Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

O Jo Nesbo αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο διεθνούς φήμης συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Jo Nesbo, ανακηρύχθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023 Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ).

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής, καλωσορίζοντας τον τιμώμενο, τα έργα του οποίου έχουν μεγάλη απήχηση, καθώς έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες και έχουν ξεπεράσει την κυκλοφορία 50 εκ. αντιτύπων, υπογράμμισε ότι η σημερινή μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική για το Πανεπιστήμιο, καθώς έχει τη χαρά να βραβεύει αφενός έναν φίλο της Ελλάδας, γνωστό λάτρη της Καλύμνου, την οποία κάθε χρόνο επισκέπτεται και επιδίδεται σε αναρρίχηση βράχων, και την οποία θεωρεί μοναδικό παγκόσμιο προορισμό του είδους. Μάλιστα, το έργο του με τίτλο «Άρχοντας της Ζήλιας» εκτυλίσσεται στην Κάλυμνο. Ο κ. Καλδής σημείωσε, επίσης, ότι πρόκειται για ένα συγγραφέα διεθνούς ακτινοβολίας, που η ίδια η ζωή του μοιάζει με μυθιστόρημα και έχει διαγράψει τη δική του ιδιότυπη πορεία στη συγγραφή με τεράστια απήχηση. Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ συνεχάρη τον καθηγητή Γεώργιο Γιαννακόπουλο για την πρωτοβουλία και κυρίως για την επιτυχή προσέγγισή του προς τον συγγραφέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΠΑΔΑ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος στην παρουσίαση του έργου του, σημείωσε ότι ο Jo Nesbo, μέχρι την τελική αποκάλυψη και την αριστοτελική κάθαρση, γεγονός που δικαιώνει την αναντικατάστατη λειτουργία της ανάγνωσης, συνδυάζει το σασπένς με τη δράση, την αγωνία με το μυστήριο και τη βία με την κατάδειξη των συνεπειών της στο άτομο και στο συλλογικό σώμα της κοινωνίας. Τα έργα του εξελίσσονται στο πλαίσιο ενός δεδομένου πολιτικού και κοινωνικού συστήματος και φυσικά εμπεριέχουν πολιτικές αναφορές σε σύγχρονα θέματα, όπως για παράδειγμα την οικονομική κρίση ή τη σχέση εξουσίας και οργανωμένου εγκλήματος. Υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι όπως ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει, ξεκίνησε να γράφει για τα μοναδικά δύο πράγματα που αξίζει να γράψει κανείς: τον έρωτα και το φόνο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι μέσα από τα αστυνομικά του μυθιστορήματα, διαλέγεται με την παράδοση πρωτίστως της κοινωνικής πεζογραφίας και σε δεύτερο επίπεδο του ψυχολογικού μυθιστορήματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα του κορυφαίου νορβηγού συγγραφέα, είναι η πρώτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του ΠΑΔΑ. Ο Πρόεδρος του Τμήματος, αν. καθηγητής Δημήτριος Κουής, στην προσφώνησή του ανέφερε, ότι το τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης αποτελεί το παλαιότερο στην Ελλάδα και το δημοφιλέστερο στις προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών στον τομέα του, το οποίο συνταιριάζει την παράδοση και την πρόοδο, καθώς ο ανθρωπιστικός και κοινωνικός χαρακτήρας των Αρχείων και των Βιβλιοθηκών συνδυάζεται αρμονικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Ο κ. Κουής υπογράμμισε ότι είναι μεγάλη τιμή που ένας συγγραφέας του διαμετρήματος του κ. Jo Nesbo, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και απήχηση, αποδέχθηκε την πρόταση να γίνει μέλος της κοινότητας του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης ΠΑΔΑ.

Στην απόφαση αναγόρευσης της Συνέλευσης του Τμήματος σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «O Jo Nesbo είναι ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Τα έργα του εκδίδονται σε 50 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 55 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ανανέωσε το αστυνομικό μυθιστόρημα και ανέδειξε τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του λογοτεχνικού αυτού είδους. Με το έργο του έδωσε ώθηση στη φιλαναγνωσία δημιουργώντας νέους αναγνώστες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μυθιστορήματά του αξιοποιούν με ποικίλους τρόπους αρχειακό υλικό (π.χ. αστυνομικά αρχεία) και διερευνούν πώς οι νέες τεχνολογίες επιδρούν στην επεξεργασία και στη διακίνηση κάθε είδους πληροφορίας στις κοινωνίες του 21ου αιώνα, η συγγραφική του παραγωγή έχει ένα ακόμη σημείο ενδιαφέροντος για το τμήμα μας».
Μετά την αναγόρευσή του ο κορυφαίος νορβηγός συγγραφέας που η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκάριος, ανέφερε ότι αποδέχεται την πρόσκληση να επιστρέψει ξανά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και να απευθύνει διάλεξη στις φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης.

Σϋμφωνα με την ίδαι ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η Πρεσβεία της Νορβηγίας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, κάνοντας αναφορά στο σκεπτικό της απόφασης ανακήρυξης του Jo Nesbo σε Επίτιμο Διδάκτορα του ΠΑΔΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για σπουδαία ημέρα στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις Νορβηγίας και Ελλάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ