Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

«Ψυχρολουσία» με τα καυσόξυλα: Πού οι τιμές φτάνουν τα 220 ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρόπους για να ζεσταθούν ψάχνουν οι κάτοικοι του βορείου Έβρου καθώς οι τιμές στα καυσόξυλα παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση, «πιάνοντας» τιμές πάνω από τα 200 ευρώ.

Ενώ πέρυσι η τιμή κυμαινόταν γύρω στα 100 ευρώ/τόνο, ενώ στις αρχές καλοκαιριού η τιμή ήταν στα 140 ευρώ / τόνο, αυτήν τη χρονική περίοδο έφθασε τα 220 με 230 ευρώ.

Οι τιμές αυτές αφορούν το εισαγόμενο ξύλο από τη Βουλγαρία το οποίο οι ξυλέμποροι παραλαμβάνουν προς 190 ευρώ τον τόνο όπου μαζί με τα εργατικά φθάνει σε ένα κόστος εκκίνησης 205 ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι υπάρχει και η εγχώρια ξυλεία που όμως δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών.

«Το ξύλο που πάντα θεωρούνταν το καύσιμο για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, φέτος είναι απλησίαστο και η τάση στην τιμή του είναι ανοδική» ανέφερε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ Κούκρας Δημήτρης ένας από τους εμπόρους ξυλείας στην περιοχή.

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες ποικιλίες με χαμηλότερη τιμή όπως οι λεύκες και οι ακακίες.

Ο κ Κούκρας διαβεβαιώνει ότι οι αποθήκες είναι εφοδιασμένες με ποσότητες ξύλου , το μόνο που απομένει είναι τι απόφαση θα πάρουν οι καταναλωτές οι οποίοι θα δουν και την τιμή που θα αγγίξει φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης.

Σχετικά με τα pellet επειδή ο ίδιος εμπορεύεται το καύσιμο αυτό υλικό, η τιμή του έχει υπερδιπλασιασθεί.

Όπως δήλωσε πέρυσι ένας τόνος pellet κόστιζε 220 με 230 ευρώ, φέτος έχει ξεπεράσει τα 500 ευρώ.

Αυτό βέβαια που προβληματίζει είναι ότι στην περιοχή δεν υπάρχει επάρκεια σε pelllet και αυτό γιατί είτε δεν υπάρχει παραγωγή είτε οι εισαγωγείς περιμένουν να ακριβύνει κι άλλο ώστε να το διαθέσουν στην αγορά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ