Ξεκινά η διανομή των self test στα φαρμακεία – Η διαδικασία για τους μαθητές

0

Οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί και η αποτύπωση μίας ρεαλιστικής εικόνας για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού μέσω των self test, είναι τα δύο «όπλα» που διαθέτει πλέον η χώρα μας, προκειμένου να αποδυναμώσει και τελικά να νικήσει την πανδημία.

Με το άνοιγμα δύο ακόμα mega-centers εμβολιασμού και την παραλαβή περισσοτέρων δόσεων εμβολίων από όλες τις εταιρείες, ο επιπλέον αριθμός των πολιτών που θα θωρακιστούν έναντι των επιπλοκών της Covid-19 θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. μέσα στον Απρίλιο, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντική ώθηση προς την επίτευξη του στόχου, ο οποίος δεν είναι άλλος από την ανοσία του μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού.

Εξίσου σημαντικό εργαλείο, μέσω του οποίου οι ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογούν την κατάσταση και να προβαίνουν στις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση, είναι τα self test. Το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμπίεση του lockdown και της κοινωνίας, στηρίζεται στη χρήση των self test. Σύμφωνα με το σχέδιο, όποιος τομέας «ανοίγει», θα βασίζεται στη διεξαγωγή self test όσων συμμετέχουν στη διαδικασία. Λόγου χάρη, η διαφαινόμενη επιστροφή των μαθητών Λυκείου στις σχολικές μονάδες και στη δια ζώσης διδασκαλία, θα προϋποθέτει την παρουσίαση αρνητικού self test τόσο από την πλευρά των καθηγητών, όσο και από την πλευρά των μαθητών.

Για να φτάσουμε εκεί, ωστόσο, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία παράδοσης των self test, αρχικά στα φαρμακεία και ακολούθως στους πολίτες. Ήδη από το Σάββατο η χώρα παρέλαβε την πρώτη δόση με ένα εκατ. self test, τα οποία την Τρίτη, θα διανεμηθούν στα φαρμακεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πολίτες θα μπορούν να τα προμηθευτούν από την Τετάρτη ή την Πέμπτη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και από την Παρασκευή στην περιφέρεια, ώστε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διανομής στα φαρμακεία.

Self test βίντεο

 

Παραλαβή των πρώτων Self-test

Η προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self-test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν τα σχολεία, κατά πάσα πιθανότητα στις 12 Απριλίου, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Η δωρεάν παροχή τεστ θα επεκταθεί στη συνέχεια στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και μετά στους ηλικιωμένους άνω των 67, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν ήδη εμβολιαστεί.

6054600d-985b-41b8-b9d4-6fafb976052b
a0cfc5b8-b74d-4716-8d30-f2464c4e9cb3

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον

Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον. Τα φαρμακεία απλώς θα παραδίδουν το κιτ μέσα στο οποίο θα υπάρχουν σαφείς γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος.

Η κυβέρνηση αναφέρει πως τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ δεν θα υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση αλλά είναι συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας (με την έγκαιρη απομόνωση των ασυμπτωματικών).

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως πρόκειται για έγκυρα τεστ, με ευρωπαϊκή σήμανση, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές που θέτουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν, οι διαδικασίες για την προμήθειά τους προχώρησαν με ταχύτητα και απόλυτη διαφάνεια.

Η διαδικασία για τους μαθητές

Οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των AMKA τους τα τεστ που τους αναλογούν. Το τεστ θα πραγματοποιείται στο σπίτι 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του θα δηλώνεται στην πλατφόρμα. Στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.

Όσοι μαθητές αυτοδιαγνωστούν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (σχετική λίστα θα αναγράφεται στο σάιτ), για να μπορούν να απουσιάσουν δικαιολογημένα από το σχολείο. Όσοι μαθητές δεν φέρουν τη βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους, ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.