Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Εμβολιασμοί στο 20% των πολιτών μέχρι τέλος Μαΐου – Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό το εμβολιαστικό πρόγραμμα “Ελευθερία”, με εκατοντάδες συμπολίτες μας να εμβολιάζονται συνεισφέροντας να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν πραγματοποιηθεί 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα, με το σύνολο πλέον να ξεπερνά τους 4,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Από αυτούς, την πρώτη δόση έχουν λάβει πάνω από 2,9 εκατομμύρια, ενώ τουλάχιστον 1,6 εκατ. συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Πλήρως εμβολιασμένο το 20% των πολιτών μέχρι τέλος Μαΐου

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθάρισε ότι ο στόχος είναι οι 5,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλη Μαΐου. Εξ αυτών, με μία δόση θα έχουν εμβολιαστεί τότε περίπου 3,5 εκατ., ποσοστό 34%, και με δύο δόσεις 2 εκατ., ποσοστό 20%.

Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί: Ποιοι παίρνουν σειρά για την “Ελευθερία” – Ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμών κατ’ οίκον

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους αποτύπωσε και με αριθμούς την πορεία των εμβολιασμών. «Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί 4.377.000 εμβολιασμοί. Σχεδόν 2.817.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 26,8% και περισσότερο από 1.615.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 15,4%», τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας. «Λειτουργούν 1.515 εμβολιαστικά κέντρα τα οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα προστεθούν και του ιδιωτικού τομέα, που μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 300».

Οι επόμενες παραδόσεις εμβολίων
  • Από την Pfizer αναμένονται 1.860.000 δόσεις
  • Από την εταιρεία Moderna 308.000 δόσεις
  • Από την εταιρεία Johnson & Johnson 152.000 δόσεις
  • Η εταιρεία AstraΖeneca έχει επιβεβαιώσει 348.000 δόσεις και 450.000 τον Ιούνιο.
    Ανοίγει την Παρασκευή η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στην ομάδα 40-44 ετών με όλα τα εμβόλια

Την Παρασκευή ξεκινάει επίσης και η… ελεύθερη επιλογή εμβολίου για τις ηλικίες 40-44. Την ημέρα εκείνη αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στην ηλικιακή ομάδα 40-44. «Ανάλογα με το πως θα κινηθεί το κλείσιμο των ραντεβού και οι παραδόσεις το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε και το άνοιγμα των άλλων ηλικιακών ομάδων ανά πενταετία για τους 35-39 και 30-34» είχε πει ο Μάριος Θεμιστοκλέους και για τις άλλες ηλικιακές ομάδες που θα πάρουν σειρά πρώτες μετά εκείνους που είναι στην κατηγορία 40-44.

Δείτε επίσης: Πιστοποιητικό εμβολιασμού: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για την έκδοσή του

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στην ΕΜΑΚ

Χθες άνοιξε και το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών καθώς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξέδωσε σχετική διαταγή. Η διαταγή εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, που υπήρξε επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Όπως αναφέρθηκε, ανώτατος αξιωματικός του Σώματος που ρωτήθηκε σχετικά διευκρίνισε ότι η ΕΜΑΚ ως ειδική υπηρεσία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει -κατόπιν αιτήματος της Ε.Ε.- σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο τον κόσμο.

Ως εκ τούτου, το προσωπικό της οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορωνοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του. Οσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν, θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής.

“Γκάζι στους εμβολιασμούς στα νησιά

Παράλληλα τρέχει και το πρόγραμμα ανοσοποίησης των νησιών «Γαλάζια Ελευθερία». Σε 40 νησιά έχει ήδη ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός, ενώ σε 19 νησιά ξεκίνησε από χθες η χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

Τα 19 νησιά είναι:

Ρόδος
Κέρκυρα
Λέσβος
Χίος
Ζάκυνθος
Σαλαμίνα
Κεφαλονιά
Κως
Σάμος
Λευκάδα
Σύρος
Νάξος
Σαντορίνη
Λήμνος
Κάλυμνος
Θάσος
Μύκονος
Πάρος
Αίγινα

 

 

 

[Πηγή: iefimerida.gr ]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ