμα του InvestEU ενεργοποιείται παράλληλα με το ευρύ δανειοδοτικό πρόγραμμα των 11,7 δισ. ευρώ του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με απώτερο σκοπό την κάλυψη του σημαντικού επενδυτικού και χρηματοδοτικού κενού σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων.

 

  • Άνοδος των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως δείχνει η έρευνα της Grant Thornton για το «Γυναικείο Επιχειρείν». Όπως αναφέρει, οι πολιτικές ισότητας που έχουν υιοθετήσει οι επιχειρήσεις οδήγησαν σε συνολική αύξηση του ποσοστού των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις παγκοσμίως, από 31% το 2021, σε 32% σήμερα. Κατά την τελευταία δεκαετία, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, από 21% που βρισκόταν το 2012. Το 90% των ερωτηθέντων στην έρευνα έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε θέση C-suite, ένα ποσοστό που παραμένει σταθερό σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη έρευνα.

 

  • Με τη χρηματοδότηση δράσεων μέσω του προγράμματος “Ανταγωνιστικότητα”, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν τουλάχιστον 25.000 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 3.300 νέες, αλλά και περισσότερες από 6.500 επιχειρήσεις με δράσεις έρευνας και καινοτομίας, ενώ 3.300 ΜμΕ θα ενισχυθούν για επενδύσεις σε απόκτηση δεξιοτήτων, σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης για τη στήριξη του νέου ΕΣΠΑ στις ΜμΕ. “Οι ενισχύσεις αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πάνω από 12.000 νέων θέσεων εργασίας και την εισαγωγή σημαντικών καινοτομιών στις διαδικασίες των επιχειρήσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

 

  • Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων στο εμπόριο αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια ενώ το 54% των εσόδων του εμπορίου θα προέρχεται από ψηφιακές αγορές ως το 2024. Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την έκθεση της Salesforce «State of Commerce» και υπογραμμίζεται ότι οι «εναλλακτικές» επιλογές πληρωμής γίνονται απαραίτητες. Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης αυτής περιλαμβάνουν τα εξής: α) Τα ψηφιακά κανάλια επεκτείνονται για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πελατών. β)Οι «εναλλακτικές» επιλογές πληρωμής γίνονται απαραίτητες. γ) Οι καλύτερες εμπορικές ομάδες επικεντρώνονται στο να θέσουν τα δεδομένα σε εφαρμογή.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ