Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ομιλία στη ΔΕΘ: Ο Τσίπρας ψάχνει φρένο στον εμφύλιο και νέο γραμματέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ, θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας με την αποψινή του ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς στη ΔΕΘ και την αυριανή συνέντευξη Τύπου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει από το Βελλίδειο το restart, μετά τις τρεις εκλογικές ήττες, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ.
Οι φράσεις «τρώνε από τα έτοιμα», «βλέπουν το κράτος ως λάφυρο», είναι ενδεικτικές για την αντιπολιτευτική τακτική που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Τσίπρας στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζει την 84η ΔΕΘ ως μια μεγάλη ευκαιρία που θα του δώσει τη δυνατότητα να έρθει πιο κοντά με αυτοδιοικητικούς και συνδικαλιστικούς φορείς αλλά και τα επιμελητήρια.
Στελέχη που απηχούν τις απόψεις του, έλεγαν στον «Χτύπο» ότι ο δρόμος δεν είναι εύκολος και υπογράμμιζαν την ανάγκη να χτιστούν σε νέες βάσεις οι κοινωνικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο λοιπόν είναι το πώς θα περιγράψει ο κ. Τσίπρας απόψε στη ΔΕΘ αυτή τη νέα συμμαχία, που θα του δώσει τη δυνατότητα να ανακτήσει την ηγεμονία στην ελληνική κοινωνία.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμμαχιών που θα έχουν προοδευτικό πρόσημο, όπως έκανε και με την παρέμβασή του στο συνέδριο του Κόμο στην Ιταλία.
Η συμμαχία που θα περιγράψει ο κ. Τσίπρας θα αναφέρεται σε ένα νέο μέτωπο από τα αριστερά της Αριστεράς μέχρι το προοδευτικό Κέντρο που θα είναι η απάντηση στο νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά.

Εσωτερική σύγκρουση
Αυτή η νέα συμμαχία όμως δεν είναι εύκολο να χτιστεί, με δεδομένο ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αρνητική διάθεση από πολλά στελέχη για στροφή προς την Κεντροαριστερά.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη που επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει ένα αριστερό κόμμα, στο οποίο είναι αδιανόητο να έχουν την κυρίαρχη θέση αντιλήψεις με κεντροαριστερό ή κεντρώο προσανατολισμό.
Ωστόσο, άλλα στελέχη επισημαίνουν ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, οφείλει να επιβεβαιώσει τη στροφή του προς το ρεαλισμό για να επιστρέψει στην εξουσία.
Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για δύο διαφορετικές σχολές σκέψης που βρίσκονται στην παρούσα φάση σε σύγκρουση και ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί σύντομα να λύσει το Γόρδιο Δεσμό.
Για την ώρα αποφεύγει να πάρει καθαρή θέση, με αποτέλεσμα ο ιδιότυπος εμφύλιος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχιστεί έως το συνέδριο.

Ο… γρίφος
Συνομιλητές του κ. Τσίπρα, αφήνουν να εννοηθεί ότι το εσωκομματικό τοπίο θα «καθαρίσει» οριστικά, όταν ανοίξει τα χαρτιά του σχετικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για τη θέση του γραμματέα.
Ωστόσο, επί του παρόντος πρόκειται για άλυτο γρίφο, καθώς ο κ. Τσίπρας θέλει ένα πρόσωπο άφθαρτο που θα μπορεί να συμβολίζει τη συνέχεια ανάμεσα στο χθες και το αύριο του ΣΥΡΙΖΑ
Για την ώρα γίνονται μόνον εικασίες και το μόνο βέβαιο για την ώρα είναι ότι το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, στον οποίο χρεώνονται πολλές λάθος επιλογές στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στελέχη που θα μπορούσαν να τραβήξουν το… κάρο, καθώς έχουν την  εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα είναι:

  • Ρένα Δούρου: Η τέως περιφερειάρχης είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ανενεργή πολιτικά στην παρούσα φάση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί σε κορυφαίο κομματικό πόστο όπως είναι αυτό του γραμματέα. Ωστόσο, άλλα στελέχη επισημαίνουν ότι χρεώνεται την τραγωδία στο Μάτι και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να αναλάβει ένα τέτοιο κορυφαίο πόστο.
  • Νάσος Ηλιόπουλος: Ανήκει στη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και το σχετικά καλό ποσοστό που πήρε στο δήμο της Αθήνας, ανέβασε τις μετοχές του στην Κουμουνδούρου. Στο μειονέκτημα του είναι ότι δεν έχει εμβέλεια στο χώρο της Κεντροαριστεράς, στην οποία ο κ. Τσίπρας θέλει να έχει ηγεμονικό ρόλο.
  • Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου εξελέγη βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας και πλέον είναι κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρει τη δουλειά, λόγω του ότι ήταν γραμματέας στο ΠΑΣΟΚ, επί Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν έχει κομματικά ένσημα και η επιλογή της είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις.

Φυγή προς τα εμπρός
Με δεδομένο πάντως ότι πρόκειται για εικασίες, το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει τη μεγάλη φυγή προς τα εμπρός με πιο αυστηρή και συστηματική κριτική στην κυβέρνηση.
Συνομιλητές του, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και σημειώνουν ότι πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις.
Σημειώνουν μάλιστα ότι το σύνθημα του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης «ανάπτυξη για όλους», στην πράξη μεταφράζεται σε «ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ