Δημοσκοπήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει το ποσοστό του αλλά η διψήφια διαφορά παραμένει

0

Διατηρείται το προβάδισμα της ΝΔ με διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των εταιριών Pulse και ΜRΒ.

Από το κρας τεστ του τελευταίου μήνα, μετά δηλαδή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και το μπέρδεμα με τον ανασχηματισμό, φαίνεται ότι αφενός η ΝΔ έβαλε «φρένο» στις απώλειες περιορίζοντάς τες περίπου στις 2 μονάδες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αυξάνει μεν το ποσοστό του, αλλά όχι με ρυθμό που να απειλεί τη διψήφια διαφορά. Η οποία διαφορά από την περιοχή κοντά στο 15%, πέφτει πιο κοντά, αλλά καθαρά πάνω από το 10%.

Παράλληλα δεν φαίνεται να κινείται κάτι ιδιαίτερα στον υπόλοιπο χώρο της αντιπολίτευσης, με τα μικρότερα κόμματα να εμφανίζουν στασιμότητα (ή σταθερότητα). Το οποίο σημαίνει ότι πριν τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, δεν απειλούνται σε κανένα βαθμό οι σταθερές του δικομματισμού που έχει διαμορφωθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, οι πολιτικοί συσχετισμοί δεν εμφανίζουν έντονες μεταβολές, δίνοντας χρόνο στην κυβέρνηση να σχεδιάσει τις απόμενες κινήσεις. Από την άλλη έστω και η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως δίνει μία «ανάσα» στον Αλέξη Τσίπρα, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι βρίσκεται πιο κοντά στο να βάλει τη διαφορά κάτω από το ψυχολογικό όριο του 10%, αλλά δεν δικαιώνονται οι προσδοκίες της Κουμουνδούρου ότι θα υπήρχαν ήδη μονοψήφια ποσοστά ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Στο γκάλοπ της Pulse και στην Πρόθεση Ψήφου χωρίς αναγωγή, η κυβέρνηση έχει 34,5% από το 36% της προηγούμενης μέτρησης του Ιουλίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει από το 23% στο 24%. Η διαφορά από τις 13 μονάδες, πέφτει στις 10,5%. Το ΚΙΝΑΛ είναι σταθερά στο 6,5%, όπως και το ΚΚΕ με 6%, αλλά και η Ελληνική Λύση με 4,5%, ενώ το ΜέΡΑ25 από 3,5% πέφτει στο 3%.

Με αναγωγή, τα ποσοστά γίνονται για τη ΝΔ 36,5%, για τον ΣΥΡΙΖΑ 25%, το ΚΙΝΑΛ 7%, το ΚΚΕ 6%, την Ελληνική Λύση 4,5% και του ΜέΡΑ25 3%.

 

Τα ευρήματα της MRB

Σύμφωνα με το γκάλοπ της MRB η ΝΔ στην Πρόθεση Ψήφου διατηρεί μία διαφορά 10,1 ποσοστιαίων μονάδων, όταν πριν μία εβδομάδα είχε καταγράψει 10,9% και τον περασμένο Ιούνιο 12,9% – τον περασμένο Δεκέμβριο τα δύο χώματα χώριζαν 15 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη χθεσινή μέτρηση η ΝΔ 34,3%, έναντι 34,6% πριν μία εβδομάδα και 36,7% τον περασμένο Ιούνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει στο 24,2%, από 23,7% πριν μία εβδομάδα και 23,8% τον Ιούνιο.

 

Δείτε επίσης: Τέλος στις προσαγωγές εκπαιδευτικών μετά από μηνύσεις γονέων αρνητών του εμβολιασμού

 

Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο τα ποσοστά ήταν για τη ΝΔ 38,1% και τον ΣΥΡΙΖΑ 23,1%.

Αντίστοιχα το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει 6,9% από 7% πριν μία εβδομάδα.

Το ΚΚΕ στο 5% από 5,3% στις 16 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Λύση 3,9% από 3,7% και το ΜέΡΑ25 3,5% από 3%.

Με την αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή δημοσκόπηση είναι στο 11,2%, όταν πριν μία εβδομάδα ήταν 11,9%

Τα ποσοστά τώρα είναι, ΝΔ 37,9%, ΣΥΡΙΖΑ 26,7%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 7,6%, ΚΚΕ 5,3%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4,3%, ΜέΡΑ25 3,9%.

 

Οι εντυπώσεις της ΔΕΘ

Τόσο η Pulse όσο και η ΜRB κατέγραψαν ελαφρά έως καθαρή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ έναντι του Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πρωθυπουργός ανέκοψε την φθορά του κυβερνώντος κόμματος με τις εξαγγελίες.

Η Pulse βρήκε ότι ένα 38% εκτιμά θετικά τις εξαγγελίες, σε αντίθεση με ποσοστό 45%, που τις αξιολογεί αρνητικά. Για τον Αλέξη Τσίπρα ένα ποσοστό 30%, τον είδε θετικά, ενώ αρνητικά το έκρινε το 50% των ερωτηθέντων

Σύμφωνα με την MRB οι προτάσεις του Κ. Μητσοτάκη έπεισαν σίγουρα ή μάλλον περισσότερο το 27,1% των πολιτών, έναντι 23,7% του Αλέξη Τσίπρα. Στην αξιολόγηση της εμφάνισης στη ΔΕΘ, το 36,2% κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη, έναντι 33,1% που κρίνει σίγουρα ή μάλλον θετικά την εμφάνιση του κ. Τσίπρα.

 

 

[Πηγή: protothema.gr]

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.