Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ρύθμιση οφειλών: Έχεις χρέη; Έτσι θα ξοφλήσεις

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των χρεών που προκλήθηκαν κυρίως από την πανδημία βρίσκονται επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που αναζητούν τρόπους για να ξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους και να κάνουν μια νέα αρχή.

Η επόμενη ημέρα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση και το οικονομικό επιτελείο έχει δημιουργήσει ένα πλέγμα ρυθμίσεων, που δίνει τη δυνατότητα για ρεαλιστικές λύσεις, που θα ελαφρύνει από το βάρος των χρεών.
Στόχος των ρυθμίσεων είναι να δοθούν ανάσες σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στην αγορά, προκειμένου να ξαναβρεί το βηματισμό της και να κάνει το άλμα προς το εμπρός μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν μια σειρά από ρυθμίσεις που ξεκινούν από τις 24 δόσεις και με βάση το προφίλ του κάθε οφειλέτη μπορούν να φτάσουν ακόμη και στις 420 δόσεις για όλους επιλέξουν την ένταξη στον πτωχευτικό κώδικα.
Καλό είναι πάντως όσοι χρωστούν να αντιληφθούν ότι τα περιθώρια πλέον είναι ελάχιστα και οι ρυθμίσεις απευθύνονται σε όλους όσοι έχουν διάθεση να ξοφλήσουν τα χρέη τους και όχι να βρουν την ευκαιρία για να… ξεγλιστρήσουν.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζουν ότι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και οι μπαταχτσήδες δεν θα βρουν διέξοδο σε κάποια από τις ρυθμίσεις για τις οποίες σημειώνουν ότι απευθύνονται σε όσους θέλουν να βρουν διέξοδο.

100-120 δόσεις
Οι οφειλέτες που έχουν πληγεί από την πανδημία, έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων.
Βασική προϋπόθεση όμως είναι ότι θα υποβάλουν αίτηση και θα καταβάλουν τη δόση του Αυγούστου μαζί με τη δόση του Σεπτεμβρίου που έχει ως καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου.
Η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις αφορά όσους έχουν πληγεί από την πανδημία και είχαν ρυθμίσεις οφειλών τους από την 1η Μαρτίου του 2020 έως και την 31η Ιουλίου του 2021.

Ειδικότερα

  • οι δόσεις που δεν πληρώθηκαν θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ή των ρυθμίσεων,
  • με την υποβολή της αίτησης θα εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ οι δόσεις των ρυθμίσεων που χάθηκαν την περίοδο Μαρτίου 2020- Ιουλίου 2021.

Ως νόμιμος τρόπος τακτοποίησης λαμβάνεται υπόψη ακόμη και η υπαγωγή απλήρωτων δόσεων των ρυθμίσεων των λοιπών αυτών οφειλών στο -προβλεπόμενο από άλλες έκτακτες διατάξεις- καθεστώς αναστολής πληρωμών μέχρι και τις 31-12-2021.

Ειδικότερα:

  • είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας κορονοϊού μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης των 100 δόσεων ή 120 δόσεων ως εξής:
  • όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-12-2019 για τη ρύθμιση του ν.4321/2015 και

-όλες τις δόσεις που έληξαν μέχρι την 31η-1-2020 για τη ρύθμιση του ν.4611/2019.

  • έχασαν τον Απρίλιο του 2021 τη δεύτερη ευκαιρία να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις τους αυτές, όπως προέβλεπαν οι διατάξεις του άρθρου 291 του ν. 4738/2020, επειδή δεν υπέβαλαν τις σχετικές αιτήσεις μέχρι τις 31-12-2020.

 

Δικαίωμα επανένταξης
Στη ρύθμιση έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.
Το δικαίωμα ένταξης έχουν λόγω του ότι επλήγησαν από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 και έχουν πληττόμενο κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας.

Η ρύθμιση αφορά:

  1. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που η σύμβαση εργασίας τους ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.
  2. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
  3. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στον μηχανισμό ενίσχυσης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.
  4. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων COVID-19.
  5. Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021.

Χάνεται η ρύθμιση
Όσοι χρωστούν και ξαναμπούν στη ρύθμιση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κατάσταση δυσκολεύει στην περίπτωση που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δικλείδες που έχουν ως στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Ειδικότερα, η ρύθμιση των 100 δόσεων χάνεται εάν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλει 3 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 3 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,
  • δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
  • δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός της προθεσμίας καταβολής τους.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των 120 δόσεων χάνεται όταν ο οφειλέτης:

  • δεν καταβάλει 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης,
  • δεν υποβάλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός 3 μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους,
  • δεν εξοφλεί ή τακτοποιήσει τις νέες οφειλές του εντός διμήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους,
  • υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις καθ’ υποτροπή.

36 ή 72 δόσεις
Μια σειρά από φορολογούμενους μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Ιούλιο του 2021 σε 36 άτοκες ή 72 έντοκες δόσεις. Πρόκειται για φορολογούμενους που αποδεδειγμένα, βάσει της διευρυμένης λίστας ΚΑΔ, έχουν πληγεί από την πανδημία.

Η ρύθμιση:

  • αφορά οφειλές οι οποίες γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2022,
  • δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να τις τακτοποιήσουν με μηνιαίε δόσεις είτε άτοκα μέσα σε 3 χρόνια, είτε σε βάθος 6 χρόνων με επιτόκιο 2,5%.

Ο αριθμός των δικαιούχων διευρύνεται σημαντικά καθώς στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θεωρήθηκαν πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί στη διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ, η οποία αφορούσε τον Απρίλιο του 2020.
Οφειλές οι οποίες θα ενταχθούν στη ρύθμιση θα αφορούν χρέη που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία από τον ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Στην ρύθμιση έχουν δικαίωμα να ενταχθούν, ιδιοκτήτες ακινήτων, άνεργοι και εργαζόμενοι που η σύμβαση τους τέθηκε σε αναστολή

Δείτε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Δυνατότητα πληρωμής διπλής δόσης τον Οκτώβριο – Τι αναφέρει ο Χ. Σταϊκούρας

Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι ως πληττόμενοι εντάχθηκαν στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ του Απριλίου του 2020. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν περίπου το 78% των επιχειρήσεων.
  • Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
  • Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο της πανδημίας.

Από 30 ευρώ
Στη ρύθμιση δεν μπορούν να ενταχθούν ο φετινός Φόρος Εισοδήματος και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, λόγω του ότι συγκεκριμένες οφειλές είναι μεν βεβαιωμένες δεν είναι όμως ληξιπρόθεσμες
Όσοι επιλέξουν περισσότερες από 37 δόσεις, το σύνολο αυτών θα επιβαρύνεται με επιτόκιο, κάτι που σημαίνει ότι εάν επιλέξουν τις 38 το σύνολο αυτών θα είναι έντοκο (ισχύει και για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων Ασφαλιστικών εισφορών).
Όσον αφορά στην ελάχιστη μηνιαία δόση είναι είναι 30 ευρώ για οφειλές έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για οφειλές άνω των 1.000 ευρώ
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 2 μηνών.

Επανένταξη στην πάγια
Οι πληττόμενοι οφειλέτες της πανδημίας μπορούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση των 24 έως 48 δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Η ρύθμιση αφορά όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων αλλά τέθηκαν εκτός, είτε γιατί δεν κατέβαλαν δύο ή περισσότερες συνεχόμενες δόσεις είτε γιατί άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.
Φορολογούμενοι πάντως που δεν είναι πληττόμενοι και είχαν ενταχθεί μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2019 στην παλιά πάγια ρύθμιση αλλά στη συνέχεια την έχασαν δεν μπορούν προς το παρόν να ρυθμίσουν τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των οφειλών τους δηλαδή να επανενταχθούν στη ρύθμιση.
Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την 1η Οκτωβρίου για να ενταχθούν στην νέα πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Βασική προϋπόθεση όμως για να γίνει κάτι τέτοιο είναι να πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών.

Νέος πτωχευτικός
Επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το αδιέξοδο των χρεών τους με το νέο πτωχευτικό νόμο και να τακτοποιήσουν οφειλές σε τράπεζες, Εφορία, ΕΦΚΑ, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρίτους ιδιώτες.
Η αποπληρωμή θα μπορεί να γίνει με έως και 240 δόσεις για το Δημόσιο και έως και 420 δόσεις για τις τράπεζες, θα υπάρχει δυνατότητα «κουρέματος», ενώ πλέον θα προβλέπεται και η δυνατότητα πτώχευσης και για τα φυσικά πρόσωπα.

Με βάση το νέο νόμο:

  • δίνεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης χρεών ακόμη και μόνο με πρωτοβουλία των πιστωτών,
  • ο αριθμός των δόσεων προκύπτει από αλγόριθμο, κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλέτες δεν θα επιλέξουν μόνοι τους,
  • η αξιολόγηση θα γίνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, τα εισοδήματα και την περιουσία του.

Η ελάχιστη δόση θα είναι τα 50 ευρώ ενώ, η ρύθμιση με το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor τριμήνου, προσαυξημένο κατά 5%, το οποίο υπολογίζεται ετησίως.
Η ρύθμιση οφειλών με τις τράπεζες επιβαρύνεται με επιτόκιο ίσο με το euribor/libor τριμήνου/μηνός, προσαυξημένο κατά 3,25% για εξασφαλισμένες οφειλές και 4,5% για μη εξασφαλισμένες οφειλές.
Η πρόβλεψη του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέχει τη δυνατότητα «κουρέματος» των προσαυξήσεων επί της οφειλής έως 85% στα ασφαλιστικά ταμεία, έως 95% στην εφορία και έως 100% στις τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ