Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Πολυκατοικίες – “Εξοικονομώ- Αυτονομώ”: Ανακαίνιση χωρίς εισοδηματικά όρια

Δημοσιεύθηκε

στις

Συναγερμός έχει σημάνει μεταξύ των ιδιοκτητών ακινήτων καθώς στις 3 Φεβρουαρίου αρχίζει η υποβολή αιτήσεων που αφορούν σε Πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ –Αυτονομώ».

Όσοι δεν είχαν προλάβει να μπουν στο προηγούμενο πρόγραμμα έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα καταφέρουν τώρα, μέσω του προγράμματος που αφορά σε πολυκατοικίες.
Το νέο στοιχείο, είναι ότι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικίας μπορούν να πάρουν μέρος χωρίς τον  περιορισμό του εισοδηματικού κριτηρίου.
Με τον τρόπο αυτό, τους δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν τόσο για τις κατοικίες τους όσο και για κοινόχρηστες παρεμβάσεις επιδότηση που φτάνει έως 90% των δαπανών.
Βασική προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να προχωρήσουν στην υποβολή ξεχωριστών αιτήσεων αλλά και μιας αίτησης για εργασίες που αφορούν κοινούς χώρους του κτιρίου.
Σύμφωνα με τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθιερώνονται δύο ειδών αιτήσεις για τη συμμετοχή των πολυκατοικιών:

  1. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Α

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και συνδέεται με επιμέρους αιτήσεις μεμονωμένων διαμερισμάτων που περιλαμβάνουν κοινόχρηστες και μη κοινόχρηστες παρεμβάσεις αναβάθμισης αυτών.

  1. Αίτηση Πολυκατοικίας Τύπου Β (Κοινόχρηστες Παρεμβάσεις):

Αφορά αίτηση πολυκατοικίας που υποβάλλεται από τον εκπρόσωπό της και περιλαμβάνει μόνο αυτοτελείς παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας, χωρίς, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα.

Ενεργειακή απόδοση
Οι παρεμβάσεις για βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (σε κατάσταση αναμονής και κίνησης) είναι οι εξής:
α) εγκατάσταση συστήματος μεταβαλλόμενων στροφών (inverter),
β) εγκατάσταση διάταξης αντιστάθμισης της άεργου ισχύος της ηλεκτρικής εγκατάστασης και
γ) εγκατάσταση συστήματος μεταβαλλόμενων στροφών (inverter) με ενσωματωμένο σύστημα αντιστάθμισης της άεργου ισχύος. Η χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενου ανελκυστήρα θα είναι επιλέξιμη μόνον όταν, μετά το πέρας των παρεμβάσεων, θα υπάρχουν εγκατεστημένα στον ανελκυστήρα είτε τα συστήματα (α) και (β) είτε το σύστημα (γ).
Επιπρόσθετα, δύναται να περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις αναβάθμισης του επιπέδου ασφάλειας της εγκατάστασης του ανελκυστήρα, καθώς και βελτίωσης της λειτουργικότητάς της.
Σημειώνεται ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι επιλέξιμες μόνον ως συμπληρωματικές των παρεμβάσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση ανελκυστήρα και όχι ως αυτοτελείς.
Επίσης, είναι επιλέξιμη και η αντικατάσταση του υφιστάμενου ανελκυστήρα με νέο, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

Ύψος επιδότησης
Το ποσοστό επιχορήγησης είναι ανεξάρτητο από το εισόδημα των ιδιοκτητών διαμερισμάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αλλά το βασικό ύψος της ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 60% των δαπανών.
Στην πρώτη ομάδα των πολυκατοικιών η επιδότηση μαζί με τα δύο μπόνους – 10% για τις επιπτώσεις της πανδημίας και 10% για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον τρεις κλίμακες – φτάνει στο 80%.
Στην περίπτωση που η πολυκατοικία βρίσκεται σε κάποιους από τους λιγνιτικούς δήμους, τότε η χρηματοδότηση ανεβαίνει και φτάνει μέχρι και το 90% των επιλέξιμων δαπανών.
Στη δεύτερη ομάδα των πολυκατοικιών που αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να ανέλθει στο 70%.
Στην περίπτωση κατά την οποία η πολυκατοικία βρίσκεται στις λιγνιτικές περιοχές τότε η επιδότηση αυξάνεται στο 80%.

Φωτισμός κοινόχρηστων χώρων
Η παρέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σημείων με λαμπτήρες Led και την αντικατάσταση του συστήματος χρονισμού φωτισμού με έξυπνο σύστημα που περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα: αισθητήρες κίνησης, αισθητήρες ημέρας/νύχτας, σημείο ενεργοποίησης φωτισμού αναλόγως εισόδου/εξόδου.

Προϋποθέσεις
Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α θα πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις και η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης».
Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.

Τα στοιχεία αφορούν:

  • την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία και
  • τις επιμέρους αιτήσεις από καθέναν από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που επιθυμούν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα.

Επίσης, θα πρέπει να υποβληθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία, συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.

Κοινόχρηστες παρεμβάσεις
Όσοι ιδιοκτήτες δεν εντάσσονται ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμμετέχουν στην υλοποίηση παρεμβάσεων που έχουν δηλωθεί στην Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας με ίδια κεφάλαια.
Για να υποβληθεί αίτηση πολυκατοικίας Τύπου Β θα πρέπει η πολυκατοικία να έχει εκδώσει αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) «διαχείρισης πολυκατοικίας» και να έχει αριθμό τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένο με ΑΦΜ.
Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης, υποβάλλεται σχετική αίτηση από εκπρόσωπο του συνόλου των ιδιοκτητών των διαμερισμάτων.
Τα στοιχεία σχετίζονται με την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας του τμήματος του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία και σύμφωνα με το οποίο υπολογίζεται η επιχορήγηση.

Επίσης:

  • Υποβάλλεται Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης που αφορά συνολικά το τμήμα του κτιρίου που χρησιμοποιείται ως κατοικία συνοδευόμενο από έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων.
  • Για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης που προβλέπει το πρόγραμμα ο ανώτατος επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός είναι 50.000 ευρώ ανά διαμέρισμα.
  • Για τις Πολυκατοικίες Τύπου Β ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται στις 80.000 ευρώ.

Έλεγχοι
Σημαντική παράμετρος θεωρούνται οι έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία, στα στοιχεία του ακινήτου, στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου, στην (αριθμητική) πληρότητα των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Εάν διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει ελλείψεις, ο ενδιαφερόμενος/ εκπρόσωπος της πολυκατοικίας ή ο Σύμβουλος Έργου τροποποιεί τα στοιχεία του αιτήματος επισυνάπτοντας και τα τυχόν ελλείποντα δικαιολογητικά.
Εφόσον η αίτηση δεν έχει ελλείψεις, ο ενδιαφερόμενος/ εκπρόσωπος της πολυκατοικίας μπορεί να υποβάλει την αίτησή του (προσωρινή υποβολή).
Οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας αποδέχονται ηλεκτρονικά την υποβολή της αίτησης και στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας υποβάλλει οριστικά την αίτηση λαμβάνοντας μοναδικό εξαψήφιο ακέραιο αριθμό πρωτοκόλλου (στάδιο οριστικής υποβολής αίτησης).
Ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας καθώς και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων  ενημερώνονται για τον επιλέξιμο προϋπολογισμό, το ποσοστό και το ποσό της επιχορήγησης, το ανώτατο επιλέξιμο κόστος των παρεμβάσεων, του σύμβουλου έργου, τυχόν μελετών καθώς και των 2 ενεργειακών επιθεωρήσεων.

Δέσμευση ποσού
Το ποσό της επιχορήγησης δεσμεύεται με την υποβολή της αίτησης για χρονικό διάστημα 130 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος.
Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται οριστικά μετά την ημερομηνία έναρξης του σταδίου επιλογής χρηματοδοτικού σχήματος για την οικεία Περιφέρεια και έως τις 30/06/2018, ημερομηνία έναρξης του ανωτέρω διαστήματος δέσμευσης είναι η ημερομηνία οριστικής υποβολής.
Το διάστημα των 130 ημερών παρατείνεται αυτοδίκαια κατά 45 ημέρες στην περίπτωση που υποβληθεί ξανά αίτηση δανείου.
Η αυτοδίκαιη παράταση δίδεται μία (1) φορά. Επιπλέον προθεσμία δύναται να δοθεί από τον Δικαιούχο μόνον σε όσες περιπτώσεις έχουν παρέλθει άπρακτα τα άνω διαστήματα.

Απόρριψη αίτησης
Σε περίπτωση απόρριψης της ατομικής αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα (καθώς και ανάκλησης απόφασης υπαγωγής κατά το στάδιο αποδοχής της απόφασης υπαγωγής/ υπογραφής της δανειακής σύμβασης) απορρίπτεται το σύνολο των αιτήσεων. Οι λόγοι της απόρριψης κοινοποιούνται και στον εκπρόσωπο της πολυκατοικίας. Για να υπαχθεί η πολυκατοικία ως σύνολο κτηρίου θα πρέπει να υποβληθούν εκ νέου αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες και οι ιδιοκτήτες των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί να συμμετάσχουν στο έργο με ίδια κεφάλαια.

Λήψη δανείου
Ο κάθε ιδιοκτήτης, εφόσον επιθυμεί τη λήψη δανείου, επιλέγει το Χρηματοπιστωτικό οργανισμό τον οποίο συμφώνησαν κατά τη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας για να διενεργηθεί έλεγχος της πιστοληπτικής του ικανότητας.
Οι συνεργαζόμενοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οφείλουν να ολοκληρώσουν τον πιστοληπτικό έλεγχο εντός τριάντα  ημερών από τη χρονική στιγμή που ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει την αίτηση και έχει προσκομίσει το σύνολο των απαιτούμενων για τη λήψη του δανείου δικαιολογητικών.
Οι ενδιαφερόμενοι  καθώς και ο εκπρόσωπος της πολυκατοικίας ενημερώνονται για την έκβαση του ελέγχου μέσω του πληροφοριακού συστήματος.
Σε περίπτωση απόρριψης, ο ενδιαφερόμενος δεν έχει τη δυνατότητα υποβολής εκ νέου αίτησης σε άλλο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.
Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα σε κάθε χρονικό σημείο από την υποβολή αιτήματος δανείου και μέχρι την έγκρισή του κι εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας να κάνει αμετάκλητη δήλωση για μη λήψη δανείου και να προχωρήσει την αίτησή του σε κατάσταση «προς υπαγωγή».

Η… προκαταβολή
Με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης ποσοστού 70% του δανείου, το οποίο αποτελεί προκαταβολή για την υλοποίηση του έργου.
Σε περίπτωση που δεν έχει επιλεγεί η λήψη δανείου δύναται να δοθεί προκαταβολή με κατάθεση ιδίων κεφαλαίων, μόνο όμως μέσω τραπεζικού συστήματος, στον προμηθευτή  και για ποσό που δεν υπερβαίνει το συνολικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων. Στην περίπτωση αυτή ο Ωφελούμενος είναι υπεύθυνος για το ύψος της προκαταβολής που καταβάλλει στον προμηθευτή, καθώς η επιχορήγηση που τελικά θα λάβει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τη διαφορά των πιστοποιούμενων επιλέξιμων δαπανών μείον το ποσό που έχει ήδη καταβληθεί στους προμηθευτές με ίδια κεφάλαια του Ωφελούμενου.
Οι προμηθευτές και οι Ωφελούμενοι ενημερώνονται για την κατάθεση των προκαταβολών.

Επιλέξιμος προϋπολογισμός
Ο Ωφελούμενος ενημερώνεται από το πληροφοριακό σύστημα για το τελικό επιλέξιμο κόστος καθώς και για το ποσό των ιδίων κεφαλαίων που απαιτείται να καταβάλει στους προμηθευτές/αναδόχους.
Διενεργείται έλεγχος των δικαιολογητικών από το Δικαιούχο και διευθετούνται τυχόν εκκρεμότητες εντός οριζόμενων προθεσμιών. Με χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος και με βάση την απόφαση υπαγωγής διαμορφώνεται, βάσει και των υποβαλλόμενων παραστατικών δαπανών, ο τελικός συνολικός επιλέξιμος προϋπολογισμός του έργου.
Η διαμόρφωση του επιλέξιμου προϋπολογισμού ανά Ωφελούμενο γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία κόστους κοινόχρηστων παρεμβάσεων που έχει καταγραφεί στο έντυπο επιμερισμού κόστους.
Ο Δικαιούχος εφόσον διαπιστώσει την καταβολή των ιδίων κεφαλαίων από τον Ωφελούμενο για την εξόφληση των δαπανών, ενημερώνει τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό ώστε να καταβάλει την επιχορήγηση και την εκταμίευση του συνόλου του δανείου, κατά περίπτωση, για την εξόφληση των επί πιστώσει παραστατικών δαπανών (αναδόχων / προμηθευτών κλπ) και την καταβολή στον Ωφελούμενο του ποσού που του αντιστοιχεί για τα εξοφλημένα παραστατικά δαπάνης. Τα ποσά του δανείου και της επιχορήγησης που αφορούν στην πληρωμή των δαπανών των κοινόχρηστων παρεμβάσεων, επιμερίζονται στους Ωφελούμενους.

Ολοκλήρωση
Ο Δικαιούχος διενεργεί όλους τους απαραίτητους ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης του συνόλου των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος, βάσει της πληρότητας και του περιεχομένου του συνόλου των δικαιολογητικών που έχουν προσκομιστεί από τον Ωφελούμενο.
Εάν από τη διαδικασία προκύψει ότι δεν πληρούνται οι όροι και προϋποθέσεις του Προγράμματος για κάποιες αιτήσεις, ο Δικαιούχος προβαίνει σε ανάκληση της απόφασης υπαγωγής, κατά το μέρος που αφορά τις εν λόγω αιτήσεις και ενημερώνει μέσω του πληροφοριακού συστήματος υποβολής αιτήσεων τους Ωφελούμενους.
Επισημαίνεται ότι το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο όταν έχουν υλοποιηθεί οι παρεμβάσεις (στην περίπτωση πολυκατοικίας οι παρεμβάσεις του συνόλου των ιδιοκτητών καθώς και οι κοινόχρηστες παρεμβάσεις) και έχουν εξοφληθεί οι σχετικές δαπάνες. Για τη διαπίστωση της ολοκλήρωσης του έργου εκδίδεται από το Δικαιούχο σχετική απόφαση ολοκλήρωσης. Η απόφαση ολοκλήρωσης δημοσιεύεται στο Δικτυακό τόπο του Δικαιούχου (www.etean.gr) και αναρτάται στο Πρόγραμμα Διαύγεια.

Δικαιούχος προγράμματος
Τα Τμήματα Επιθεώρησης Ενέργειας Βορείου και Νοτίου Ελλάδος πραγματοποιούν συστημικούς ελέγχους στη διαδικασία έκδοσης των ΠΕΑ που αφορούν τις αιτήσεις υπαγωγής και προβαίνουν στη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων, όπου απαιτείται. Ο Δικαιούχος του Προγράμματος διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για τη διαπίστωση της ορθής εκτέλεσης του οικονομικού αντικειμένου του Προγράμματος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ