Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέες συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις έως και 250 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με κομπιουτεράκι στο χέρι βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σύντομα θα γίνει νόμος του Κράτους, υπόσχεται αυξήσεις στις συντάξεις.

Η αγωνία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι συνεδριάσεις που θα γίνουν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την Ολομέλεια, αναμένονται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ζητούμενο για τους νυν αλλά και τους υποψήφιους  συνταξιούχους είναι εάν θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του υπουργείου Εργασίας ότι οι αυξήσεις θα είναι από 12 έως 250 ευρώ για όσους έχουν ένσημα πάνω από 30 χρόνια.
Με δεδομένο ότι ο προγραμματισμός προβλέπει ψήφιση του νομοσχεδίου έως τις 15 Φεβρουαρίου, γίνεται σαφές το γιατί οι συνταξιούχοι κάνουν καθημερινά υπολογισμούς για τα επιπλέον χρήματα που θα πάρουν.
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει μειώσεις και σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, οι συνταξιούχοι μετά τα χρόνια των μνημονίων θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις.
Παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης πάντως προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους,  τονίζοντας ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις έχουν πολύ  συγκεκριμένες προϋποθέσεις και δεν είναι για όλους.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι για να δει κανείς περισσότερα χρήματα στην τσέπη του θα πρέπει, να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια, που δεν είναι άλλα από τα πολλά χρόνια στον εργασιακό βίο.
«Άλλη είναι η σύνταξη για κάποιον που έχει 27 χρόνια δουλειάς και άλλη θα είναι για κάποιον που έχει 33 ή και περισσότερα χρόνια», έλεγε με νόημα στον «Χτύπο» παράγοντας της κοινωνικής ασφάλισης.
Εξηγούσε επίσης ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να δώσει πολύ συγκεκριμένα κίνητρα προκειμένου να παραμείνει κανείς στην εργασία του και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σύνταξη.

Δύο είναι τα κλειδιά του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου :

  1. Παραμονή στην εργασία για τουλάχιστον 35 έτη: Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το ποσοστό αναπλήρωσης από 33,81% ανεβαίνει στο 37,31% που είναι αυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου.
  2. Υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης: Η κρίσιμη 10ετία που θα δώσει και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης είναι αυτή μεταξύ των 30 και 40 ετών ασφάλισης.

Παραμονή στην εργασία
Μετά τα 40 έτη η αύξηση του ποσοστού είναι 0,05% ετησίως. Ειδικότερα με συντάξιμο μισθό 700 ευρώ και 33 χρόνια ασφάλισης, η αύξηση θα φτάσει τα 12 ευρώ τον μήνα.
Ωστόσο, η αύξηση θα αγγίξει τα 252 ευρώ στην 40ετία, πάνω από την οποία φέρνουν μεγαλύτερες αυξήσεις.
Στην ουσία δηλαδή, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης σηματοδοτούν ισχυρά κίνητρα για παραμονή στην εργασία για τους μισθωτούς και ιδίως για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν κινδυνεύουν με απόλυση.
Για να το γράψουμε όσο πιο απλά γίνεται, όσο περισσότερα χρόνια μένει κανείς στην εργασία του -ιδίως από τα 35 έτη έως τα 40-, τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα λάβει.

Ποσοστά αναπλήρωσης
Η σημασία των ποσοστών αναπλήρωσης  είναι κομβική, λόγω του ότι δίνει τη δυνατότητα για καλύτερη σύνταξη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα.
Κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, τονίζουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής εικόνας που εμφανίζουν όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώθηκαν και στο τελευταίο Eurogroup.

Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις προβλέπει τα εξής:

  • Στα 30 έτη ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37%, όπως ισχύει και σήμερα, και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%.
  • Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63%, που ήταν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου ανεβαίνει στο 32,31%.
  • Στα 35 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί 37,31% από 33,81% σήμερα.
  • Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 35,40% που είναι σήμερα αυξάνεται με το νέο σχέδιο νόμου στο 39,81%.
  • Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης που είναι σήμερα 42,80% θα διαμορφωθεί στο 50,01%.
  • Στα 42 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης από 46,80% που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στο 51,01%.

Αρχές 2024
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η πλειοψηφία των λεγόμενων παλιών συνταξιούχων  που είναι περισσότεροι από 500.000 θα δουν, αλλά δεν θα λάβουν τις αυξήσεις, λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Αυτό οφείλεται  στο ότι παίρνουν υψηλότερη σύνταξη από αυτή που δικαιούνται μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και για να πάρουν αύξηση θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως τις αρχές του 2024
Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι αναδρομικές αυξήσεις θα λάβουν εκείνοι οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 και ειδικά όσοι συνταξιοδοτήθηκαν το 2019.

Έως 252 ευρώ
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εγγυημένες αυξήσεις στις συντάξεις από φέτος και στη συνέχεια θα δουν όσοι έχουν ένσημα για περισσότερα από 30 χρόνια.
Κατά συνέπεια αύξηση έως και 252 ευρώ θα δουν όσοι συνταξιοδοτηθούν από το φέτος και στη συνέχεια καθώς θα πάρουν μεγαλύτερο ποσό λόγω των νέων και βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης σε σχέση με αυτό που θα έπαιρναν από τον νόμο.
Αυξήσεις ως και 100-150 ευρώ, σε δόσεις 5 ετών, θα δουν οι συνταξιούχοι που είχαν αποχωρήσει με το νόμο Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά) καθώς και οι παλαιοί συνταξιούχοι που παίρνουν την επανυπολογισμένη.

Παραδείγματα
Για να γίνει αντιληπτό τι αλλάζει στις συντάξεις, ας δούμε κάποια πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν το ύψος της αύξησης που θα λάβουν πολλοί συνταξιούχοι.
Δεν θα πρέπει πάντως να ξεχνάμε ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και για το λόγο αυτό καλό είναι οι υπολογισμοί να γίνονται με τη βοήθεια ενός ειδικού για να μη δημιουργούνται φρούδες ελπίδες.

  • Ας υποθέσουμε ότι ασφαλισμένος κάνει αίτηση συνταξιοδότησης τον Μάρτιο με 40 έτη ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 1.800 ευρώ. Με το νόμο Κατρούγκαλου θα έπαιρνε 1.154 ευρώ, ενώ με τον νέο νόμο θα πάρει 1.284 ευρώ. Θα έχει αύξηση 130 ευρώ το μήνα, ενώ σε ετήσια βάση κερδίζει 1.560 ευρώ.
  • Νέος συνταξιούχος μετά από 33 χρόνια δουλειάς έχει σήμερα αποδοχές 1.500 ευρώ. Από τα 843 ευρώ που λαμβάνει σήμερα θα φτάσει στα 869 ευρώ, αύξηση 26 ευρώ τον μήνα.
  • Συνταξιούχος με συντάξιμο μισθό στα 3.500 ευρώ και 33 χρόνια ασφάλισης, από τα 1.456 ευρώ που παίρνει σήμερα, θα φτάσει στα 1.515 ευρώ και θα λάβει, αύξηση της τάξης των 59 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με ένσημα 36 ετών και συντάξιμες αποδοχές στα 1.000 ευρώ, θα λαμβάνει σύνταξη 782 ευρώ, από 738 ευρώ σήμερα, κάτι που σημαίνει αύξηση της τάξης των 44 ευρώ.
  • Αυξημένη κατά 132 ευρώ θα είναι η σύνταξη για κάποιον που έχει συντάξιμες αποδοχές 3.000 ευρώ και 36 χρόνια ασφάλισης.
  • Συνταξιούχος που έφυγε με 39 χρόνια το 2010 παίρνει με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου 1.280 ευρώ, από τα οποία τα 1.180 ευρώ είναι η εθνική και ανταποδοτική σύνταξη και τα 100 ευρώ δίδονται ως προσωπική διαφορά. Με τον νέο νόμο η σύνταξη θα επανυπολογιστεί ξανά και θα βελτιωθεί σημαντικά. Το αν πάρει όμως την αύξηση στην τσέπη θα φανεί από το αν μηδενίσει ή όχι την προσωπική διαφορά. Αν ο συντάξιμος μισθός του ήταν 2.000 ευρώ όταν βγήκε στη σύνταξη, τότε η σύνταξη που του αναλογεί με τον νέο νόμο για 39 χρόνια είναι 1.333 ευρώ. Άρα, ο συνταξιούχος παίρνει αύξηση 153 ευρώ, με τα οποία ισοφαρίζει την προσωπική διαφορά και έχει και κέρδος (καθαρή αύξηση στην τσέπη) κατά 53 ευρώ.

Ύψος συντάξεων
Σε γενικές γραμμές, με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, οι συντάξεις ήταν από 670 ευρώ έως 1.812 ευρώ.
Ωστόσο, ο νέος νόμος βελτιώνει τα πράγματα, καθώς οι συντάξεις θα αρχίζουν από τα 716 ευρώ το μήνα  και θα φτάνουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 2.045 ευρώ το μήνα.

Επικουρικές
Στις επικουρικές συντάξεις, η μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση φτάνει τα 99,5  ευρώ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις θα αγγίξουν ακόμα και τα 195 ευρώ.

Δύο είναι οι φράσεις κλειδιά που έχει χρησιμοποιήσει για το θέμα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης:

  • «Οι συντάξεις με άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπεί. Πλέον, όλες αυτές επανέρχονται και τα χρήματα θα επιστραφούν στο ακέραιο».
  • « Το εύρος αύξησης υπολογίζεται από 5 ευρώ έως 200 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ. Αυτή η διάταξη θα ισχύσει με ημερομηνία αναδρομικότητας την 1η Οκτωβρίου 2019 και η καταβολή θα γίνει ενιαία, αυτόματα και εφάπαξ».

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι αύξηση της επικουρικής τους σύνταξης από 23% μέχρι και 48% (μαζί με αναδρομικά 5 μηνών) θα εισπράξουν 465.000 συνταξιούχοι.
Το πλήθος των καταβαλλομένων επικουρικών συντάξεων ανέρχεται σε 1,2 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι μία στις τρεις θα δει αύξηση, που θα έχουν και αναδρομικό χαρακτήρα από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Με βάση υπολογισμούς τα χρήματα σε αναδρομικά σε κάποιες περιπτώσεις θα φθάσουν τα 1.000-1.200 ευρώ.

Εκκρεμείς συντάξεις
Από την 1η Ιουνίου, το ένα τρίτο των νέων συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, ενώ, στο τέλος του 2021, το ποσοστό θα ανέλθει στο 90%».
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση στην ταχύτερη απονομή των συντάξεων, θα συμβάλει και η διοικητική και η οργανωτική ενοποίηση όλου του ασφαλιστικού.
Αυτό σημαίνει ότι στον ΕΦΚΑ δημιουργείται νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει από την 1η Μαρτίου 2020, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αναδιοργάνωση όλων των υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ