Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

NYT: Η Ουκρανία ήταν πιθανόν πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον του Κρεμλίνου

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα εναντίον του Κρεμλίνου, ήταν πιθανόν ενορχηστρωμένη από ουκρανούς κατασκόπους ή την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, αναφέρουν οι New York Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η επίθεση αυτή φαίνεται πως εντάσσεται σε μια σειρά κρυφών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν φέρει σε δύσκολη θέση αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρα που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ουκρανίας.

Η αμερικανική εκτίμηση βασίζεται σε υποκλαπείσες ρωσικές και ουκρανικές επικοινωνίες, αναφέρουν οι New York Times.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέκλεψαν ουκρανικές συνομιλίες, στις οποίες αξιωματούχοι έλεγαν πως πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι υπεύθυνη για την επίθεση, και υπέκλεψαν επίσης ρωσικές επικοινωνίες, που έδειχναν πως δεν επρόκειτο για κάποια επιχείρηση παραπλάνησης εκ μέρους της Ρωσίας, προσθέτουν.

«Είπαμε αμέσως πως πίσω απ’ αυτό βρισκόταν το καθεστώς του Κιέβου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα.

«Τελικά δεν έχει μεγάλη διαφορά ποια από τις μονάδες του καθεστώτος του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό. Το καθεστώς του Κιέβου βρισκόταν πίσω απ’ αυτό, το ξέρουμε αυτό, το γνωρίζουμε, και θα προχωρήσουμε σ’ αυτή τη βάση», πρόσθεσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως δεν πιστεύουν ότι ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εγκρίνει όλες τις κρυφές επιχειρήσεις, αναφέρει η εφημερίδα. Δεν είναι σαφές σε ποια έκταση γνωρίζει εκ των προτέρων για τις επιχειρήσεις αυτές, φέρονται να δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι με την επίθεση προσπάθησε να σκοτώσει τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε αμέσως οποιαδήποτε ουκρανική ανάμιξη.

Το Κρεμλίνο έχει επίσης υποστηρίξει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από την επίθεση με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, μια άποψη που η Ουάσινγκτον απέρριψε ως γελοία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ