Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Πού παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σύμφωνα με το τελευταίο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τα μέτρα κατά του κορονοϊού παίρνουν παράταση. Που συνεχίζει να παραμένει υποχρεωτική η μάσκα

Ένα ακόμα ΦΕΚ δημοσιεύτηκε με τα μέτρα που ισχύουν κατά του κορονοϊού το οποίος θα έχει ισχύ μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2022. Και ενώ έχει γίνει αρκετός λόγος για την κατάργηση των δυο τελευταίων μέτρων που συνεχίζουν να μασ συντροφεύουν δηλαδή οι μάσκες και τα rapid test των ανεμβολίαστων εργαζομένων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί.

Έτσι σύμφωνα με το ΦΕΚ παίρνει παράταση η χρήση υποχρεωτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως τρένα, μετρό και λεωφορεία, με την μη χρήση της να επισύρει πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Το επιβατικό κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95 ή ΚΝ95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης) είναι υποχρεωτική:

α) Στα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικών συγκοινωνιών όπως λεωφορεία αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΑΣΘ ΑΕ, λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνίας, μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητας ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σιδηρόδρομος όταν κινείται σε αστικό ιστό και αναβατήρες (τελεφερίκ).

β) στα επιβατηγά δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ) οχήματα κάθε κατηγορίας (όπως ταξί, ταξί ειδικής μίσθωσης).

Σε περίπτωση ελέγχου, ο επιβάτης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που δεν φορά μάσκα τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 300 ευρώ, ενώ στα επιβατηγά δημοσίας χρήσης (ταξί) επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ στον οδηγό του οχήματος.

Πάντως, αρκετοί είναι εκείνοι που μπαίνουν πλέον στα μέσα χωρίς τη χρήση μάσκας παρότι είναι υποχρεωτική. Παράλληλα υποχρεωτική συνεχίζει να παραμένει η μάσκα σε νοσοκομεία, κλινικές και γηροκομεία και συγκεκριμένα:

Στα Νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης υποχρεωτική παραμένει η χρήση προστατευτικής μάσκας από το προσωπικό, τους ασθενείς και τους επισκέπτες,

Η χρήση προστατευτικής μάσκας συνεχίζει να είναι υποχρεωτική από εργαζόμενους και ωφελούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας, στρατόπεδα.

Πότε αναμένεται να καταργηθεί

Η μάσκα είναι ακόμα ένα μέτρο που μας συντροφεύει στα μέσα μαζικής μεταφοράς αν και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν ήδη εγκαταλείψει το μέτρο και εισέρχονται σε τρένα και λεωφορεία χωρίς αυτήν παρότι είναι υποχρεωτική.

Ένα σενάριο ακόμα που επεξεργάζεται λοιπόν το υπουργείο Υγείας και Μεταφορών είναι μαζί με τα rapid test, η κυβέρνηση να ανακοινώσει και το τέλος της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ένα μέτρο που σιγά σιγά ακολουθούν πολλές χώρες της Ευρώπης. Ήδη η Γερμανία προ ημερών ανακοίνωσε το τέλος της μάσκας στα ΜΜΜ από τις 2/2.

Μπορεί το ΦΕΚ να δίνει την 31η Μαρτίου ως πιθανή ημέρα που θα σταματήσουν αυτά τα δυο τελευταία μέτρα να μας συντροφεύουν εν αναμονή μάλιστα της βελτίωσης του καιρού ωστόσο, δεδομένου οτι λίγες μέρες μετά έρχεται το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου, δεν αποκλείεται να πάρουν μια μικρή παράταση προκειμένου να γιορταστούν οι άγιες μέρες με αυτά και να δούμε το επιδημιολογικό αποτύπωμα που θα αφήσουν πίσω πριν εγκαταλειφθούν πλήρως ενδεχομένως και την Πρωτομαγιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ