Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Appodixi»: Πώς θα επιβραβευθούν οι πολίτες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ 165.149 καταγγελίες με τις 74.892 να είναι επώνυμες και τις 90.257 να είναι ανώνυμες.

Αμοιβή έως 3.000 ευρώ θα λάβουν οι πολίτες που δήλωσαν από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής «Appodixi» περιπτώσεις φοροδιαφυγής με ψεύτικες αποδείξεις και παραποιημένες ταμειακές μηχανές.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπογράψει τις πρώτες αποφάσεις με τις οποίες θα επιβραβεύονται οι πολίτες που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Τα ποσά που θα λάβουν οι φορολογούμενοι κυμαίνονται από 100 έως 3.000 ευρώ και αφορούν επώνυμες καταγγελίες οι οποίες κατέληξαν σε έλεγχο και επιβολή προστίμου.

Μέσω της εφαρμογής «Appodixi» έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ 165.149 καταγγελίες με τις 74.892 να είναι επώνυμες και τις 90.257 να είναι ανώνυμες.

Το μέτρο της χρηματικής επιβράβευσης των φορολογουμένων που καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής προβλέπει τα εξής:

  • Αν μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά στοιχεία λιανικής πώλησης διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος κατόπιν επώνυμης καταγγελίας εις βάρος επιχείρησης και επιβληθεί πρόστιμο για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών, ο καταγγέλλων λαμβάνει χρηματική επιβράβευση έπειτα από απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
  • Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ, ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.
  • Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια επιχείρηση, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.
  • Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη.
  • Δεν δικαιούνται τη χρηματική επιβράβευση υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ