Κεντρικό Θέμα
Δ. Παπαστεργίου: “Ζητάμε τα εργαλεία πολιτικής για να δημιουργήσουμε σύγχρονους, πράσινους, ψηφιακούς δήμους” – Αποκλειστική συνέντευξη λίγο πριν το Συνέδριο της ΚΕΔΕ
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στο Βόλο, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μας παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τα σοβαρά ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Ο Πρόεδρος αρχικά ανέλυσε τον τίτλο – στόχο του συνεδρίου: «Περισσότερη Αυτοδιοίκηση Καλύτερη Ελλάδα» και αναφέρθηκε στις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.
Παράλληλα, ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου περιέγραψε συνοπτικά τα όσα έχει καταφέρει η διοίκηση της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε πως αυτό που επιθυμούν οι δήμοι είναι εργαλεία πολιτικής που θα τους επιτρέψουν σε σύντομο χρόνο να δημιουργήσουν σύγχρονους, πράσινους, ψηφιακούς δήμους.
Στο τέλος, θέσαμε στον δήμαρχο Τρικκαίων και το ερώτημα για το αν θα μεταπηδήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή και η απάντησή του πραγματικά περιποιεί τιμή για την αυτοδιοίκηση.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου έχει ως εξής:
Κύριε Πρόεδρε, από 21 έως 23 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο το τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ με τίτλο: «Περισσότερη Αυτοδιοίκηση Καλύτερη Ελλάδα». Η πρώτη ερώτηση είναι προφανής. Πώς θα το καταφέρετε αυτό;
Η διαχρονική θέση της ΚΕΔΕ για ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της χώρας, που θα προβλέπει μεγαλύτερη εμπλοκή της αυτοδιοίκησης, είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια στις πιο ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι το μοντέλο που θέτει την εγγύτητα ως προϋπόθεση για ένα κράτος πιο αποτελεσματικό, πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. Η σημερινή συγκυρία είναι η πιο ευνοϊκή των τελευταίων δεκαετιών. Πληρώσαμε ήδη ακριβά το ξεπερασμένο από χρόνια κεντρικά καθοδηγούμενο γραφειοκρατικό μοντέλο, που μόνο χρέη και βάρη δημιουργεί. Σήμερα που η Ελλάδα αλλάζει και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής, είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουμε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση στο Κράτος. Η ΚΕΔΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών θεωρώ ότι τώρα είναι ώριμες οι συνθήκες για να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Το Συνέδριο γίνεται στην σκιά της ενεργειακής κρίσης. Πως την αντιμετωπίζουν οι δήμοι μέχρι τώρα, από την εικόνα που έχετε, και ποιες οι θέσεις της ΚΕΔΕ σχετικά;
Οι Δήμοι όλους αυτούς τους μήνες εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς να καταργούν υπηρεσίες και λειτουργίες, παρά την τεράστια αύξηση του ενεργειακού κόστους. Και το κάνουν χωρίς να μεταφέρουν το αυξημένο κόστος , στις πλάτες των δημοτών. Είμαστε σε διαρκή επαφή και συνεργασία με την κυβέρνηση , προκειμένου να μας καλύψει το κόστος αυτό, ιδιαίτερα το κόστος που αφορά τη λειτουργία των σχολείων, που δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αντίστοιχα και για τις ΔΕΥΑ ζητούμε να υπάρξει πρόβλεψη για κρατική ενίσχυση, όπως προβλέπεται και γι άλλες επιχειρήσεις. Ήδη μας έχουν καταβληθεί για το λόγο αυτό περίπου 80 και 14 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε σε συνεννόηση να υπάρξει μια καταγραφή της συνολικής επιβάρυνσης, προκειμένου να καλυφθεί και το επιπλέον κόστος που θα προκύψει.
Οδεύοντας στο τέλος της δημοτικής περιόδου, ποια θα λέγατε ότι ήταν τα σημαντικότερα επιτεύγματα της τωρινής διοίκησης της ΚΕΔΕ;
Το σημαντικότερο κέρδος για την ΚΕΔΕ είναι ότι όλη αυτή την περίοδο, αναδείξαμε τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τους Δήμους και πετύχαμε να δοθούν λύσεις σε κάποια από αυτά. Ενδεικτικά αναφέρω την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω των ΚΑΠ. Τη διασφάλιση σημαντικών πόρων για την εκτέλεση έργων από αναπτυξιακά ταμεία όπως ο Φιλόδημος 1 και το Αντώνης Τρίτσης που τον διαδέχθηκε, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης που χρηματοδοτεί δράσεις που αφορούν και τους Δήμους, το Πράσινο Ταμείο κλπ. Ποτέ οι δήμοι δεν είχαν τόσα χρήματα στη διάθεσή τους όσο σήμερα. Σημαντική νίκη για το θεσμό μας, ήταν η αλλαγή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, που μόνο δυσλειτουργίες προκάλεσε στους δήμους. Επίσης, σε αυτό το διάστημα είδαμε έστω και δειλά, να προκηρύσσονται θέσεις προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά που υπάρχουν στους δήμους. Ενώ οφείλω να αναφέρω την άμεση προσαρμογή μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων, εξαιτίας της ανάγκης που δημιούργησε η πανδημία. Επιτυχία της Αυτοδιοίκησης είναι η πετυχημένη διαχείριση των δύο μεγάλων κρίσεων που αντιμετωπίσαμε , της υγειονομικής λόγω covid και της ενεργειακής κρίσης, όπου αποδείξαμε για μια ακόμη φορά ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις στα δύσκολα. Ενώ πολύ σημαντικό είναι πως ως Δ.Σ της ΚΕΔΕ, παρά τις θεμιτές επιμέρους διαφορετικές απόψεις που έχουμε ως παρατάξεις, καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι στις διεκδικήσεις μας. Η ενότητα της αυτοδιοίκησης είναι το μεγάλο μας όπλο.
Να επιστρέψουμε στο Συνέδριο. Τι περιμένετε ως αποτέλεσμα από τις εργασίες του;
Στο Συνέδριο θα έχουμε την ευκαιρία να διεξάγουμε για τρεις ημέρες έναν ουσιαστικό και ανοικτό διάλογο, πάνω σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού. Τα οικονομικά των ΟΤΑ, η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, η βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η ενίσχυση των δήμων με νέο προσωπικό, η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και η ενίσχυση της οικονομικής μας αυτοτέλειας . Θα συζητήσουμε με ποιους τρόπους και ποια μέσα θα πετύχουμε να μετατρέψουμε γρήγορα τους δήμους σε σύγχρονους, «πράσινους», ψηφιακούς, στην υπηρεσία των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών. Παράλληλα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα όσα ενωμένοι πετύχαμε προς όφελος των δήμων μας τα προηγούμενα τρία χρόνια, τα οποία ήταν και πολλά και σημαντικά, αλλά και όσα δεν προχώρησαν όπως θα έπρεπε, εξαιτίας της ολιγωρίας και αναβλητικότητας άλλων.
Είναι η αύξηση των αρμοδιοτήτων των δήμων με την παράλληλη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, το πρώτο που θα ζητήσετε από τους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας που θα παραστούν στο Συνέδριο;
Στην ατζέντα του Συνεδρίου μας αποτυπώνονται οι διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ, οι οποίες ασφαλώς δεν περιορίζονται στα ζητήματα χρηματοδότησης. Για μας αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που θα προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του κύρους του θεσμού μας και των αιρετών εκπροσώπων του, την προώθηση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης με παράλληλη μεταβίβαση των απαραίτητων πόρων, τη διασφάλιση των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν την έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν ώστε να εκτελεστούν τα έργα που έχουν ανάγκη οι Δήμοι μας κλπ. Αυτό που ζητάμε είναι εργαλεία πολιτικής που θα μας επιτρέψουν σε σύντομο χρόνο να δημιουργήσουμε σύγχρονους, πράσινους, ψηφιακούς δήμους.
Η πανδημία και τώρα η ενεργειακή κρίση, πόσο δυσκόλεψαν τους δήμους να υλοποιήσουν το έργο τους;
Οι Δήμοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται με μεγάλη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τις δύο αυτές κρίσεις . Την περίοδο της πανδημίας αναδείξαμε το κοινωνικό πρόσωπο της αυτοδιοίκησης, στηρίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες. Δημιουργήσαμε ισχυρές συμμαχίες ευθύνης, αναδεικνύοντας την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη των εθελοντών μας. Βρεθήκαμε στο πλευρό χιλιάδων επαγγελματιών, ενώ κάναμε άλματα μπροστά όσον αφορά τον ψηφιακό μας μετασχηματισμό. Σε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, κρατήσαμε τους Δήμους λειτουργικούς, τις πόλεις μας ανοικτές και τις τοπικές μας κοινωνίες όρθιες. Αντίστοιχα, και σε αυτή την ενεργειακή κρίση, σηκώνουμε μεγάλο βάρος να διατηρήσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να κρατήσουμε λειτουργικές τις δημοτικές μας δομές, παρά τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους. Προτεραιότητά μας είναι να μην μετακυλήσουμε το κόστος αυτό στους πολίτες, που ήδη δοκιμάζονται σκληρά από την κρίση αυτή. Η στήριξη του Κράτους είναι πολύτιμη, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ευκαιρία το ενεργειακό για να επανασχεδιάσουμε την ενεργειακή μας πολιτική και να προχωρήσουμε σε δράσεις που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ενεργειακά αυτάρκεις κι αυτόνομοι, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες που είναι και οικονομικότερες, αλλά και φιλικότερες προς το περιβάλλον. Κάθε κρίση, λειτουργεί για τους δήμους μας ως ευκαιρία για τη μετάβασή μας σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας, που ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.
Η πορεία των δήμων της χώρας μας προς την ψηφιακή εποχή είναι αυτή που θα θέλατε; Άλλωστε είστε και ο δήμος – πρότυπο σε αυτόν τον τομέα.
Το διάστημα που μας πέρασε κάναμε σημαντικά βήματα μπροστά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων μας. Και το επόμενο διάστημα, αξιοποιώντας προγράμματα όπως το Έξυπνες Πόλεις, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε στην ψηφιακή διακυβέρνηση των πόλεων μας, προς όφελος των πολιτών.
Η ενασχόληση με την ΚΕΔΕ, σας «στέρησε» από τον δήμο Τρικκαίων;
Αν και η θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ είναι μια πολύ απαιτητική θέση, πιστεύω ότι κατάφερα, με τη βοήθεια βέβαια και των συνεργατών μου στο Δήμο, να μην αφήσω πίσω τα Τρίκαλα, κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε από την πληθώρα έργων και παρεμβάσεων που έχουν γίνει στην πόλη μας όλο αυτό το διάστημα, τα οποία αλλάζουν προς το καλύτερο τη ζωή των συμπολιτών μου.
Η επιτυχημένη παρουσία σας στο δήμο και στην ΚΕΔΕ έχει φέρει σύμφωνα με φήμες πιέσεις για μεταπήδησή σας στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έχουν βάση αυτές οι φήμες;
Δεν έχω ποτέ εκφράσει την επιθυμία με μεταπηδήσω στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι μια χαρά στο Δήμο Τρικκαίων και είναι πολύ τιμητικό για μένα να είμαι πρόεδρος των εξαιρετικών συναδέλφων μου Δημάρχων όλης της χώρας. Η Αυτοδιοίκηση Α’’ Βαθμού μου επιτρέπει να είμαι χρήσιμος και δημιουργικός. Μου επιτρέπει να σχεδιάζω και να υλοποιώ πολιτικές μαζί με τους συνεργάτες μου, και να βλέπω μετά από μερικούς μήνες ή έναν χρόνο τα αποτελέσματά τους. Την ομορφιά και την ευκαιρία να μπορείς να αλλάζεις προς το καλύτερο τη ζωή και την καθημερινότητά των συμπολιτών σου, μόνον η αυτοδιοίκηση μπορεί να σου τη χαρίσει. Κι αυτή την αίσθηση , δύσκολα την αποχωρίζεσαι για να μεταπηδήσεις κάπου που δεν θα μπορείς να αφήσεις τόσο έντονο το θετικό σου αποτύπωμα.