Ελάτε στην παρέα μας

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ: Εμφύλιος για την αριστερή «ταυτότητα»

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγώνα δρόμου κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και να μετατρέψουν την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου σε ντέρμπι.

Κομματικά στελέχη μιλούν για μια πολύ δύσκολη μάχη και αναγνωρίζουν ότι ο χαρακτήρας των ευρωεκλογών είναι τελείως διαφορετικός σε σχέση με αυτές που έγιναν το 2014.
Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε απλά μια μάχη για την επιβεβαίωση της πρωτιάς και της ηγεμονίας του στην ελληνική κοινωνία, ενώ τώρα παλεύει με στόχο να ανατρέψει το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα.
Στις ευρωεκλογές που έγιναν πριν από πέντε χρόνια, το ποσοστό που έλαβε ήταν 26,56%, ενώ τώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινείται πολύ πιο χαμηλά και συγκεκριμένα πέριξ του 20%.
Το 2014 κατάφερε να εκλέξει για πρώτη φορά στην ιστορία του έξι ευρωβουλευτές, ενώ εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των γκάλοπ δεν πρόκειται να έχει πάνω από τέσσερις. Η μάχη του σταυρού που δίνουν οι ευρωβουλευτές είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένο ότι μιλάμε για λιγότερες έδρες, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερο ανταγωνισμό.
Όσοι γνωρίζουν τις ισορροπίες, λένε με νόημα ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσει εσωκομματικές αναταράξεις που θα πυροδοτήσουν εμφύλιο άνευ προηγουμένου.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ποιοι θα εκλεγούν, λόγω του ότι στην παρούσα φάση μαίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ η σύγκρουση μεταξύ παραδοσιακών στελεχών και όσων προέρχονται από την Κεντροαριστερά.
Μικρό προβάδισμα δείχνουν να έχουν στελέχη που έχουν κομματική ταυτότητα όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Κώστας Αρβανίτης, η Ραλία Χρηστίδου και ο Δημήτρης Πλουμπιδης.
Τι θα γίνει όμως εάν εκλεγούν στελέχη που δεν έχουν κομματικά ένσημα, όπως ο Πέτρος Κόκκαλης, ο Αλέξης Γεωργούλης, ο Παναγιώτης Κουυρουμπλής ή η Έλενα Κουντουρά; Και τι θα συμβεί για παράδειγμα στην περίπτωση κατά την οποία από τους τέσσερις ευρωβουλευτές που θα εκλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ ένας μόνον να έχει κομματικές περγαμηνές και οι άλλοι τρεις όχι;

Αποχωρήσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ βίωσε κάτι ανάλογο στις πρόσφατες ευρωεκλογές, όταν τρεις από τους ευρωβουλευτές του (Σακοράφα, Χουντής και Χρυσόγονος), προτίμησαν να ακολουθήσουν άλλους δρόμους. Το πρόβλημα τότε λύθηκε λόγω του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο του αριστερού συμβιβασμού για να μείνει η χώρα στην ευρωζώνη και να εκδιώξει το αριστερίστικο παρελθόν του.

Μετάλλαξη
Σήμερα ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει στην περίπτωση που εκλέξει έναν ή και κανέναν με κομματικά ένσημα, είναι αυτός της κεντροαριστερής του μετάλλαξης.
Την εξέλιξη αυτή δεν τη θέλουν τα κομματικά στελέχη που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ του 3%, όλοι όσοι δηλαδή προέρχονται από ένα κόμμα που έως πρόσφατα έδινε μάχη για να μπει στη Βουλή.
Τα στελέχη αυτά δίνουν μάχη μέσω των κομματικών οργανώσεων για να διατηρήσουν ζωντανή την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και δίνουν γραμμή υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων.
Το πρόβλημά τους όμως είναι ότι δεν απευθύνονται στην κοινωνία κάτι που κάνουν με επιτυχία στελέχη όπως ο πασοκικών καταβολών Παναγιώτης Κουρουμπλής που ξέρει πώς να κερδίζει τη μάχη του σταυρού.

Η φυσιογνωμία
Ο πόλεμος όπως λέγεται στο παρασκήνιο θα είναι μέχρι τελικής πτώσης, αφού η έκβασή του θα κρίνει και σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ στην αναμέτρηση των εθνικών εκλογών.
Ο εμφύλιος που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ότι «κανένας δε θέλει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο φόβος της μετάλλαξης υποχρεώνει πολλά παραδοσιακά στελέχη να αντιμετωπίζουν ως ξένους όσους συντάχθηκαν ή συντάσσονται ανοικτά πλέον με τον Αλέξη Τσίπρα.
Μεταξύ αυτών είναι και ο Π. Κουρουμπλής που δέχεται φίλια πυρά με το επιχείρημα ότι φωτογραφήθηκε με τον μητροπολίτη Αμβρόσιο και που λίγο έλειψε να τον θέσει εκτός ευρωψηφοδελτίου.

Ξεχωριστή περίπτωση
Σ’ αυτόν τον ιδιότυπο εμφύλιο ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το Ποτάμι, αλλά στήριξε με όλες του τις δυνάμεις το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας.
Οι περισσότεροι κομματικοί μιλάνε με τα καλύτερα λόγια γι’ αυτόν, αλλά είναι άγνωστο εάν θα τον στηρίξουν οι κομματικές οργανώσεις και με την ψήφο τους στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Προτεραιότητα
Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλήρη γνώση την υπόγειας σύγκρουσης, αλλά δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπα, καθώς αυτό που προέχει είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Το επιτελείο του επισημαίνει ότι ήταν αναγκαίο ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει όλες τις τάσεις και θα στέλνει το μήνυμα για τη γέννηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες.
Αυτές άλλωστε είναι που θα κρίνουν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει το βήμα προς την Κεντροαριστερά ή θα περιχαρακωθεί στις αριστερές του συνιστώσες, που θέλουν τα παραδοσιακά κομματικά του στελέχη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ