Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από το Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (18/9) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

  • Σε ανοδική τροχιά (+20,7%) συνεχίζουν να κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, διατηρώντας τη δυναμική που έχουν αναπτύξει κόντρα σε όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, ενώ καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν, ανεξαιρέτως, όλοι οι κλάδοι. Αυτό σημειώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων σε ανακοίνωσή του, και πιο συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τη σημαντικότερη ποσοστιαία αύξηση για τον Ιούλιο του 2021 καταγράφουν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών-Καυσίμων (+63,9%), των Χημικών (+3,4%), των Βιομηχανικών (+30,3%), των Τροφίμων (+5,8%), των Μηχανημάτων (+6,1%), των Διαφόρων Βιομηχανικών (+11,9%) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Από την άλλη πλευρά, σημειώνει στο ΠΣΕ, μόνιμο «πονοκέφαλο» συνιστά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο κατά το εξεταζόμενο διάστημα διευρύνθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στα -2,12 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση +28,9%.

 

  • Την επικείμενη λειτουργία του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων ανακοίνωσαν το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) Μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων, συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων περίπου 62,5 εκ. ευρώ, κάθε επιχείρηση-δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη λήψη τραπεζικού δανείου από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και τη χρηματοδότηση επενδυτικών του σχεδίων. Το Ταμείο θα παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου.

 

  • Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και αφορούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και τα φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εξειδίκευσε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Με βάση όσα ανέφερε σχήμα, υπολογίζεται ότι: το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τέταρτο (25%), το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το εν τρίτο (33,3%), το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Ακόμη, από τον Ιανουάριο του 2022 και έως το 2025, το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων.

 

  • Τριψήφια αύξηση της τάξης του 766% καταγράφηκε το β’ τρίμηνο φέτος στον τζίρο στις επιχειρήσεις της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (παροχή υπηρεσιών καταλυμάτων), ενώ κατά 73,1% αυξήθηκε ο τζίρος στην εστίαση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ