Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Κ. Μητσοτάκης: 3 όπλα στη μάχη με το «τέρας» της ακρίβειας – Η στρατηγική ηγεμονίας στα μεσαία και λαϊκά εισοδήματα

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο μέτωπο της οικονομίας στρέφει το βλέμμα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η εκτίμηση για την πανδημία, είναι ότι από τις αρχές Φεβρουαρίου, η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

Στο Μαξίμου αναγνωρίζουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η ακρίβεια και η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα δώσουν ανάσες στην κοινωνία. Οι ανατιμήσεις ναι μεν οφείλονται στη διεθνή κρίση της αγοράς ενέργειας αλλά είναι σαφές ότι εάν δεν υπάρξει κρατική παρέμβαση, η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων θα βρεθούν σε αδιέξοδο.
Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο «εκτοξεύτηκε» στο 5,1% και η εκτίμηση πλέον που κυριαρχεί είναι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, καθώς δεν πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  σε σχέση με πέρυσι:

  • Το φυσικό αέριο έχει ανέβει κατά 135,7%,
  • το ηλεκτρικό κατά 45%,
  • το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1%,
  • τα καύσιμα κατά 21,7%.

Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς τις μεγάλες ανατιμήσεις στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι κατά 17% και τις πατάτες κατά 14%, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.
Η ακρίβεια γίνεται ο άγνωστος «Χ» των εξελίξεων και βρίσκεται στο επίκεντρο της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου πάντως να στέλνει το μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο».
Το κυβερνητικό σλόγκαν αναδεικνύει τη νέα στρατηγική του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει ως στόχο να διατηρήσει την ηγεμονία του στη μεσαία τάξη και να μη βρεθεί αντιμέτωπος με δραματικές εξελίξεις. Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι τυχόν λάθη σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία μπορεί να αλλάξει ακόμη και τους πολιτικούς συσχετισμούς , καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια τους.

Δύο είναι οι στοχεύσεις του κ. Μητσοτάκη σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία:
1.     Να υψώσει «αναχώματα» και να δώσει στίγμα αποτελεσματικής αντιμετώπισής της ακρίβειας.
2.     Να εμφανιστεί ως εγγυητής του εισοδήματος των μεσαίων και λαϊκών τάξεων.

Κατώτατος μισθός

Με δεδομένο ότι ουδείς γνωρίζει τη διάρκεια της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, ο πρωθυπουργός έχει ήδη βγάλει από τη φαρέτρα του όλα τα «όπλα» που διαθέτει για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας.
Πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση αυτή είναι η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού όχι από τον Ιούλιο όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός αλλά από τον Μάιο και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές.
Αν και είναι νωρίς ακόμη, το σενάριο που συγκεντρώνει σήμερα τις περισσότερες πιθανότητες προβλέπει περαιτέρω αύξηση ακόμη και 6%, που θα δώσει σημαντική ανάσα στις νέες γενιές εργαζομένων. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο σενάριο, ο νέος κατώτατος μισθός θα φτάσει από την 1η Μαΐου στα 703 ευρώ από 663 που είναι σήμερα.
Οι δικαιούχοι του κατώτατου μισθού είναι περίπου 650.000 και με τις αυξήσεις που θα λάβουν εκτιμάται ότι θα καταφέρουν να απορροφήσουν ένα μέρος των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Επίσης, με την αύξηση επηρεάζονται αντίστοιχα, το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και επιδόματα, όπως της μητρότητας, που δείχνει ότι η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη εστιάζεται στα χαμηλότερα εισοδήματα.

ΕΝΦΙΑ

Δεύτερη κίνηση στην κατεύθυνση απορρόφησης των μεγάλων κραδασμών που προκαλεί η ακρίβεια είναι η μείωση των έμμεσων φόρων που αποτελούν μεγάλη «πληγή» για το εισόδημα των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΝΦΙΑ που θα αρχίσει να πληρώνεται από το Μάρτιο θα είναι μειωμένος έως και 60 εκ. ευρώ, ενώ οι περισσότερες δόσεις δίνουν τη δυνατότητα να ξοφληθεί με μεγαλύτερη άνεση.
Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μία κλίμακα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στην οποία έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος.
Μέσω αυτής, θα διασφαλίζει μείωση, έστω και μικρή, στους ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες η τιμή ζώνης αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης είναι το 2022 στην πλειονότητά τους οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Μια τρίτη κίνηση με τεράστιο ενδιαφέρον που έχει τη μορφή προσδοκίας είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο δημόσιο και τους συνταξιούχους από το 2023.
Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό «όπλο» το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε στην περίπτωση που εξαντλήσει την τετραετία, είτε πάει σε εκλογές μέσα στο 2022.
Από την κίνηση αυτή κερδισμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργεί αλλά και οι συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και πληρώνουν την εισφορά αλληλεγγύης.
Στον ιδιωτικό τομέα η αναστολή της εισφοράς είχε ως αποτέλεσμα οι μισθωτοί να έχουν αύξηση στο καθαρό τους εισόδημα, η οποία κυμαίνεται από 22 έως και 676 ευρώ τον χρόνο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ