Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ο εκλογικός πήχης για ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. στις ευρωεκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, καθώς το σενάριο να στηθούν την ίδια Κυριακή και οι εθνικές κάλπες και οι αυτοδιοικητικές μπορεί να «παίζει», αλλά έχει αρχίσει να εξασθενεί.

H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα «θα γίνουν στην ώρα τους οι εθνικές εκλογές, παρά το ότι πολλοί με έχουν γαργαλήσει για το Μάιο», καθιστά σαφές ότι επιδίωξή του είναι η εξάντληση της τετραετίας.
Από την άλλη, η τροπολογία Χαρίτση να καθορίσει -σε περίπτωση τριπλής κάλπης-, τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών  σε χωριστά τμήματα για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, δείχνει ότι ο Μάιος δεν έχει αποκλειστεί.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα δημιουργικής ασάφειας, τα κομματικά επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ. κάνουν τους σχεδιασμούς τους, με βασικό στόχο να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ν.Δ., γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που επιτύχουν τους στόχους τους, θα έχουν το πάνω χέρι, στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν στη συνέχεια.
«Οι ευρωεκλογές είναι καθοριστικής σημασίας και θα κρίνει τη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο», κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που απέκλειε τις εθνικές εκλογές το Μάιο.
Υποστήριζε μάλιστα ότι οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν και σημείωνε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφραστεί η σιωπηρή πλειοψηφία που δεν επιθυμεί επιστροφή στα μνημόνια.

Νίκη ή μικρή ήττα
Με βάση αυτή τη δήλωση ας δούμε ποιες είναι οι βασικές επιδιώξεις του Μαξίμου στις ευρωεκλογές.
Οι αισιόδοξοι, υποστηρίζουν ότι στόχος είναι να συνεχιστεί το νικηφόρο σερί που ξεκίνησε στις ευρωεκλογές του 2014 και κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ ηγεμονική δύναμη στην ελληνική κοινωνία.
Οι ρεαλιστές από την πλευρά τους μιλούν για μικρή ήττα στις ευρωεκλογές -κάτω των τριών μονάδων-, που θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Όπως υποστηρίζουν, σε μια τέτοια περίπτωση το άγχος θα μεταφερθεί στη Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απολογείται για το γεγονός ότι η στρατηγική του δεν απέδωσε καρπούς.
Βουλευτές και στελέχη, υπογραμμίζουν ότι η κοινωνία είναι αντίθετη στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της Ν.Δ. και αισιοδοξούν ότι αυτή η τάση, θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Καθαρή νίκη
Στο στρατόπεδο της Πειραιώς, ο στόχος για τις ευρωεκλογές εκφράστηκε πρόσφατα δια της Μαρίας Σπυράκη που μίλησε για αποδοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ και κυριαρχία της Ν.Δ. στην ευρωκάλπη.
Βουλευτές και στελέχη εκφράζουν αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά αποφεύγουν να μιλήσουν επισήμως με ποσοστά, προκειμένου να μη σταλούν λάθος μηνύματα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.
Με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, εάν δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα και οι εθνικές εκλογές, η Ν.Δ. θέλει να πετύχει μια καθαρή νίκη.
Πηγές της Πειραιώς μεταφράζουν την καθαρή νίκη σε μια διαφορά από 6 έως 8 μονάδες, με τη Ν.Δ. να ξεπερνά τον πήχη του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται στα επίπεδα του 20%-23%.

Τρίτη λύση
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι τι θα γίνει στην περίπτωση κατά την οποία στις ευρωεκλογές υπάρχει καθαρή αποδοκιμασία των στρατηγικών επιλογών που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας.
Σημειώνουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση μετά από μια βαριά ήττα, δεν θα είναι εύκολο να σταθεί στα πόδια της και ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε άμεσες κινήσεις.
Η τρίτη λύση εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να είναι υπό προϋποθέσεις η άμεση προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα μέσα στον Ιούνιο.
Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου σημειώνουν ότι είναι λύση ανάγκης, λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και η επιλογή του Οκτωβρίου θα είναι καταστροφική.

Κουντουρά- Δανέλλης
Η κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται σε κινούμενη άμμο και η λύση του Ιουνίου, ίσως αποδειχτεί μονόδρομος, εάν εκλεγούν ευρωβουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι Έλενα Κουντουρά και Σπύρος Δανέλλης.
Η τροπολογία με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή άνοιξε την πόρτα για τις υποψηφιότητες τους στις 26 Μαΐου.
Στην περίπτωση που ένας ή και οι δύο εκλεγούν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς οι αντικαταστάτες τους βουλευτές προέρχονται από άλλα κόμματα.
Ωστόσο, ο αντίλογος είναι, ότι από τον Ιούλιο- που εάν εκλεγούν πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους-, αρχίζει η λειτουργία των Θερινών Τμημάτων της Βουλής.
Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα έχει την πλειοψηφία, θα μπορεί να σταθεί έως τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα διαλυθεί η Βουλή για να διεξαχθούν οι εκλογές τον Οκτώβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ