Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με αφορμή δημοσιεύματα περί διπλού συστήματος καταγραφής κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ, έδωσε η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών.

Στο πλαίσιο αυτής θα εξεταστεί αν έχουν τελεστεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

Την έρευνα θα διενεργήσει ο επικεφαλής της Ποινικής Δίωξης Νίκος Ορνεράκης ο οποίος αφού μελετήσει τα δημοσιεύματα, θα αρχίσει να καλεί μάρτυρες προκειμένου να διακριβώσει τη βασιμότητα των καταγγελιών.

Σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΒΗΜΑ» και «Δημοκρατία» συνέπεια του παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων είναι η μη ακριβής αποτύπωση του αριθμού των ατόμων που έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας πάντως διαψεύδει τα δημοσιεύματα χαρακτηριζοντάς τα «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας» ενώ επιμένει ότι τα στοιχεία που δημοσιεύονται καθημερινά είναι έγκυρα και αξιόπιστα.

Τι απαντούν ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία

«Υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής που λειτουργεί από τον Μάρτιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας που συμμετείχε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Ο ίδιος συμπλήρωσε στην τοποθέτησή του: «Όλοι καταχωρούν στο μητρώο COVID. Τα δημοσιεύματα υποσκάπτουν την κοινή προσπάθεια».

Θέση σχετικά με το θέμα, πήρε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς: «Όσα γράφτηκαν χθες, εμείς στην Πολιτική Προστασία τα θεωρούμε άδικα. Ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα υπάρχουν, ούτε διπλή καταγραφή. Μόνο κοινό άγχος. Οι στιγμές είναι δύσκολες και απαιτούν σοβαρότητα. Ο ΕΟΔΥ είναι ο ήρωας της πρώτης γραμμής. Αδιαφορούμε για δημοσιεύματα που προσπαθούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια. Η στόχευση είναι πολιτική. Είναι ώρα ευθύνης και ώρα μάχης για όλους».

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητούν τα πρακτικά της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων

Στο πλαίσιο της παραφιλολογίας που έχει αναπτυχθεί μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διπλό σύστημα καταμέτρησης των κρουσμάτων κορονοϊού, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητούν από τη κυβέρνηση την δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.