21 Απρ 2021
Περισσότερα
  Αρχική Ελλάδα Σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ: Άλλες δέκα καταγγελίες στον Εισαγγελέα

  Σεξουαλική παρενόχληση στο ΑΠΘ: Άλλες δέκα καταγγελίες στον Εισαγγελέα

  0

  Πληθαίνουν οι καταγγελίες που κατατίθενται επώνυμα στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο ΑΠΘ, με το ίδρυμα να σχεδιάζει τώρα τη δημιουργία ειδικού γραφείου, όπου θα καταγγέλλονται παρόμοια περιστάτικα, με τη δυνατότητα να επιβάλλονται πλέον και εσωτερικά κυρώσεις.

  Εν μέσω του τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση εκ μέρους συνταξιούχου καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του εν λόγω ιδρύματος, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Δήμητρα Κογκίδου, μίλησε στο GrTimes για μια νέα σημαντική πρωτοβουλία που ελήφθη.

  Πιο συγκεκριμένα σε συνεργασία με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, η κυρία Κογκίδου πρόκειται να δημιουργήσει ένα ειδικό γραφείο, όπου υποθέσεις διακριτικής μεταχείρισης ή παρενοχλητικής συμπεριφοράς θα αντιμετωπίζονται και εσωτερικά με την υποβολή κυρώσεων ,όπου χρειάζεται.

  «Βασικό ζητούμενο μέσα από αυτή την ενέργεια είναι η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής με βάση το θεσμικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει εντός του ιδρύματος παρόμοιες περιπτώσεις, μια ανεξάρτητη αρχή που θα βοηθά να ανοίξουν στόματα, σε έναν χώρο όπου δεν θα υπάρχει συγκάλυψη και ανεκτικότητα και που θα έχει τη δυνατότητα της επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση απόδειξης ενοχής», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

  Σε ερώτηση αναφορικά με το αν πριν από την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, περίμενε ότι θα υπάρχουν τόσες καταγγελίες για περιστατικά εντός του πανεπιστημίου, η κυρία Κογκίδου σημείωσε πως «αυτά τα ζητήματα υπήρχαν και στο πανεπιστήμιο, όπως υπάρχουν και μέσα σε οποιονδήποτε χώρο, για αυτό υπάρχει η ανάγκη να τεθεί άμεσα το θεσμικό πλαίσιο ώστε να προστατεύονται αυτά τα άτομα που καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους, για να μην νιώθουν ότι δεν έχουν που να μιλήσουν, για να μη νιώθουν μετέωρα, αλλά και να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι».

  Ακόμη δέκα καταγγελίες στον Εισαγγελέα

  Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Φύλων, άλλες δέκα καταγγελίες αναμένεται να προστεθούν άμεσα στον αρμόδιο εισαγγελέα.

  Όπως τονίζει, ωστόσο, «το θέμα δεν είναι να κοιτάμε τι γίνεται και πόσες υποθέσεις υπάρχουν και μετά να τα ξεχνάμε».

  «Αυτή τη στιγμή εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να μπει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να συντονισμένα να υπάρχουν οι καταγγελίες, να προστατεύονται τα άτομα και οι μάρτυρες και να επιβάλλονται οι κυρώσεις για να μη νιώθει κανείς ότι δεν υπάρχει τιμωρία των θυτών».

  Τι φοβίζει τα θύματα και δεν καταγγέλλουν την παρενόχληση

  Αναφορικά με το τι μπορεί να φοβίζει ένα θύμα να καταγγείλει άμεσα παρενοχλητική συμπεριφορά, η κυρία Κογκίδου έφερε ως παράδειγμα την μαρτυρία της Σοφίας Μπεκατώρου, σημειώνοντας ότι «η αθλήτρια δεν μίλησε τόσα χρόνια γιατί φοβήθηκε ότι οι γονείς της θα τη σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα».

  «Αυτό δείχνει και πως συμπεριφερόμαστε καμιά φορά απέναντι στα νεαρά παιδιά. Αντί να τα μαθαίνουμε ότι ο δράστης θα πρέπει να καταδικαστεί, τα μαθαίνουμε να προσέχουν. Τους ζητάμε να περιορίσουν την θηλυκότητά τους, να περιορίσουν τα όνειρά τους και με αυτόν τον τρόπο ρίχνουμε την ευθύνη στο θύμα. Είναι μέρος του προβλήματος αυτό. Γιατί έτσι ενοχοποιούμε το θύμα».

  Σχολιάστε το άρθρο

  Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
  Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.