Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Σεισμός στη Σάμο: Οκτώ τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο – Τουλάχιστον ένας σε σοβαρή κατάσταση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο νοσοκομείο της Σάμου έχουν διακομισθεί ή μεταφέρονται σε λίγο οκτώ τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό των  6,7 Ρίχτερ.

Τουλάχιστον ένας εκ των τραυματιών είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, καθώς έχει τραυματιστεί από τοίχο που κατέρρευσε και τον πλάκωσε.

Ηδη, σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι υγειονομικές μονάδες σε Σάμο και Ικαρία, όπως έκανε γνωστό μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας:

Με εντολή του προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) και μεταβαίνει στη Σάμο 6μελης ομάδα Ιατρών και Διασωστών με ATR της ΓΓΠΠ

Τo Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη σχεδίων καθώς και για την εφαρμογή τους σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών και μαζικών απωλειών υγείας λόγω φυσικών η μη μαζικών καταστροφών. Τα σχέδια που συντάσσει το ΕΤΙΚ εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό του κράτους για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και συγκεκριμένα στο Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας με την συνθηματική λέξη Ξενοκράτης.

Στο τμήμα αυτό συμμετέχουν γιατροί και πληρώματα του ΕΚΑΒ, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση μαζικών απωλειών υγείας λόγω μαζικών ατυχημάτων και καταστροφών. Στα πλαίσια του σχεδίου Ξενοκράτης καλείται η υπηρεσία μας να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην υγειά των πολιτών από διαφόρων αντίξοες καταστάσεις με αίτιο φυσικές η τεχνολογικές καταστροφές, μαζί με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ