Εμβολιασμοί: “Πρωτοστατούν” οι 25-29 – Ξεπέρασαν τα 70.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες

0

Το «δρόμο» στους μεγαλύτερους και όσους είναι ακόμα διστακτικοί φαίνεται πως δίνουν οι νεαρότεροι στην χώρα όσον αφορά τους εμβολιασμούς.

Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 25-29 με τη συμμετοχή να είναι εντυπωσιακή δεδομένου ότι τα ραντεβού που κλείστηκαν σε λίγες μόνο ώρες ξεπέρασαν τα 70.000.

Έτσι, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς δίχως απρόοπτα και με ανταπόκριση από τον πληθυσμό δημιουργώντας μία καλή βάση προκειμένου να πιαστεί εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου ο στόχος για τείχος ανοσίας. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του γιατρού ερευνητή στο Εθνικό Ινστιτούτο καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργου Παυλάκη, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη, είπε πως είναι πολύ καλοί οι ρυθμοί των εμβολιασμών στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε ακόμα τρεις μήνες περίπου. «Μέχρι το τέλος καλοκαιριού Σεπτέμβρη θα μιλάμε για τείχος ανοσίας», σημείωσε.

 

Δείτε επίσης: Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 25 – 29 ετών

 

Υπενθυμίζεται πως από χθες το πρωί η ηλικιακή ομάδα των 25-29 μπορεί να κλείσει ραντεβού με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, Johnson&Johnson, εκτός AstraZeneca το οποίο χορηγείται στους άνω των 30), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια και για τους 18-24.

Για τους 25-29 συγκεκριμένα τώρα, τα στοιχεία είναι χαρακτηριστικά, αφού μόνο χθες έως το απόγευμα ο αριθμός των ραντεβού προσέγγισε τα 70.984, εκ των οποίων τα 50.188 αφορούν στο εμβόλιο της Pfizer, 10.724 σε εκείνο της Moderna και 10.072 στο μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson & Johnson.

Την ίδια ώρα, όσο η επιχείρηση Ελευθερία προχωρά και γίνεται σαφές πως ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού παραμένει σκεπτικό απέναντι στον εμβολιασμό, στο τραπέζι βρίσκεται η συζήτηση για τα λεγόμενα «προνόμια» σε όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί.

 

Δείτε επίσης: Self test: Στο “παιχνίδι” και τα σούπερ μάρκετ – Τι αλλάζει από τον Ιούλιο

 

Τα σενάρια είναι αρκετά και ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί ποια θα είναι τα κίνητρα σε κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί να το κάνει αλλά όπως φαίνεται θα αφορά σε ελεύθερη πρόσβαση σε συναυλίες ή άλλες πολυπληθείς εκδηλώσεις, είσοδο σε εσωτερικούς χώρους κ.α. Κάτι δε που συζητείται εντόνως είναι η εξαίρεση όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί από την υποχρέωση διενέργειας self test.

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει παρά μόνον όταν αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια όλοι οι πολίτες. Υπενθυμίζεται πως για τον ενήλικο πληθυσμό απομένει το άνοιγμα της πλατφόρμας για όλα τα σκευάσματα πλην του AstraZeneca για τους 18-24 το οποίο θα γίνει το επόμενο διάστημα.

 

[Πηγή: protothema.gr]

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.