Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Νέα στρατηγική: 4+1 στοιχήματα κρίνουν το μέλλον Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα πρώτα δειλά βήματα ως προς την αντιπολιτευτική στρατηγική και τη νέα φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια ανάκτησης της πολιτικής ηγεμονίας.

Ο  αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αντιληφθεί ότι ο Κυριακός Μητσοτάκης είναι αυτός που έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σ’ αυτούς τους πρώτους 2,5 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ.
Η αμηχανία όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εμφανής, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί η εντύπωση ότι τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν μπορούν να αρθρώσουν αξιόπιστο πολιτικό λόγο.
Βουλευτές και στελέχη κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες, αναγνωρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος.

Ας δούμε κάποια από τα ευρήματα δημοσκοπήσεων για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κ. Τσίπρας:

  • Επτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για τον ΕΝΦΙΑ και για τα Εξάρχεια.
  • Σχεδόν ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η χώρα κινείται τώρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
  • Περισσότεροι από ένας στους τρεις ψηφοφόρους (35%), είδαν θετικά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Η ατζέντα
Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξηγηθεί η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για  εποικοδομητική και μαχητική αντιπολίτευση, καθώς αντιλαμβάνεται ότι έχει απήχηση το μετριοπαθές προφίλ του κ. Μητσοτάκη.
Οι φοροελαφρύνσεις, η προσέλκυση επενδύσεων, ο νέος πλούτος, οι νέες δουλειές και το ζήτημα ασφάλειας των πολιτών, άλλαξαν την ατζέντα και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει την εντύπωση ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Το κυριότερο όμως  είναι ότι αυτή η ατζέντα διέψευσε όσους υποστήριζαν ότι στρατηγική του πρωθυπουργού είναι η επίθεση στα λαϊκά στρώματα και η αφαίμαξη του εισοδήματος που τους έχει απομείνει.

Αντεπίθεση
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να χαράξει τη νέα του στρατηγική, προκειμένου να περάσει το μήνυμα τόσο στα στελέχη όσο και στους ψηφοφόρους  ότι είναι εδώ.
Η αντεπίθεση όπως φάνηκε από τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, θα είναι πολυμέτωπη, με βασικό στόχο την ανάκτηση των συμμαχιών που χάθηκαν, λόγω των μέτρων  λιτότητας που επιβλήθηκαν.
Ο οδικός χάρτης της αντιπολιτευτικής στρατηγικής βασίζεται σε 4+1 μεγάλα στοιχήματα που θα κρίνουν το μέλλον του κ. Τσίπρα και είναι τα εξής:

  • Οικονομία: Επιθετική θα είναι αντιπολιτευτική τακτική με αφορμή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στα πλεονάσματα. Μόνο τυχαία δεν ήταν η επιθετική αναφορά του κ. Τσίπρα, ότι αντί για 2,5%, η χώρα παραμένει στο 3,5%, σε μια προσπάθεια να επιρρίψει ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη. Φουλ επίθεση θα υπάρξει και στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, όπου η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται κόλαφος για τους εργαζόμενους. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η ΔΕΗ όπου γίνεται λόγος για συνειδητή απαξίωση της επιχείρησης. Έμφαση θα δοθεί και στην εμβληματική επένδυση στο Ελληνικό, όπου ο κ. Τσίπρας κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προετοιμάζει το έδαφος  για ευνοϊκή δανειοδότηση της Lamda Development.
  • Novartis: Η υπόθεση ανεβάσει και θα συνεχίσει να ανεβάζει στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο. Στην Κουμουνδούρου μιλούν για υπαρκτό σκάνδαλο που έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ. Δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να κατατεθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία πρόταση για εξεταστική επιτροπή, με το επιχείρημα ότι υπήρξε σκευωρία, αλλά εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα είναι μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη. «Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε εξεταστική», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κέρδη από μια τέτοια εξέλιξη.
  • Συμφωνία Πρεσπών: Στην Κουμουνδούρου αναγνωρίζουν ότι η ζημιά που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγάλη, σημειώνουν όμως η κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα έχει στο εξής το πρόβλημα. Όπως εξηγούν ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται για πιστή τήρηση της συμφωνίας, η “δεξιά” τάση θα τον οδηγεί σε σκληρές αποφάσεις, όποτε υπάρχει πρόβλημα με τους γείτονες μας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία των Πρεσπών είναι η συγκολλητική ουσία για βουλευτές και στελέχη, που εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές γιατί προέταξε το εθνικό συμφέρον.
  • Πρόεδρος Δημοκρατίας: Η Κουμουνδούρου ετοιμάζεται για σκληρή αντιπαράθεση με το επιχείρημα ότι ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχοντας δεν μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους. Ό κ. Τσίπρας διαμηνύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι κομματάρχης και ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση θα ηττηθεί ηθικά εάν προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Ανασυγκρότηση
Εκτός από την αντιπολιτευτική στρατηγική, το πιο μεγάλο στοίχημα του κ. Τσίπρα είναι η ανασυγκρότηση του κόμματος, που θα σηματοδοτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.
Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει τον όρο Κεντροαριστερά και υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει όλους τους πολίτες που ανήκουν πολιτικά από το Κέντρο έως την Αριστερά.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπής ενώ έως τα τέλη του μήνα αναμένεται και η πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Το συνέδριο πάει για την επόμενη χρονιά και εκεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει τα χαρτιά του τόσο για τον νέο γραμματέα, αλλά και κυρίως για το νέο κόμμα που οραματίζεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ