Ελάτε στην παρέα μας

Εκλογές 2014

Στο “πολιτικό τραπέζι” το αίτημα για πρόωρες εθνικές εκλογές

Δημοσιεύθηκε

στις


Τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών ζητάει πλέον ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας μετά τη νίκη του κόμματος του στις ευρωεκλογές με διαφορά 3,9 μονάδων έναντι της Νέας Δημοκρατίας (26,60%-22,71%) βάσει της οποίας εκλέγει έξι ευρωβουλευτές και το κυβερνητικό κόμμα η ΝΔ 5. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τονίζεται πως οι ευρωεκλογές είχαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση και πως αν το ανωτέρω αποτέλεσμα είχε συμβεί σε βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτούσε ευρεία πλειοψηφία στη νέα Βουλή με 130 έδρες έναντι 69 έδρες της Νέας Δημοκρατίας και 94 σε συνδυασμό με αυτές του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς. Πλέον είναι σαφές πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κινηθεί μέσα σε ένα πλαίσιο εν δυνάμει κυβέρνησης και για αυτό ο κ. Τσίπρας επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρωί της Δευτέρας και έπειτα προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα  και να μην προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς τονίζουν πως το μήνυμα που έστειλε ο ελληνικός λαός ελήφθη αλλά από την άλλη προσθέτουν πως απορρίφθηκε η στρατηγική ανατροπής που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να πάρει την εξουσία. Και μάλιστα επισημαίνουν πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2012, ενώ συμπληρώνουν πως οι Βουλευτικές εκλογές έχουν άλλο χαρακτήρα.

Τα χαμόγελα
Αναφορικά με τα άλλα κόμματα η Χρυσή Αυγή είναι από τους μεγάλους κερδισμένους καθώς αναδείχτηκε τρίτη δύναμη παίρνοντας το 9,40% εκλέγοντας 3 Ευρωβουλευτές και αυξάνοντας τη δύναμη της κατά 2,5 μονάδες σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2012. Συγκρατημένη ικανοποίηση υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ καθώς η ΕΛΙΑ κατάφερε να πάρει το 8% των ψήφων και να εκλέξει δύο Ευρωβουλευτές, αφού οι δημοσκοπήσεις αρχικά την έφερναν αρκετά πιο χαμηλά.
Πολύ καλά πήγε και το Ποτάμι στην πρώτη του εμφάνιση αφού πήρε 6,06% και εκλέγει δύο Ευρωβουλευτές. Αυξημένη είναι κατά 1,59%, σε σχέση με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2012, η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ που εκλέγει και αυτό δύο Ευρωβουλευτές.  Στον πολιτικό χάρτη ξαναμπαίνει και ο ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη που πήρε 2,8% των ψήφων.

Και η απογοήτευση
Αντίθετα χαμηλά κινήθηκαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που με 3,46% εκλέγουν μεν 1 Ευρωβουλευτή αλλά έχουν χάσει 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές και αναμένονται εσωκομματικές εξελίξεις. Σε ακόμα πιο δεινή θέση είναι η Δημοκρατική Αριστερά που κατάφερε να πάρει μόνο 1,20% (-5% από τις Βουλευτικές του 2012) και πλέον οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες αφορώντας και την ίδια την επιβίωση του κόμματος  με τη σύγκληση συνεδρίου.
 
Εντυπωσιακή διασπορά στα μικρά κόμματα
Ένα μεγάλο μέρος των ψήφων κατευθύνθηκε στα πιο μικρά κόμματα. Οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες του κ. Χατζημαρκάκη ξεχώρισε παίρνοντας το 1,44 ενώ στα υπόλοιπα κόμματα μοιράστηκε το 11,79% των ψήφων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ