Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός στη Σάμο: Τεράστιες καταστροφές στην Σμύρνη – Πλάνα από την στιγμή της κατάρρευσης κτιρίων [Βίντεο, εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η πόλη της Σμύρνης έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές με καταρρεύσεις πολυόροφων κτιρίων και μεγάλες ζημιές στις υποδομές. 

Ισχυρός σεισμός 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βοεριοδυτικά της Σάμου σύμφωνα με την αυτόματη καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα είναι συγκλονιστικές αφού έχουν πέσει κτίρια και πολίτες ψάχνουν με τα χέρια τους στα συντρίμμια για άλλους ανθρώπους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες ένα μεγάλο σύννεφο καπνού έχει τυλίξει την πόλη και εκφράζονται φόβοι για κατάρρευση πολλών κτιρίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Κωνσταντινούπολη.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 6 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

https://youtu.be/DfKTqCxIlnQ

Φώτο πηγή: Anadolu, από κατάρρευση κτιρίου στη Σμύρνη  

Ευθύμιος Λέκκας: Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Φώτο πηγή: Anadolu, από κατάρρευση κτιρίου στη Σμύρνη  

Η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα – Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό, δήλωσε ο σεισμολόγος Μ.Σκορδίλης

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε το οτιδήποτε. Περιμένουμε να καταγραφούν οι μετασεισμοί για να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης, αναφορικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στη 1:51 το μεσημέρι ανοιχτά της Σάμου.

Ο κ.Σκορδίλης, ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, απάντησε πως «δεν μπορεί κάποιος να το πει με σιγουριά. Χρειάζεται να παρατηρηθεί η σεισμική ακολουθία. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι νωρίς χρονικά ώστε να ειπωθεί εάν η συγκεκριμένη ισχυρή δόνηση ενεργοποιεί άλλα ρήγματα.

Όπως ειπώθηκε από τον κ.Σκορδίλη, «η προϊστορία του χώρου έχει δώσει ισχυρά γεγονότα κατά το παρελθόν. Το 1904 είχε σημειωθεί σεισμός αντίστοιχου μεγέθους, 6,8 Ρίχτερ περίπου 30χλμ νοτιότερα από το επίκεντρο της σημερινής δόνησης. Επίσης, το 1941 είχε καταγραφεί σεισμός λίγο μικρότερος, 6 Ρίχτερ».

“Ταρακουνήθηκαν” από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

Κλειστό το αεροδρόμιο Σάμου έως τις 5 το απόγευμα – Γίνεται εκτενής έλεγχος για ζημιές λόγω του σεισμού

Κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών.

Στη Σάμο μεταβαίνει ο Ν. Χαρδαλιάς

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών. Ο υφυπουργός θα μεταβεί στη Σάμο με ελικόπτερο και θα συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Η Πολιτική Προστασία υπενθυμίζει στους κατοίκους των νησιών γύρω από τη Σάμο όσα αναφέρει και στα μηνύματα μέσω 112 που έστειλε, και συγκεκριμένα να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω 112 εστάλησαν δύο μηνύματα με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ