Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Γαλλία: Αντιμέτωπος με δύο προτάσεις μομφής ο Μακρόν με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κυβέρνηση Mακρόν στη Γαλλία αντιμετωπίζει σήμερα δύο προτάσεις μομφής, με φόντο τις μαζικές διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης για το συνταξιοδοτικό που προσπαθεί να περάσει.

Αν οι δύο προτάσεις μομφής απορριφθούν από τους βουλευτές (κάτι που θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο), τότε αυτομάτως θα εγκριθεί – χωρίς να χρειαστεί η ψήφος της Εθνοσυνέλευσης – η εν λόγω μεταρρύθμιση που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP.

 

Συνεχίζονται οι αναταραχές στην Γαλλία

Εντωμεταξύ οι διαδηλωτές βγήκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους σε μεγάλες πόλεις της Γαλλίας το Σαββατοκύριακο, καθώς η κυβέρνηση έκανε συνταγματικό ελιγμό με επιβολή προεδρικού διατάγματος για να περάσει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων, κάτι που θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση που πιθανόν να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή, σύμφωνα με το Politico.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να διαταράξουν τις δημόσιες συγκοινωνίες, τα διυλιστήρια, τα πανεπιστήμια και την αποκομιδή απορριμμάτων, καθώς τα συνδικάτα ελπίζουν να πιέσουν την κυβέρνηση να αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση.

Το Σάββατο (18/3), περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι μετά από διαδήλωση αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών κατά της μεταρρύθμισης που εξελίχθηκε σε βίαιη.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ