Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στις ΗΠΑ για τη συνέλευση του ΟΗΕ ο Κ. Μητσοτάκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις ΗΠΑ θα μεταβεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα δώσει το παρών στην 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αν και οι 193 αντιπροσωπείες των χωρών -μελών του ΟΗΕ είχαν προετοιμαστεί για μια μερική επάνοδο στην κανονικότητα στη φετινή συνέλευση -της πιο σημαντικής θεσμικής έκφρασης της διεθνούς οργάνωσης παγκοσμίως- μετά τα τρία κύματα της πανδημίας, εντούτοις ο κορωνοϊός μοιάζει με το «λιγότερο κακό» μπροστά στις τεκτονικές αλλαγές που επέφερε στον παγκόσμιο καταμερισμό ισχύος αφενός η οριστική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και αφετέρου το νέο, αγγλοσαξωνικό σύμφωνο ασφάλειας AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μ.Βρετανίας.

Σε μια πρώτη ανάγνωση, κοινή συνισταμένη για τις δύο πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελεί η επιστροφή της Αμερικής «στα βασικά», δηλαδή η στρατηγική -από ό,τι διαφαίνεται- επιλογή της να μην σπαταλά πολιτικό κεφάλαιο και πόρους σε σημεία δευτερεύουσας γεωπολιτικής σημασίας για τα εθνικά της συμφέροντα, όπως το Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να ξεκινήσουν μια νέα «εποχή αδιάκοπης διπλωματίας» μετά το τέλος του πολέμου στο Αφγανιστάν και δεν θα χρησιμοποιήσουν τη στρατιωτική ισχύ «παρά ως μέσο τελευταίας καταφυγής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το βήμα της 76ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, επιβεβαιώνοντας την οριστική (αλλά προεξοφλημένη εν πολλοίς από την Προεδρία Ομπάμα) στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Παράλληλα, με την καταφυγή σε συμμαχικά σχήματα με κοινό αξιακό (αγγλοσαξωνικό) υπόβαθρο, όπως η AUKUS, οι ΗΠΑ αποβλέπουν σε ασφαλείς συμμαχίες, σε μια περίοδο που η Κίνα ετοιμάζεται να μεταφράσει την οικονομική ισχύ της σε γεωπολιτική, προβάλλοντας τη δυναμική της στο κατεξοχήν όχημα της παγκόσμιας κυριαρχίας, δηλαδή το ναυτικό. Ενεργοποιώντας τη στρατηγική της ανάσχεσης (δεύτερη φορά μετά το 1972) μπροστά στην κινεζική απειλή αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος Μπάιντεν διευκρίνισε πως «δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τρωθείσα -από τα γεγονότα του Αφγανιστάν- εικόνα αίγλης που απέρρεε η αμερικανική ηγεμονία τον 20ο αιώνα.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, η απουσία των ΗΠΑ από τον ευρωατλαντικό χώρο, αλλά και η υποχώρησή της από την Μέση Ανατολή με κατεύθυνση τον Ινδο-Ειρηνικό, επισπεύδουν την ανάγκη της ΕΕ για βαθύτερη περιφερειακή ολοκλήρωση, αλλά και δημιουργούν σημαντικό κενό ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ικανό να γεννήσει έναν νέο «περιφερειακό ηγεμόνα» στην ευρύτερη περιοχή.

 

Δείτε επίσης: Γ. Στουρνάρας: “Η αύξηση του ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 6% το 2021”

 

Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσέρχεται στη Γενική Συνέλευση με στόχο «την καλλιέργεια στενότερων δεσμών σε καιρούς αβεβαιότητας» με τον ΟΗΕ και όχι μόνο, ο «ηττημένος του πρώτου γύρου» από την AUKUS, Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν αποβλέποντας στην ανάκτηση του χαμένου γοήτρου -μέσω της προβολής της γαλλικής ισχύος στην Μεσόγειο και την ανερχόμενη Ινδία- και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίγνωση της θέσης της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων σε συνθήκες παγκόσμιου ανταγωνισμού, αλλά και με καταγεγραμμένη (με δύο διαβήματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα) την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην αφήσει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην «έδρα» του, δηλαδή τον ΟΗΕ.

 

Τι συμβαίνει με το “ραντεβού” με τον Ερντογάν

Επιπλέον παραμένει άγνωστο το τι μέλλει γενέσθαι με τη συνάντηση που έσπευσε να προαναγγείλει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαψεύδει ότι υπάρχει στο πρόγραμμα επικείμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, μιας και -πέραν του ιδιαίτερα πιεστικού προγράμματος του πρωθυπουργού- δεν έχει τεθεί κάποιο επίσημο αίτημα απο τουρκικής πλευράς.

Όπως, εξάλλου, εξήγησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε ρ/σ, δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο, ενώ σημείωσε ότι από τα προγράμματα των δύο ηγετών, ήταν σαφές ότι δεν συνέπιπτε η παρουσία τους στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επιπλέον, ανέφερε πως υπάρχει ένα πολύ πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με ξένους ηγέτες, με αξιωματούχους του ΟΗΕ, με στελέχη της επιχειρηματικής και της επενδυτικής κοινότητας, με ανθρώπους της ομογένειας.

 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να μετάσχει σε δείπνο που διοργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με άλλους ηγέτες χωρών.

Παράλληλα, θα συναντηθεί τόσο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, όσο και με τον Μοχάμεντ Μένφι, τον μοναδικό εκλεγμένο ηγέτη της Λιβύης.

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση.

 

 

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ