Connect with us

Κεντρικό Θέμα

Αγώνας δρόμου για “χτίσιμο” αφορολόγητου – Πώς θα γλιτώσετε τον επιπλέον φόρο

Published

on

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η μεγάλη πλειονότητα των φορολογούμενων, προκειμένου έως την 31η Δεκεμβρίου να εξαντλήσει το όριο των ηλεκτρονικών πληρωμών και να μην έχει πρόβλημα με την εφορία.

Τα δεδομένα εδώ και πολλά χρόνια είναι διαφορετικά, κάτι που σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καλύπτουν το όριο του 30% του εισοδήματος τους μέσω e-αποδείξεων.
Στην ουσία δηλαδή, άπαντες οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στο πως θα πληρώνουν ως προς τις υπηρεσίες που αγοράζουν καθώς η χρήση των μετρητών, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Το γεγονός ότι έχουν απαγορευτεί τα μετρητά για αγορές άνω των 500 ευρώ, δείχνει τη βούληση της Πολιτείας να διαμορφώσει νέο τοπίο στην οικονομία και κυρίως να βάλει φρένο στην παραοικονομία.
Όσοι επιμένουν στις γνωστές παλιές μεθόδους, δηλαδή να πληρώνουν με λεφτά στο χέρι προκειμένου να γλιτώνουν τον ΦΠΑ και να έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η εφορία άλλωστε καραδοκεί και όταν έρθει η ώρα της πληρωμής του λογαριασμού, τότε γίνεται αντιληπτό ότι θα πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα, λόγω του ελλείμματος που υπάρχει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οι e- αποδείξεις αποτελούν το βασικό “κλειδί” για να ανεβάσει κανείς τις δαπάνες του και να “χτίσει” το αναγκαίο αφορολόγητο ποσό, που σημαίνει μικρότερο ή ακόμη και καθόλου φόρου.

Βασική προϋπόθεση
Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι οι φορολογούμενοι οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως επιμελείς ως προς τις ηλεκτρονικές τους αγορές, καθώς το “χτίσιμο” του αφορολόγητου έχει μια βασική προϋπόθεση.
Η προϋπόθεση αυτή έχει ως βασικό της άξονα, οι φορολογούμενοι, έως και το τέλος του χρόνου να καλύψουν το όριο του 30% του εισοδήματός τους, μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών από τις κάρτες τους.
Με τον τρόπο αυτό, γλιτώνουν την έξτρα φορολόγηση για το ακάλυπτο ποσό και το κυριότερο δεν μπαίνουν σε περιπέτειες, πληρώνοντας επιπλέον χρήματα στην εφορία που δεν περισσεύουν από κανέναν.

Ατομικός έλεγχος
Το πρώτο που οφείλει να κάνει ο κάθε φορολογούμενος, είναι να ελέγχει τακτικά εάν οι δαπάνες που κάνει μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια πληρωμών ( e – banking και κάρτες), καλύπτει το 30% του εκτιμώμενου για φέτος εισοδήματος.
Στην περίπτωση που διαπιστώσει στους ελέγχους που θα κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι θέλει ακόμη δρόμο για να πλησιάσει το πολυπόθητο 30%, θα πρέπει να αρχίσει να αλλάζει την τακτική που ακολουθεί.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2024, θα πρέπει να πληρώνει περισσότερα με ηλεκτρονικές δαπάνες για να γλιτώσει τη δαγκάνα της εφορίας.

Κοινές φορολογικές δηλώσεις
Τα τελευταία χρόνια έχoυν γίνει “μόδα” οι χωριστές φορολογικές δηλώσεις από τους συζύγους, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί ένας από τους δύο να έχει σημαντική επιστροφή.
Αυτή βέβαια είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς η άλλη έχει σχέση με τον φόρο που μπορεί να γλιτώσει ένα ανδρόγυνο στην περίπτωση που κάνει κοινή δήλωση εισοδήματος στην εφορία.
Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ως δεδομένο ότι το ποσό των δαπανών με τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης.
Με την επιλογή της κοινής φορολογικής δήλωσης ωστόσο, δίνει λύση, σε περίπτωση που κάποιος από τα δυο μέρη, έχει υπέρβαση ηλεκτρονικών εξόδων, ενώ το άλλο εμφανίζει υστέρηση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην κοινή δήλωση όπου το απαιτούμενο ποσό δαπανών καλύπτεται από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.
Το πλεονέκτημα αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

Παραδείγματα
Για να γίνει αντιληπτός ο πονοκέφαλος με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί φορολογούμενοι ας δούμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα για το τι πρέπει να κάνουν για τον υπολογισμό φόρου, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι έχουμε έναν φορολογούμενο ή φορολογούμενη, που έχει ετήσιο εισόδημα της τάξης των 15.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει το 30% των δαπανών του με ηλεκτρονικά μέσα.
Ειδικότερα, θα πρέπει φέτος να έχει δαπανήσει για αγορές προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με ηλεκτρονικό χρήμα ένα ποσό τουλάχιστον 4.500 ευρώ, προκειμένου να μην έχει πρόβλημα με την εφορία.
Στην περίπτωση που η αξία των αποδείξεων του είναι για παράδειγμα 4.000 ευρώ τότε γι’ αυτή τη διαφορά που είναι της τάξης των 500 ευρώ, θα χρεωθεί με πρόσθετο φόρο 22% δηλαδή 110 ευρώ.
Ας υποθέσουμε τώρα, ότι έχουμε έναν φορολογούμενο ή μια φορολογούμενη με ετήσιο εισόδημα της τάξης των 20.000 ευρώ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος/η θα πρέπει φέτος να καλύψει με ηλεκτρονικές αποδείξεις, ποσό συνολικού ύψους 6.000 ευρώ (20.000Χ30%).
Εάν δεν τα καταφέρει και για παράδειγμα καλύψει μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών δαπάνες 5.000 ευρώ και όχι 6.000 ευρώ που αντιστοιχούν στο 30% του ετησίου εισοδήματός του, τότε θα πληρώσει επιπλέον φόρο.
Ο επιπλέον αυτός φόρος είναι της τάξης των 220 ευρώ και προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του (1.000 Χ 22%).

Αγορές για το 30%
Οι δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετησίου πραγματικού εισοδήματος αφορούν μια μεγάλη γκάμα αγορών, αλλά και πληρωμής υπηρεσιών.
Μεταξύ αυτών είναι οι δαπάνες που αφορούν αγορά τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών.
Για την κάλυψη του 30% μετρούν επίσης οι πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα και ασφάλιστρα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει χώρος έως και την τελευταία στιγμή για να γλιτώσει κανείς το πέναλτι του 22%.

Έξτρα φορο-εκπτώσεις
Όσοι πάντως παραμένουν επίτηδες αμελείς και πιστεύουν ότι έως το τέλος του χρόνου θα βρεθεί λύση, καλό είναι να αρπάξουν τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν από τα μαλλιά για να γλιτώσουν την λυπητερή της εφορίας.
Τέτοιες ευκαιρίες για παράδειγμα μπορούν να βρουν μέσω της συλλογικής των e-αποδείξεων από συγκεκριμένα επαγγέλματα τα οποία δίνουν έξτρα φορο-έκπτωση.
Ειδικότερα:
-Έως και το φορολογικό έτος 2025 από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών για υπηρεσίες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.
-Το ποσό που αφαιρείται από το εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ετησίως ούτε να είναι υψηλότερο από το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.
-Οι πληρωμές που δίνουν την έξτρα έκπτωση με ηλεκτρονικό χρήμα αφορούν αποδείξεις από 20 κατηγορίες επαγγελμάτων στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

Μετράνε διπλά
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιες αποδείξεις μετράνε διπλά, κάτι που σημαίνει ότι δίνουν έξτρα κίνητρο στους φορολογούμενους να της ζήσουν για να φτάσουν πιο γρήγορα στον στόχο του 30%
Αυτό κατ’ ουσίαν σημαίνει ότι μια απόδειξη της τάξης των 100 ευρώ μετράει στην εφορία για 200 ευρώ.
Οι δαπάνες μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες αφορούν επισκέψεις σε:
-γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς, οστεοπαθητικούς, χειροπράκτες, οφθαλμίατρους, χειροποδιστές, ποδολόγους και γενικότερα υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα.

Εξαιρέσεις
Ωστόσο, υπάρχουν πληρωμές που εξαιρούνται από το όριο του 30%, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για μια σημαντική μερίδα φορολογούμενων, όπως όλοι όσοι δεν έχουν δικό τους σπίτι.
Ειδικότερα, εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δίκυκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.α.).

Δάνεια – ΕΝΦΙΑ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
Για φορολογούμενους στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων μειώνεται στα 5.000 ευρώ.
Αν οι δαπάνες για φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, για δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι συγκεκριμένες δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ηλικιωμένοι
Από το μέτρο του 30% εξαιρούνται μια σειρά από πληθυσμιακές κατηγορίες που δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν πιάσουν τον στόχο ώστε να αποφύγουν το πέναλτι του 22%
Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι είναι 70 ετών και άνω, όσοι μένουν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά έως 3.100 κατοίκους που δεν είναι τουριστικοί προορισμοί και όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ