Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Στη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης: Τι διεκδικεί η Ελλάδα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια πολυεπίπεδη και δύσκολη διαπραγμάτευση ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027.

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027.

Οι ηγέτες των 27 κρατών μελών θα βρεθούν στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με σκοπό να επιτύχουν έναν συμβιβασμό για τα χρήματα που θα λάβει η κάθε χώρα την επόμενη επταετία. Η άσκηση μοιάζει εν πολλοίς με τετραγωνισμό του κύκλου, καθώς το συνολικό ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι αυξημένα και περισσότερο κρίσιμα.

Δημοσιονομικό πλαίσιο: Πού στοχεύει η Ελλάδα

Η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με στόχο να μην μειωθεί το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στη χώρα από τα κοινοτικά ταμεία και αφορά τους τομείς της πολιτικής συνοχής, της κοινής αγροτικής πολιτικής, του μεταναστευτικού/ προσφυγικού και της κλιματικής αλλαγής. Ένας στόχος αρκετά υψηλός αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι χώρες που συνεισφέρουν στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό δεν έχουν διάθεση να αυξήσουν τα ποσά που δίνουν, ενώ μόνο το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Σε μια συζήτηση κατά την οποία κάθε μία από τις 27 χώρες θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα κρίσιμο ρόλο θα διαδραματίσει η δυνατότητα πίεσης που έχουν, αλλά και οι συμμαχίες που μπορούν να οικοδομηθούν. Μια καθόλου εύκολη άσκηση καθώς χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα όσον αφορά το μεταναστευτικό και να επιθυμούν εξίσου την αύξηση των χρημάτων για την Frontex και την φιλοξενία των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα είναι ανταγωνιστικές στην διανομή των χρημάτων για τους αγρότες.

Δημοσιονομικό: Πού θα εστιάσει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει στην συζήτηση με στόχο να εξασφαλίσει την κατανομή της συνολικής χρηματοδότησης για την Ελλάδα στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη περίοδο θέτοντας επιτακτικά το θέμα του προσφυγικού, όπου η χώρα μας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος, δυσανάλογο των δυνατοτήτων της, ως το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης προς ανατολάς. Επίσης αναμένεται να εστιάσει στην ενίσχυση των κονδυλίων για την πράσινη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή με δεδομένες τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την απεξάρτηση από τον λιγνίτη μέχρι το 2030 σε αντίθεση με χώρες όπως η Πολωνία που έχουν θέσει ανάλογους στόχους για το 2050.

Είναι σαφές ότι και οι τέσσερις χρηματοδοτικοί άξονες είναι κρίσιμοι για την χώρα μας. Η δεκαετής κρίση που οδήγησε στην καθήλωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος έπληξε όλες τις παραγωγικές δομές και αύξησε την υστέρηση σε σχέση με πολλά άλλα κράτη της Ένωσης. Τα κονδύλια για την κοινωνική συνοχή θεωρούνται κρίσιμα για την κάλυψη του χαμένου εδάφους και ιδιαίτερα για την ανασυγκρότηση που είναι απαραίτητη.

Ιδιαίτερα καυτό θέμα είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Διαχρονικά η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρήματα της ΚΑΠ διότι έχουν άμεση επίδραση στο εισόδημα των αγροτών και δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια χρηματοδοτικών εργαλείων. Στα τέλη Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στις Βρυξέλλες και παρουσίασε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις ελληνικές θέσεις. Ήταν, μάλιστα, ο πρώτος ηγέτης χώρας μέλους της Ε.Ε. που συναντήθηκε με τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι σήμερα και πιθανόν την Παρασκευή θα γίνει μια πρώτη, δύσκολη, συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα οπότε είναι πιθανή και μια νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ