Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΕΝΦΙΑ: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Αναλυτικά η διαδικασία

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες.

Η πληρωμή ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί σε 6 δόσεις, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν διπλή δόση τον Οκτώβριο, χωρίς επιπλέον επιβαρύνσεις.

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες ακινήτων ο φόρος θα πρέπει να είναι ίδιος με πέρυσι. Εάν όμως τακτοποιήσατε, αυθαίρετα, χώρους, η αδήλωτα τετραγωνικά στα ακίνητα σας, τότε θα δείτε τον ΕΝΦΙΑ να… μεγαλώνει!

Εάν πάλι είχατε μείωση εισοδημάτων και δικαιούστε έκπτωση τότε ο λογαριασμός θα είναι σημαντικά μειωμένος.

Τα 6 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

1. Είσοδος στην αρχική σελίδα του myAADE
2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Πολίτες»
4. Πηγαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
5. Στη σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 θα βάλετε τους προσωπικούς κωδικούς για το ΤΑΧΙS και μπαίνετε στην εφαρμογή.
6. Κάνετε επιλογή έτους 2021 και εμφανίζεται το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2021.

Επίσης, οι φορολογούμενοι μπορούν να μπουν από την αρχική σελίδα του myAADE στις πληρωμές προκειμένου να δουν κατευθείαν την Ταυτότητα οφειλής.

Αναλυτικά ποιοι θα δουν διαφορές

Σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό, και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. ευρώ.

Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο.

Υπάρχει βέβαια και μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020. Ο αριθμός των εν λόγω φορολογουμένων υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Δείτε επίσης: Ρύθμιση οφειλών σε 100 και 120 δόσεις – Μέχρι 30 Σεπτεμβρίου η προθεσμία

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ