Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τραγωδία στα Τέμπη: Στην επιτροπή διαφάνειας οι 4 Υπουργοί Μεταφορών των τελευταίων 10 ετών

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην επιτροπή διαφάνειας θα προσέλθουν οι τέσσερις υπουργοί Υποδομών και μεταφορών των τελευταίων 10 ετών προκειμένου να λογοδοτήσουν για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Οι ίδιοι καλούνται να τοποθετηθούν για τις διαχρονικές παθογένειες του σιδηροδρομικού δικτύου και τους λόγους που η σύμβαση 717 για το σύστημα τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2016 δεν έχει ακόμα παραδοθεί. Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10:00, πραγματοποιείται μετά από αίτημα της ΚΟ της ΝΔ και στην επιτροπή θα παραστούν οι πρώην υπουργοί Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (2013-15), Χρήστος Σπίρτζης (2015 – 19), Κώστας Αχ. Καραμανλής (2019 – 2023) και ο νυν Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ο οποίος έχει αναλάβει αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών για την ανάταξη και την ασφαλή επαναλειτουργία των σιδηροδρόμων.

Η προσοχή όλων, φυσικά, θα είναι στραμμένη στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα τοποθετηθεί για πρώτη φορά μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων και την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Μεταφορών. Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται στην Επιτροπή έτοιμος να δώσει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα με στοιχεία και έγγραφα που θα τεκμηριώνουν τις θέσεις του.

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφερθεί αναλυτικά στην περιβόητη σύμβαση 717 που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί έως το 2016, ωστόσο καρκινοβατούσε μέχρι το 2019, οπότε ο ίδιος ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών. Θα εξηγήσει με έγγραφα ότι το λειτουργικό έργο της τηλεδιοίκησης ανερχόταν στο 18% -θέση που έχει αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα ο κ. Γεραπετρίτης- και θα περιγράψει τι έκανε ο ίδιος για να ξεμπλοκάρει η σύμβαση και κατά συνέπεια το έργο. Επίσης, θα αναφέρει ότι η τηλεδιοίκηση στον σταθμό της Λάρισας λειτουργούσε κανονικά το μοιραίο βράδυ αλλά ο σταθμάρχης δεν την αξιοποίησε για τη χάραξη της διαδρομής. Πρόκειται για επιχειρήματα και θέσεις που έχει παρουσιάσει με έγγραφα το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση, με την οποία ήταν σε επικοινωνία ο πρώην υπουργός.

 

[Με πληροφορίες από protothema.gr και iefimerida.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ