Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

e-ΕΦΚΑ: Ρεκόρ στην έκδοση νέων συντάξεων – 
Σημαντική αποκλιμάκωση και στο ληξιπρόθεσμο χρέος του οργανισμού

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρεκόρ μήνα, αλλά και ρεκόρ έτους από τον e-ΕΦΚΑ, στην έκδοση συντάξεων καταγράφεται στην έκθεση «ΑΤΛΑΣ» για τον μήνα Οκτώβριο 2021, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, «μέσα σε έναν μήνα, εκδόθηκαν 21.339 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, κάτι που αποτελεί ρεκόρ τριετίας. Παράλληλα, οι συνολικές εκδόσεις νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων από την αρχή του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο υπολογίζονται σε 176.167 και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 200.000, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου».

Μείωση στοκ εκκρεμών συντάξεων

O e-ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι, «οι δύο αυτές επιδόσεις δικαιολογούν και τη σημαντική αποκλιμάκωση που παρατηρείται στο στοκ των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς αυτές, κατά τον ίδιο μήνα, υπολογίζονται σε 92.180 από 141.509 που ήταν έναν χρόνο πριν» και προσθέτει:

«Ο e-ΕΦΚΑ βρίσκεται σε διαδικασία διασταυρώσεων στοιχείων, προκειμένου να αποτυπωθεί ο ακριβής αριθμός των ασφαλισμένων που οφείλουν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος.»

Επιπλέον, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που δεν έχουν καταστεί ακόμη ληξιπρόθεσμες, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, δηλαδή καθυστερεί η έκδοσή τους από μια ημέρα έως 90 ημέρες, υπολογίζονται σε 30.348 από 33.874 που ήταν έναν χρόνο πριν.

Παράλληλα, παρατηρείται σημαντική αποκλιμάκωση και στο ύψος των ληξιπρόθεσμων ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ για συντάξεις. Συγκεκριμένα, από 679,9 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε πέρυσι τον Οκτώβριο, εφέτος οι οφειλές έχουν μειωθεί στα 306,1 εκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση έχει να κάνει και με το γεγονός ότι δίνεται έμφαση στην εκκαθάριση των παλαιών συνταξιοδοτικών περιπτώσεων, για τις οποίες έχουν συσσωρευτεί και τα μεγαλύτερα οφειλόμενα ποσά».

Αποκλιμάκωση, παρά την αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης

Όπως επισημαίνει ο e-ΕΦΚΑ, «η σημαντική αποκλιμάκωση των εκκρεμών συντάξεων καταγράφεται, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης».

«Ειδικότερα, τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.948 αιτήματα συνταξιοδότησης, εκ των οποίων τα 10.070 αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, με ημερομηνία αίτησης τον ίδιο μήνα και 10.878 αφορούν νέες αιτήσεις με ημερομηνία αίτησης προγενέστερο μήνα. Δηλαδή, οι 10.878 αιτήσεις αφορούν συνταξιοδοτικούς φακέλους που βρίσκονταν για μήνες ή και χρόνια εκτός συστήματος καταγραφής και ενσωματώθηκαν αυτόν τον μήνα» διευκρινίζει.

«Με σκληρή δουλειά, όλο και πιο κοντά στο στόχο»

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής, δήλωσε σχετικά: «H έκθεση “ΑΤΛΑΣ” Οκτωβρίου αποτυπώνει πλήρως τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες, τους διευθυντές και τους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση σύγχρονων εργαλείων management που έχει θέσει στη διάθεση της διοίκησης η ομάδα έργου. Με σκληρή δουλειά φτάνουμε όλο και πιο κοντά στον στόχο να εξαλείψουμε πλήρως τις ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ