Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ξένοι στο ίδιο κόμμα: Το παρασκήνιο στο… διαζύγιο Φώφης – Λοβέρδου

Δημοσιεύθηκε

στις

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να «καρατομήσει» από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΙΝ.ΑΛ. τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην Χ. Τρικούπη ήταν εδώ και πολύ καιρό κοινό μυστικό ότι η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. ήταν σφόδρα ενοχλημένη με την προσωπική στρατηγική που ακολουθούσε ο βουλευτής της Β’ Αθηνών.
Η απόφασή της όμως να αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. προκαλεί πολιτικές αναταράξεις,  καθώς συνδέεται ευθέως με τις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία.
Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι απρόβλεπτες στο διάστημα που ακολουθεί έως το φθινόπωρο όταν θα διεξαχθεί το συνέδριο, κάτι που σημαίνει ότι η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη.
Στελέχη που είναι κοντά στην ηγεσία, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική προέκταση, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη με στόχο να αξιοποιηθεί το σύνολο των στελεχών του κόμματος.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική και η απόφαση της κ. Γεννηματά έχει πολλαπλά μηνύματα, από τη στιγμή που ο κ. Λοβέρδος θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.
Το διαζύγιο για την ώρα δείχνει να είναι βελούδινο, καθώς ο βουλευτής της Β’ Αθηνών απέφυγε να σηκώσει το γάντι και αρκέστηκε περιορίστηκε στη φράση «ήταν απόφαση της κ. Γεννηματά».
Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ανοίγει τον Ασκό του Αιόλου, λόγω του ότι η κ. Γεννηματά και ο κ. Λοβέρδος εκφράζουν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη στρατηγική που πρέπει να έχει το κόμμα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις
Η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. φρόντιζε έως τώρα να κρατά μια ισορροπημένη στάση έναντι του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Τσίπρα, με στόχο να μπει «σφήνα» στο νέο διπολισμό.
Αντίθετα, ο κ. Λοβέρδος είχε μένος με τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της εμπλοκής του στην υπόθεση Novartis, ενώ είχε γράψει σε βιβλίο του ότι θα ήθελε να… δείρει τον Α. Τσίπρα.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φρόντισε να αδειάσει τον κ. Λοβέρδο λέγοντας πως «ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που γράφει» και ότι η ίδια έχει τελείως διαφορετικές προτεραιότητες.
«Η δική μου προτεραιότητα είναι τα πολύ σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων αυτή την εποχή, όπως φαίνεται με τη δουλειά μας και με τις παρεμβάσεις μας καθημερινά», είχε πει η κ. Γεννηματά.

Σε κάθε περίπτωση η «καρατόμηση» του κ. Λοβέρδου έχει ποικίλες ερμηνείες που είναι οι εξής:

      • Κλείνει το μάτι προς τα αριστερά, με το σκεπτικό ότι ο βουλευτής της Β’ Αθηνών εκφράζει πιο «δεξιές» θέσεις και θα συζητούσε ακόμη και συνεργασία με τη Ν.Δ..
      • Αλλάζει τα δεδομένα, λόγω του ότι ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος και θα διεκδικήσει την ηγεσία στην επικείμενη εσωκομματική αναμέτρηση, είναι αντίθετος σε κάθε προοπτική διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικαταστάτες
Στο παρασκήνιο λέγεται, ότι μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή που έκανε η κ. Γεννηματά να τοποθετήσει στις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων τον Κώστα Σκανδαλίδη και τον Μιχάλη Κατρίνη.
Πρόκειται όπως αναφέρουν στελέχη της Χ. Τρικούπη για δύο στελέχη που έχουν καθαρά κεντροαριστερό προφίλ και δείχνουν την ταυτότητα την οποία επιθυμεί η κ. Γεννηματά για το ΚΙΝ.ΑΛ.
Ζητούμενο πλέον είναι εάν η κ. Γεννηματά κλείνει ο μάτι στον ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία, καθώς παρά τις διαψεύσεις, το σενάριο της πρόωρης προσφυγής  στις κάλπες παραμένει στο τραπέζι.

Μοιραίο τετ α τετ
Το διαζύγιο επισημοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης σε τετ α τετ που είχαν στο γραφείο της κ. Γεννηματά η οποία του ανακοίνωσε την απόφαση της να μην είναι πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.
Στη συζήτηση έγινε μια γρήγορη ανάλυση της τρέχουσας συγκυρίας, με τον κ. Λοβέρδο να δέχεται θέλοντας  και μη την απόφαση της κ. Γεννηματά που τον περιορίζει στη θέση του Τομεάρχη Εξωτερικών.
Οι τελευταίες εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου θα κυριαρχούν οι εσωκομματικές ζυμώσεις και ίντριγκες για την εκλογή νέας ηγεσίας.

«Δελφίνοι»
Στη μάχη για το «θρόνο» της Χ. Τρικούπη εκτός από την κ. Γεννηματά και τον κ. Λοβέρδο είναι βέβαιο ότι θα ριχτούν και άλλα στελέχη, κάτι όμως που θα εξαρτηθεί από τις εσωκομματικές ισορροπίες.
Μεταξύ αυτών είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει επιλέξει για την ώρα τουλάχιστον να μην κάνει κινήσεις που πυροδοτούν την εσωκομματική εσωστρέφεια.
Ο κ. Ανδρουλάκης αρκείται σε παρεμβάσεις που έχουν άμεση σχέση με την Ευρωβουλή, αλλά είναι σαφές ότι έχει ισχυρά εσωκομματικά ερείσματα, γεγονός που τον καθιστά ισχυρό «παίχτη».
Υπό προϋποθέσεις την ηγεσία δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν τόσο ο Μ. Κατρίνης όσο και ο Π. Γερουλάνος, που θεωρούνται πρόσωπα τα οποία θέλουν μια άλλη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις είναι βέβαιο ότι θα διαδραματίσει ο Γιώργος Παπανδρέου και το εάν θα θελήσει να στηρίξει πρόσωπο που προέρχεται από το δικό του μπλοκ όπως ο Χάρης Καστανίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ