Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εκλογικός «πυρετός»: Τα «ναι» και τα «όχι» Τσίπρα σε συγκυβέρνηση – Πώς θα προκύψει ο επόμενος πρωθυπουργός

Δημοσιεύθηκε

στις

«Πυρετός» επικρατεί στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να βλέπει εκλογές στις αρχές του φθινοπώρου και να δίνει εντολή στους συνεργάτες του για μικρής διάρκειας καλοκαιρινές διακοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να εκτιμά ότι αμέσως μετά τον 15Αύγουστο ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να ζητήσει προσφυγή στις κάλπες, λόγω της τραγικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία.

Στελέχη της Κουμουνδούρου μάλιστα τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει να «φορτώσει» την ευθύνη της απόφασης στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με νόημα ότι πράττει το ίδιο εδώ και τρία χρόνια.

«Κυβερνά τρία χρόνια, έχει καταστρέψει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κι όταν θα έρθει εκείνη η ώρα θα πει πως πάει σε εκλογές για να απαλλαγεί η χώρα από την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνουν τα ίδια στελέχη.  Εκτίμηση του κ. Τσίπρα είναι ότι ο πρωθυπουργός σύρεται σε εκλογές, λόγω του ότι διαπιστώνει ότι εάν εξαντλήσει την τετραετία θα οδηγήσει σε ακόμη πιο βαριά ήττα το κόμμα του, το οποίο στη συνέχεια θα ήταν αδύνατο να ελέγξει.

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει την ‘ακρίβεια Μητσοτάκη’. Οι πολίτες είναι εκείνοι που του δείχνουν την έξοδο και δεν πρόκειται για δική του επιλογή», λένε με νόημα συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επισημαίνουν μάλιστα ότι οι δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών και η προετοιμασία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που θα διεκδικήσουν σταυρό για την εκλογή τους, δεν αφήνουν περιθώρια για εξάντλησης της τετραετίας.

 

Έστω και με μια ψήφο

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να θεωρεί πολύ κρίσιμη την πρώτη Κυριακή των εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική, επισημαίνοντας ότι πρώτος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρωτιά έστω και με μια ψήφο διαφορά.

Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., αλλά σημειώνουν ότι τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι τόσο μεγάλα που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε πολιτική αλλαγή.

 

Χωρίς αυτοδυναμία

Το ερώτημα που τίθεται ωστόσο, είναι τι κυβέρνηση θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι μέσω της απλής αναλογικής δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι στο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο είναι κυρίαρχη η συζήτηση για την επόμενη ημέρα των εκλογών, προκειμένου να μην υπάρξει ακυβερνησία στη χώρα. Άλλωστε, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα στην οικονομία, η οποία χωρίς σταθερότητα είναι πολύ πιθανό να βρεθεί σε νέα αδιέξοδα.

 

Προοδευτική διακυβέρνηση

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα, τονίζουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει εδώ και πολύ καιρό τα χαρτιά του ως προς την κυβέρνηση που θέλει για τη χώρα την επομένη των εκλογών.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι το αφήγημα της «προοδευτικής κυβέρνησης», είναι αυτό που μπορεί να δώσει λύσεις και να βγάλει τη χώρα από τα οικονομικά αδιέξοδα που προκάλεσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Έχουμε μια κυβέρνηση που εργάζεται για τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών την ώρα που λεηλατεί την κοινωνία», είναι το βασικό σύνθημα του κ. Τσίπρα και με αυτό θα πορευτεί για να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Το προσκλητήριο του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ, δευτερευόντως το ΜέΡΑ25 και εμμέσως το ΚΚΕ, με στόχο μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας.

 

Συγκυβέρνηση με Ν.Δ.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι στις προθέσεις του κ. Τσίπρα να αλλάξει στρατηγική στην περίπτωση που ακόμη και εάν είναι πρώτο κόμμα δεν βγαίνουν τα «κουκιά» για να σχηματιστεί κυβέρνηση. Όπως γίνεται αντιληπτό το ερώτημα αφορά στη δημιουργία ενός συνασπισμού Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα και να δοθούν λύσεις στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια συζήτηση που αφορά στη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού», κάτι που έγινε στο πρόσφατο παρελθόν όταν η Ελλάδα αναγκάστηκε να μπει σε καθεστώς μνημονίων.

Το σενάριο αυτό προκρίνεται και από ισχυρούς επιχειρηματικούς παράγοντες, που δεν επιθυμούν να υπάρξει μεγάλη περίοδος πολιτικής αστάθειας, με το επιχείρημα ότι η ζημιά στην οικονομία θα είναι τεράστια.

Ο κ. Τσίπρας λέει κατηγορηματικά «όχι» σε ένα τέτοιο σενάριο και έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι δύο βασικοί πυλώνες του πολιτικού συστήματος, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. δεν πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους. Σημειώνει επίσης ότι τα δύο κόμματα εξουσίας μπορούν να κάνουν συνεργασίες για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση και τονίζει ότι πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του κόμματος που κέρδισε τις εκλογές.

 

Ψηφοδέλτια

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα «τρέχουν» οι εσωκομματικές διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο έως το τέλος του επόμενου μήνα να έχουν «κλειδώσει» τα ψηφοδέλτια του κόμματος σε ποσοστό έως και 80%.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις, με πρόσωπα που έχουν απήχηση στην κοινωνία αλλά και τεχνοκράτες που θα αναδείξουν το κυβερνητικό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ