Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ο Οτσαλάν μηνύει την Ελλάδα και προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μηνύοντας στην Ελλάδα για τον τρόπο σύλληψής του το 1999 και για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν εφάρμοσε του κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε χθες δεκτή την προσφυγή του Οτσαλάν – ηγέτη του κουρδικού ΡΚΚ και σύμβολο της μάχης για την ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους-, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί και ζήτησε από την Αθήνα την υπεράσπισή της για το ζήτημα.

Σημειώνεται πως η οργάνωση PKK ιδρύθηκε το 1978 στο χωριό Φις (κοντά στο Λίτζε της επαρχίας του Ντιγιαρμπακίρ) από μια ομάδα Κούρδων φοιτητών με επικεφαλής τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Ιδεολογικά αποτελούσε ένα μείγμα επαναστατικού σοσιαλισμού και κουρδικού εθνικισμού. Ο στόχος ήταν αυτονόητος: η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους στην περιοχή.

Ο Οτσαλάν μέχρι σήμερα βρίσκεται κρατούμενος σε ένα μικρό κελί στο νησί Ιμραλί, στη νότια Θάλασσα του Μαρμαρά, φρουρούμενος από δεκάδες ενόπλους. Είναι ο μοναδικός κρατούμενος εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ