Ειδήσεις
«Φουσκωμένοι» οι λογαρισμοί ρεύματος τον Δεκέμβριο – Έρχονται αυξήσεις
Η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας διαμορφώνεται σήμερα Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στα 136,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 26,15% σε σχέση με την Κυριακή.
Η χαμηλότερη τιμή διαμορφώθηκε στα 70,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 242,19 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με το ienergeia.gr, παραμένει το κυρίαρχο καύσιμο στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με το ποσοστό του να φτάνει στο 51,75% ενώ περιορισμένο είναι το μερίδιο των ΑΠΕ με το ποσοστό στο 27,54%. Με 6,39% συμμετέχει στο μείγμα ο λιγνίτης ενώ το ποσοστό των εισαγωγών ξεπέρασε οριακά το 10%.
Η μέση χονδρεμπορική τιμή του Νοεμβρίου μέχρι σήμερα είναι στα 134,79 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημαντικά αυξημένη από τα 92 ευρώ που ήταν η μέση τιμή του Οκτωβρίου. Απομένουν λίγες ημέρες προτού διαμορφωθεί η μέση τιμή του Νοεμβρίου και η οποία θα καθορίσει το ύψος των χρεώσεων στα πράσινα κυμαινόμενα τιμολόγια τον Δεκέμβριο.
Η κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι θα προχωρήσει σε επιδοτήσεις αν χρειαστεί και τον Δεκέμβριο για τα νοικοκυριά.
Τη διαβεβαίωση έδωσε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μετά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με κλιμάκιο της Κομισιόν που βρέθηκε στην Αθήνα, τονίζοντας ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις που αφορούν τους καταναλωτές και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες της κρίσης για αυτούς.
Ωστόσο οι προσδοκίες που υπήρχαν για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων όπως αυτή του καλοκαιρού αλλά τώρα με τις τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης να εκτινάσσονται, φαίνεται πώς εξανεμίζονται σε αυτή τη φάση.
Με βάση όσα δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το είδος των παρεμβάσεων που θα εφαρμοστούν θα είναι δημοσιονομικό.
Όπως, χαρακτηριστικά, τόνισε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:
«Είχαμε μια ενδιαφέρουσα και πολύ παραγωγική συνάντηση με την τεχνική ομάδα της Επιτροπής, με αντικείμενο τα φαινόμενα των πολύ υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό που προκύπτει αβίαστα είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει αυτά που πρέπει να κάνει από την πλευρά της για να συνεισφέρει στην εθνική και ευρωπαϊκή αγορά. Αυτήν την περίοδο παράγουμε πολλή ενέργεια, εξάγουμε πολλή ενέργεια, έχουμε τις διασυνδέσεις και έχουμε και πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγόμενη ενέργεια. Αυτή η θετική στάση της χώρας γίνεται κατανοητή από την Επιτροπή. Συζητούμε με την Επιτροπή τη δέσμευση της κυβέρνησης, που είναι να μην αφήσει να περάσουν στους καταναλωτές αυτές οι αυξήσεις. Συζητούμε τα εργαλεία με τα οποία θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο, εργαλεία που από την πλευρά της Επιτροπής υπάρχει μια διάθεση να είναι περισσότερο δημοσιονομικά και λιγότερο κανονιστικά σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς. Αυτό που οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν είναι ότι η κυβέρνηση στις αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τις παρεμβάσεις που τους αφορούν και θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης στη ΝΑ Ευρώπη».
-
Ιλίου3 years ago
Με ένα «κλικ» η βεβαίωση για τη μεταβίβαση κυριότητας ακινήτων (ΤΑΠ) στον Δήμο Ιλίου
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
Καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη με 100 υπογραφές
-
Κεντρικό Θέμα4 months ago
ΔΕΘ: Τα 17 μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός
-
Ελλάδα3 years ago
Η Ελλάδα δημοφιλέστερη χώρα της Ευρώπης για τις παραλίες της – Τα νησιά που ξεχωρίζουν
-
Ειδήσεις2 weeks ago
Ποια καταστήματα και σούπερ μάρκετ θα είναι ανοιχτά την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου
-
Ειδήσεις1 week ago
Προκήρυξη για Προσλήψεις 69 Μόνιμων Υπαλλήλων στην ΕΥΑΘ Α.Ε.
-
Αφιερώματα2 years ago
Σεισμός 1999: 23 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία στην Αθήνα- Το χτύπημα του Εγκέλαδου που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους
-
Ειδήσεις1 week ago
Έκθεση προβολής του ελληνικού κοσμήματος και πολιτιστικές δράσεις τον Ιανουάριο υπό την αιγίδα του ΕΟΤ