Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Βαθαίνει το πολιτικό ρήγμα στο Ισραήλ: Το τελεσίγραφο Γκαντς και η απάντηση Νετανιάχου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Σχέδιο για την επόμενη μέρα στη Γάζα έως τις 8/6 ή αποχωρώ από την κυβέρνηση» είπε ο Γκαντς – «Έστειλε τελεσίγραφο στον πρωθυπουργό αντί να στείλει στη Χαμάς» απάντησε ο Νετανιάχου μέσω ανακοίνωσης.

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στη σφοδρή κριτική του υπουργού Πολέμου Μπένι Γκαντς μετά το τελεσίγραφο του δεύτερου ο οοποίος ζήτησε από τον πρώτο να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο σχέδιο – προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

«Αν βάλεις το εθνικό πάνω από το προσωπικό, θα βρεις σε εμάς εταίρους στον αγώνα. Αλλά αν επιλέξετε τον δρόμο των φανατικών και οδηγήσετε ολόκληρο το έθνος στην άβυσσο, θα αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση» είπε.

Από την πλευρά του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε τα σχόλια ως «κενά λόγια» που θα σήμαιναν «ήττα για το Ισραήλ».

«Ενώ οι ηρωικοί στρατιώτες μας αγωνίζονται για να καταστρέψουν τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, ο Γκαντς επιλέγει να θέσει τελεσίγραφο για τον πρωθυπουργό αντί να θέσει τελεσίγραφο για τη Χαμάς. Οι όροι που έθεσε ο Γκαντς είναι κενές λέξεις των οποίων το νόημα είναι σαφές: Ένα τέλος στον πόλεμο και ισραηλινή ήττα, εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς όρθια και σχηματίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος. Οι στρατιώτες μας δεν έπεσαν για το τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Πάντως, τα σχόλια του Γκαντς έγιναν λίγες μέρες αφότου ένα άλλο μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να δηλώσει δημόσια ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει να αναλάβει την πολιτική και στρατιωτική κυβέρνηση στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι είχε εγείρει το θέμα επανειλημμένα για μήνες, αλλά δεν είχε λάβει καμία απάντηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ