Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Οι μεγάλοι φόβοι & το κάλο σενάριο για την πανδημία – Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του εφιάλτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Θολό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο στο μέτωπο της πανδημίας με τους επιστήμονες πάντως να τονίζουν ότι έως το τέλος του μήνα, θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ναι μεν παρουσιάζει ύφεση, αλλά οι σκληροί δείκτες σε διασωληνωμένους και θανάτους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα άπαντες να τηρούν στάση αναμονής.
Στο πλαίσιο αυτό το μήνυμα που εκπέμπουν κυβέρνηση και εμπειρογνώμονες είναι ότι τίποτα ακόμη δεν έχει τελειώσει και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση για να μην επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα.
Σε κάθε περίπτωση ο «αόρατος εχθρός» είναι εδώ και τυχόν λάθος επιλογές, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε μεγάλη διασπορά, καθώς η «Ο» έχει τη δυνατότητα να μεταδίδεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς στην κοινότητα. Το γεγονός αυτό γίνεται εμφανές στον υψηλό ρυθμό θανάτων, καθώς κάποιοι φτάνουν πολύ αργά στο γιατρό τους, με αποτέλεσμα να διασωληνώνονται μόλις φτάσουν στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίοι οι ειδικοί συστήνουν να επισκέπτεται τον γιατρό του άμεσα στην περίπτωση κατά την οποία διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα επιμένουν μετά από την τρίτη ημέρα.

Πτώση κρουσμάτων

Σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ζητούμενο είναι να γίνει αντιληπτό απ’ όλους ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει και ότι η χαλάρωση οδηγεί σε πισωγύρισμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας της δημόσιας Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος χαρακτήρισε λογική εξέλιξη την πτώση των κρουσμάτων, μετά τη μεγάλη μετάδοση που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα.
Εκτίμησε δε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αρχίσει να μειώνεται μετά από περίπου 10 ημέρες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία χαλάρωση.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από την «Ο», το 40% των νοσηλειών είναι από τη «Δέλτα», γεγονός που επιβεβαιώνει την επικινδυνότητά της.

Ηλικιωμένοι

Στην παρούσα φάση ο μεγάλος φόβος λόγω της «Όμικρον» είναι να μην υπάρξει μετακύληση στις μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς όπως και με τις απλές ιώσεις αυτές είναι που κινδυνεύουν περισσότερο.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω αναφορικά με τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους άνω των 60, καθώς σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία βρίσκεται το κλειδί για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Παιδιά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο facebook, τόνισε ότι σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές η «Ο» προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια στα παιδιά που θα κολλήσουν.
«Κοιτώντας τα στοιχεία από τις εισαγωγές, τα περισσότερα παιδιά που εισάγονται στο νοσοκομείο, δεν νοσούν τόσο σοβαρά όσο αυτά που εισήχθησαν κατά τα προηγούμενα κύματα», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

4η δόση

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα το ερώτημα που θέτουν όλο και περισσότεροι είναι εάν θα χρειαστεί 4η δόση, καθώς κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε χώρες όπως το Ισραήλ.
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Ευάγγελος Μανωλόπουλος είπε πως αν κάποιος νοσήσει, μπορεί να κάνει εμβόλιο μετά από λίγες εβδομάδες.
Ο καθηγητής εξήγησε πάντως ότι η 4η δόση είναι για τους ανοσοκατασταλμένους και όσους πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα και διευκρίνισε ότι δεν αφορά τους υπόλοιπους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών κάνουν τους επιστήμονες συγκρατημένα αισιόδοξους και δεν είναι λίγοι αυτό που μιλούν ακόμη και για ύφεση της πανδημίας.
«Η διάδοση δείχνει να περιορίζεται, ίσως είμαστε στην αρχή μιας ύφεσης», είπε ο  καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, κ. Νίκος Θωμαϊδης.
Εξήγησε μάλιστα ότι η αύξηση των νοσηλειών στις ΜΕΘ είναι από τις μέρες των Χριστουγέννων και κυρίως από τη μετάλλαξη «Δ».

Αρχή του τέλους;

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ζητούμενο είναι το πότε θα τελειώσει η πανδημία, προκειμένου οι πολίτες να πάρουν ξανά πίσω της ζωή τους και η οικονομία να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, τόνισε πως  η ανοσιακή απόκριση μετά το εμβόλιο φαίνεται να είναι μεγαλύτερη από την φυσική ανοσία και έθεσε τρεις προϋποθέσεις για να τελειώσει η πανδημία.

Οι προϋποθέσει αυτές είναι οι εξής:
Α. Να αναπτυχθεί η ανοσία σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Β. Να καλύψει η ανοσιακή απόκριση που αναπτύσσουμε την μετάλλαξη «Δ»
Γ. Να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός σε πολυπληθή κράτη όπως η Αφρική.

Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο υπάρχουν δεδομένα ότι η νόσηση με την μετάλλαξη «Ό» καλύπτει την πιθανότητα να μη νοσήσει κάποιος και από τη «Δ» Για το λόγο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα,  στέλνοντας το μήνυμα ότι η «Ο» δεν είναι μια αθώα γρίπη.
Το σίγουρο σε κάθε περίπτωση είναι ότι το Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με το περσινό, ενώ ο Γερμανός επιδημιολόγος Κλάους Στερ, τόνισε ότι με την έναρξη του καλοκαιριού,  η πανδημία θα έχει σχεδόν τελειώσει.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ